1. Vrouwen lokken het vaak zelf uit Vrouwen worden nog steeds te vaak lastiggevallen en aangerand op straat, maar volgens enkelen lokken ze dat toch zelf uit. Na de première van Sofie Peeters' veelbesproken documentaire 'Femme de la rue' kon Sharia4Belgium het niet laten te reageren door te zeggen dat de meeste Belgische vrouwen zich kleden als goedkope prostituees en hun gezicht verven als een clown; logisch dat ze lastiggevallen worden.

Bovendien wìllen ze aangesproken worden, aldus Sharia4Belgium: "als vrouwen vijf minuten over straat lopen en geen aandacht krijgen van mannen, zijn ze een week depressief. Ze gaan thuis in de spiegel kijken en vragen zich af wat er mis met ze is."

Ook de christelijke gemeenschap liet van zich horen via de pen van Vader Piero Corsi die op het mededelingenbord van zijn kerk in San Terenzio een pamflet liet optekenen waarin stond dat "mannen door hun vrouwen tot geweld en seksuele handelingen worden gedreven omdat ze onfatsoenlijke kleding dragen en koude maaltijden serveren."

Het pamflet is ondertussen naar beneden gehaald en Corsi is de laan uit gestuurd maar de ideeën van de priester zinderen nog steeds na: "Het probleem is dat meer en meer vrouwen hun mannen provoceren, arrogant worden, geloven dat ze onafhankelijk zijn en spanningen opdrijven. Vrouwen halen het slechtste van het mannelijke instinct naar boven, en dat leidt tot geweld en seksueel misbruik. Ze zouden zichzelf eens serieus moeten afvragen: hebben we hier misschien om gevraagd?"

2. Vrouwen stemmen hormonaal Tijdens het aperitief van de Amerikaanse presidentsverkiezingen publiceerde CNN een artikel waarin stond dat het kiesgedrag van vrouwen wordt beïnvloed door hun menstruele cyclus.

Vrouwen in hun eisprong voelen zich volgens het artikel sexy en sterk en zouden daarom tijdens die periode nogal ruimdenkend zijn over onderwerpen als abortus en dergelijke. Tijdens de rest van hun cyclus zouden vrouwen dan weer eerder conservatief stemmen. Aanleiding van dit artikel -overigens geschreven door een vrouwelijke journalist - was een ongepubliceerde studie van Kristina Durante, een assistent prof aan de Universiteit van Texas.

Door hevig twitterprotest werd het artikel offline gehaald, maar tot op vandaag blijft de journaliste achter haar stuk staan.

3. Vrouwen verdienen nog steeds minder De loonkloof was in 2012 nog steeds een feit op de Belgische arbeidsmarkt. Vrouwen verdienen 8,9 procent minder dan mannen, al is de loonkloof in ons land kleiner dan het OESO-gemiddelde van 15,8 procent, zo is gebleken uit de OESO-studie: 'Closing The Gender Gap: Act Now'.

Er is ook goed nieuws: vrouwelijke ondernemers in België behoren tot de best geschoolden van alle OESO-landen. 52 procent van hen heeft een diploma hoger onderwijs, tegenover slechts 33 procent in alle OESO-landen samen.

4. Vrouwen met kinderen zijn slecht voor het imago van de sterke zelfstandige vrouw Elisabeth Badinter heeft dit jaar een boek in de rekken gekregen met de titel "How Modern Motherhood Undermines The Status Of Women", waarin ze stelt dat vrouwen met kinderen slecht zijn voor het imago van sterke, zelfstandige vrouwen.

Badinter wijst vooral enkele moderne fenomenen met de vinger zoals bedrijfscrèches, borstvoeding in het openbaar en draagdoeken voor baby's "die vrouwen herleiden tot melkkoeien en broedkippen wiens keuzes gedomineerd worden door het moederschap."

5. Echte vrouwen zijn slecht voor de verkoopscijfers Twee jaar geleden koos het Duitse vrouwenblad 'Brigitte' ervoor om gewone vrouwen met gewone maten op de cover te zetten. Het tijdschrift werd geroemd voor deze keuze. Meer dan duizend vrouwen, tussen 18 en 68 jaar, sierden de afgelopen twee jaar de cover van 'Brigitte'. Op de cover lieten ze zichzelf zien zoals ze echt zijn: met een buikje, rimpels, een fikse neus of andere 'kwaaltjes' . 'Brigitte' wou hiermee realistisch beeld van vrouwen overbrengen naar hun lezeressen.

Dit jaar is echter gebleken dat sinds de 'gewone' modellen de cover sieren de verkoopcijfers van het tijdschrift gekelderd zijn, waardoor ze nu op hun stappen moeten terugkomen en opnieuw zullen werken met professionele modellen.

6. Vrouwen kunnen (nog steeds) niet alles hebben Misschien wel het meest besproken artikel van het voorbije jaar: Anne-Marie Slaughter schreef op The Atlantic een pakkend verhaal over hoe ze haar machtige positie bij het Amerikaanse State Department heeft moeten opzeggen omdat haar job niet te combineren viel met het moederschap.

Slaughter ontmoette staatshoofden, internationale strategen en ministers, maar haar veertienjarige zoon begon door haar afwezigheid te rebelleren en Anne-Marie besloot voor haar gezin te kiezen.

"The women who have managed to be both mothers and top professionals are superhuman, rich, or self-employed", aldus Slaughter op The Atlantic.

7. Knappe vrouwen hebben een zwaar leven Samantha Brick schreef in The Daily Mail hoe knappe vrouwen -zoals zijzelf- best een zwaar leven hebben. Ze zegt dat alle mannen met haar naar bed willen en dat alle vrouwen haar haten omdat ze haar als een bedreiging zien. Brick schreef dat ze niet kon wachten om grijs haar en rimpels te krijgen want dan zou ze eindelijk een normaal leven kunnen leiden.

Het artikel lokte een storm van reacties uit waarvan Brick zei dat ze enkel haar punt bewezen. "Als Brad Pitt van zichzelf zou zeggen dat hij knap was dan zou iedereen instemmend knikken, wanneer Angelina Jolie het doet wordt ze uitgespuwd, net als ik."

8. Vrouwen mogen geen ballen hebbenStudio 100-topman Gert Verhulst kreeg de wind van voren na een interview met Knack waarin hij het heeft over werkende vrouwen en hoe de topfuncties in zijn bedrijf ingevuld zijn. "Ik vind feminisme op zich een vreselijk woord. Nog erger is de uitdrukking 'een vrouw met ballen'; Vreselijk. Sommige vrouwen zeggen dat zelfs over zichzelf, hè. Een vrouw mag nochtans geen ballen hebben! Nooit!"

Ballen mogen we volgens Verhulst niet meer hebben, al mogen we ze nog wel steeds serveren, met een beetje pastinaakpuree: "De slinger is in de verkeerde richting doorgeslagen. Tegenwoordig kunnen vrouwen niet meer koken en zijn ze daar nog trots op ook. Koken past blijkbaar niet bij het beeld waaraan de nieuwe vrouw moet voldoen. Dat is toch érg?"

9. Vrouwen zijn officieel slimmer dan mannen (maar mogen dat niet overal tonen)De vermaarde Nieuw-Zeelandse psycholoog James Flynn bracht ons deze zomer heugelijk nieuws. Historische wetenschappelijke gegevens van de afgelopen honderd jaar hebben immers bewezen dat het IQ van vrouwen alsmaar steeg en dat de dames dit jaar definitief slimmer verklaard kunnen worden dan de mannen.

Toch is dat niet overal even toelaatbaar. Iran heeft zelfs vrouwen van universiteiten proberen weren omdat hun studieresultaten over het algemeen veel hoger lagen dan die van mannen. Bovendien zijn er ook veel meer vrouwen dan mannen ingeschreven en ook in de "typisch mannelijke afdelingen" zoals wiskunde, toegepaste fysica en ingenieurkunde domineerden de vrouwen. 36 universiteiten hebben zulke "single gender" opleidingen georganiseerd, tot grote woede van Iraans mensenrechtenverdedigster en Nobelprijswinnares Shirin Ebadi.

"Deze maatregel maakt deel uit van het beleid van de Islamitische Republiek om vrouwen terug te dringen", schreef ze in een brief naar onder meer Ban Ki Moon. "De bedoeling is dat vrouwen stoppen met hun strijd om gelijke rechten."

10. Vrouwen dromen stiekem van ruwere seks en gedomineerd worden in bed

De Vijftig Tinten Grijs-trilogie zal deze kerst allicht ook in uw straat onder een kerstboom hebben gelegen en noopt nog steeds tot debat. Tegenstanders vinden dat het boek slecht geschreven is en vernederend voor de vrouw, relatietherapeuten beweren dat het boek hun patiënten helpt en voorstanders bekennen dat het boek "dingen in hen losmaakt".

Ook schrijfster en journaliste Annelies A.A. Vanbelle vindt de beweringen dat dit boek de onderdrukking van de vrouw ophemelt overdreven. "Anastasia geniet ten volle, kiest met veel graagte voor deze deugdpijn, smeekt uiteindelijk zelfs om een pak rammel. Ze ontdekt gaandeweg iets in zichzelf waar ze het bestaan niet van had kunnen vermoeden: de vrouw die geniet van de agressie van het mannetjesdier, en hoe bevrijdend dat kan zijn", aldus Vanbelle op haar blog.

11. Vrouwen kopen tijdens crisis dure cosmetica om rijke mannen te verleiden Recente Amerikaanse studies hebben uitgewezen dat de goede verkoopscijfers van cosmeticabedrijven tijdens economisch instabiele periodes is toe te schrijven aan vrouwen die zich mooi willen maken om zo een kapitaalkrachtige man te kunnen strikken.

Verschillende universiteiten bundelden hun studieresultaten in de gezamenlijke thesis getiteld "Boosting Beauty in an Economic Decline: Mating, Spending and the Lipstick Effect"

12. Vrouwen lopen een groter risico op emotionele eenzaamheidEen onderzoek rond eenzaamheid bij de Belg heeft dit jaar uitgewezen dat vooral vrouwen en gescheiden mensen het meest eenzaam zijn. Thomas Moore hogeschool en Universiteit Antwerpen onderzochten het gevoel van eenzaamheid bij 7.136 Belgische respondenten tussen 18 tot 79 jaar.

Maar liefst 28% van de ondervraagde Belgen voelt zich eerder sterk tot sterk sociaal eenzaam, bijna 1 op 5 Belgen voelt zich eerder sterk tot sterk emotioneel eenzaam. Het nieuwe onderzoek wijst uit dat vrouwen een groter risico lopen op emotionele eenzaamheid dan mannen. De groep gescheiden personen behoort tot de meest kwetsbare: meer dan één op vier voelt zich matig tot ernstig emotioneel eenzaam.

1. Vrouwen lokken het vaak zelf uit Vrouwen worden nog steeds te vaak lastiggevallen en aangerand op straat, maar volgens enkelen lokken ze dat toch zelf uit. Na de première van Sofie Peeters' veelbesproken documentaire 'Femme de la rue' kon Sharia4Belgium het niet laten te reageren door te zeggen dat de meeste Belgische vrouwen zich kleden als goedkope prostituees en hun gezicht verven als een clown; logisch dat ze lastiggevallen worden. Bovendien wìllen ze aangesproken worden, aldus Sharia4Belgium: "als vrouwen vijf minuten over straat lopen en geen aandacht krijgen van mannen, zijn ze een week depressief. Ze gaan thuis in de spiegel kijken en vragen zich af wat er mis met ze is." Ook de christelijke gemeenschap liet van zich horen via de pen van Vader Piero Corsi die op het mededelingenbord van zijn kerk in San Terenzio een pamflet liet optekenen waarin stond dat "mannen door hun vrouwen tot geweld en seksuele handelingen worden gedreven omdat ze onfatsoenlijke kleding dragen en koude maaltijden serveren." Het pamflet is ondertussen naar beneden gehaald en Corsi is de laan uit gestuurd maar de ideeën van de priester zinderen nog steeds na: "Het probleem is dat meer en meer vrouwen hun mannen provoceren, arrogant worden, geloven dat ze onafhankelijk zijn en spanningen opdrijven. Vrouwen halen het slechtste van het mannelijke instinct naar boven, en dat leidt tot geweld en seksueel misbruik. Ze zouden zichzelf eens serieus moeten afvragen: hebben we hier misschien om gevraagd?" 2. Vrouwen stemmen hormonaal Tijdens het aperitief van de Amerikaanse presidentsverkiezingen publiceerde CNN een artikel waarin stond dat het kiesgedrag van vrouwen wordt beïnvloed door hun menstruele cyclus. Vrouwen in hun eisprong voelen zich volgens het artikel sexy en sterk en zouden daarom tijdens die periode nogal ruimdenkend zijn over onderwerpen als abortus en dergelijke. Tijdens de rest van hun cyclus zouden vrouwen dan weer eerder conservatief stemmen. Aanleiding van dit artikel -overigens geschreven door een vrouwelijke journalist - was een ongepubliceerde studie van Kristina Durante, een assistent prof aan de Universiteit van Texas. Door hevig twitterprotest werd het artikel offline gehaald, maar tot op vandaag blijft de journaliste achter haar stuk staan. 3. Vrouwen verdienen nog steeds minder De loonkloof was in 2012 nog steeds een feit op de Belgische arbeidsmarkt. Vrouwen verdienen 8,9 procent minder dan mannen, al is de loonkloof in ons land kleiner dan het OESO-gemiddelde van 15,8 procent, zo is gebleken uit de OESO-studie: 'Closing The Gender Gap: Act Now'. Er is ook goed nieuws: vrouwelijke ondernemers in België behoren tot de best geschoolden van alle OESO-landen. 52 procent van hen heeft een diploma hoger onderwijs, tegenover slechts 33 procent in alle OESO-landen samen. 4. Vrouwen met kinderen zijn slecht voor het imago van de sterke zelfstandige vrouw Elisabeth Badinter heeft dit jaar een boek in de rekken gekregen met de titel "How Modern Motherhood Undermines The Status Of Women", waarin ze stelt dat vrouwen met kinderen slecht zijn voor het imago van sterke, zelfstandige vrouwen. Badinter wijst vooral enkele moderne fenomenen met de vinger zoals bedrijfscrèches, borstvoeding in het openbaar en draagdoeken voor baby's "die vrouwen herleiden tot melkkoeien en broedkippen wiens keuzes gedomineerd worden door het moederschap." 5. Echte vrouwen zijn slecht voor de verkoopscijfers Twee jaar geleden koos het Duitse vrouwenblad 'Brigitte' ervoor om gewone vrouwen met gewone maten op de cover te zetten. Het tijdschrift werd geroemd voor deze keuze. Meer dan duizend vrouwen, tussen 18 en 68 jaar, sierden de afgelopen twee jaar de cover van 'Brigitte'. Op de cover lieten ze zichzelf zien zoals ze echt zijn: met een buikje, rimpels, een fikse neus of andere 'kwaaltjes' . 'Brigitte' wou hiermee realistisch beeld van vrouwen overbrengen naar hun lezeressen. Dit jaar is echter gebleken dat sinds de 'gewone' modellen de cover sieren de verkoopcijfers van het tijdschrift gekelderd zijn, waardoor ze nu op hun stappen moeten terugkomen en opnieuw zullen werken met professionele modellen. 6. Vrouwen kunnen (nog steeds) niet alles hebben Misschien wel het meest besproken artikel van het voorbije jaar: Anne-Marie Slaughter schreef op The Atlantic een pakkend verhaal over hoe ze haar machtige positie bij het Amerikaanse State Department heeft moeten opzeggen omdat haar job niet te combineren viel met het moederschap. Slaughter ontmoette staatshoofden, internationale strategen en ministers, maar haar veertienjarige zoon begon door haar afwezigheid te rebelleren en Anne-Marie besloot voor haar gezin te kiezen. "The women who have managed to be both mothers and top professionals are superhuman, rich, or self-employed", aldus Slaughter op The Atlantic. 7. Knappe vrouwen hebben een zwaar leven Samantha Brick schreef in The Daily Mail hoe knappe vrouwen -zoals zijzelf- best een zwaar leven hebben. Ze zegt dat alle mannen met haar naar bed willen en dat alle vrouwen haar haten omdat ze haar als een bedreiging zien. Brick schreef dat ze niet kon wachten om grijs haar en rimpels te krijgen want dan zou ze eindelijk een normaal leven kunnen leiden. Het artikel lokte een storm van reacties uit waarvan Brick zei dat ze enkel haar punt bewezen. "Als Brad Pitt van zichzelf zou zeggen dat hij knap was dan zou iedereen instemmend knikken, wanneer Angelina Jolie het doet wordt ze uitgespuwd, net als ik." 8. Vrouwen mogen geen ballen hebbenStudio 100-topman Gert Verhulst kreeg de wind van voren na een interview met Knack waarin hij het heeft over werkende vrouwen en hoe de topfuncties in zijn bedrijf ingevuld zijn. "Ik vind feminisme op zich een vreselijk woord. Nog erger is de uitdrukking 'een vrouw met ballen'; Vreselijk. Sommige vrouwen zeggen dat zelfs over zichzelf, hè. Een vrouw mag nochtans geen ballen hebben! Nooit!" Ballen mogen we volgens Verhulst niet meer hebben, al mogen we ze nog wel steeds serveren, met een beetje pastinaakpuree: "De slinger is in de verkeerde richting doorgeslagen. Tegenwoordig kunnen vrouwen niet meer koken en zijn ze daar nog trots op ook. Koken past blijkbaar niet bij het beeld waaraan de nieuwe vrouw moet voldoen. Dat is toch érg?" 9. Vrouwen zijn officieel slimmer dan mannen (maar mogen dat niet overal tonen)De vermaarde Nieuw-Zeelandse psycholoog James Flynn bracht ons deze zomer heugelijk nieuws. Historische wetenschappelijke gegevens van de afgelopen honderd jaar hebben immers bewezen dat het IQ van vrouwen alsmaar steeg en dat de dames dit jaar definitief slimmer verklaard kunnen worden dan de mannen. Toch is dat niet overal even toelaatbaar. Iran heeft zelfs vrouwen van universiteiten proberen weren omdat hun studieresultaten over het algemeen veel hoger lagen dan die van mannen. Bovendien zijn er ook veel meer vrouwen dan mannen ingeschreven en ook in de "typisch mannelijke afdelingen" zoals wiskunde, toegepaste fysica en ingenieurkunde domineerden de vrouwen. 36 universiteiten hebben zulke "single gender" opleidingen georganiseerd, tot grote woede van Iraans mensenrechtenverdedigster en Nobelprijswinnares Shirin Ebadi. "Deze maatregel maakt deel uit van het beleid van de Islamitische Republiek om vrouwen terug te dringen", schreef ze in een brief naar onder meer Ban Ki Moon. "De bedoeling is dat vrouwen stoppen met hun strijd om gelijke rechten." 10. Vrouwen dromen stiekem van ruwere seks en gedomineerd worden in bed De Vijftig Tinten Grijs-trilogie zal deze kerst allicht ook in uw straat onder een kerstboom hebben gelegen en noopt nog steeds tot debat. Tegenstanders vinden dat het boek slecht geschreven is en vernederend voor de vrouw, relatietherapeuten beweren dat het boek hun patiënten helpt en voorstanders bekennen dat het boek "dingen in hen losmaakt". Ook schrijfster en journaliste Annelies A.A. Vanbelle vindt de beweringen dat dit boek de onderdrukking van de vrouw ophemelt overdreven. "Anastasia geniet ten volle, kiest met veel graagte voor deze deugdpijn, smeekt uiteindelijk zelfs om een pak rammel. Ze ontdekt gaandeweg iets in zichzelf waar ze het bestaan niet van had kunnen vermoeden: de vrouw die geniet van de agressie van het mannetjesdier, en hoe bevrijdend dat kan zijn", aldus Vanbelle op haar blog. 11. Vrouwen kopen tijdens crisis dure cosmetica om rijke mannen te verleiden Recente Amerikaanse studies hebben uitgewezen dat de goede verkoopscijfers van cosmeticabedrijven tijdens economisch instabiele periodes is toe te schrijven aan vrouwen die zich mooi willen maken om zo een kapitaalkrachtige man te kunnen strikken. Verschillende universiteiten bundelden hun studieresultaten in de gezamenlijke thesis getiteld "Boosting Beauty in an Economic Decline: Mating, Spending and the Lipstick Effect" 12. Vrouwen lopen een groter risico op emotionele eenzaamheidEen onderzoek rond eenzaamheid bij de Belg heeft dit jaar uitgewezen dat vooral vrouwen en gescheiden mensen het meest eenzaam zijn. Thomas Moore hogeschool en Universiteit Antwerpen onderzochten het gevoel van eenzaamheid bij 7.136 Belgische respondenten tussen 18 tot 79 jaar. Maar liefst 28% van de ondervraagde Belgen voelt zich eerder sterk tot sterk sociaal eenzaam, bijna 1 op 5 Belgen voelt zich eerder sterk tot sterk emotioneel eenzaam. Het nieuwe onderzoek wijst uit dat vrouwen een groter risico lopen op emotionele eenzaamheid dan mannen. De groep gescheiden personen behoort tot de meest kwetsbare: meer dan één op vier voelt zich matig tot ernstig emotioneel eenzaam.