10 leuke acties die de weggooicultuur tegengaan

10 leuke acties die de weggooicultuur tegengaan
© Buy me once

Buy me once © .

Op deze mooie webshop vind je keukenaccessoires, kledij, speelgoed en nog veel meer met één gemeenschappelijke eigenschap: alles gaat een leven lang mee. Je betaalt misschien iets meer per stuk, maar je hoeft het dan ook maar één keer te kopen.

Nudie Jeans © Nudie Jeans

Dit broekenmerk draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en doet haar best een onverwoestbaar kledingstuk te fabriceren. Toch een ongelukje gehad waardoor je Nudie Jeans het begeven heeft? Dan engageert het merk zich jouw exemplaar gratis te herstellen in een aantal winkels. Als je te ver woont van die winkel - er is er helaas geen in België -, dan kan je een gratis herstelkitje aanvragen en hier leren hoe je een herstelling tot een goed einde brengt.

Humuz © -

Het lijkt contradictorisch, maar ook in de tuin gaat het er niet altijd milieuvriendelijk aan toe. Elke tuinder vergeet af en toe namelijk zijn materiaal eens te beschermen tegen de natuurelementen. De producten op de nagelnieuwe webshop Humuz zijn echter niet kapot te krijgen. Want een groenere aarde, dat begint vlakbij jouw thuis.

Carpet of Life © Foto Pam Kat & Styling Sander Van Eyck

Je hoeft ons niet uit te leggen hoe diep de liefde voor bepaalde kledingstukken kan gaan, zelfs al pas je er al jaren niet meer in of zijn ze volledig gedateerd. Met Carpet of Life kan je toch nog iets interessanter doen met je favoriete kleren dan ze laten wegschimmelen in een kast. Vrouwen uit de Sahara maken er met plezier een uniek tapijt van.

Verpakking wordt nuttig © Joolz

Als je online een pakje bestelt, komt dat vaak stevig ingepakt toe. Logisch - je wilt namelijk niet dat je pakje onderweg beschadigd raakt - maar wel jammer: al die verpakking eindigt doorgaans in de vuilbak. Niet zo bij verpakkingen van Joolz. Het leuke babymerk levert haar spullen in verpakkingen die je (samen met de kinderen) kan omtoveren in speelgoed of decoratieve objecten.

Deel een koe © .

Er wordt dagelijks heel wat onverkocht vlees weggesmeten. Zonde, vinden de bedenkers van Deel Een Koe. Je koopt online en met andere gebruikers in pakketten van 10kg een hele koe, die pas geslacht wordt wanneer elk stukje door iemand gekocht is. Voedselverspilling tegengaan was nog nooit zo gemakkelijk. Bovendien leer je waar je voedsel vandaan komt en krijg je het puur kwaliteitsvlees gratis aan huis geleverd. Van dezelfde makers bestaat ook Deeleenvarken.be en Koopeenkip.be.

& Other Stories © Instagram

Oud textiel kan je sinds eind 2015 afgeven bij de Zweedse keten & Other Stories. De winkel belooft alle textiel, in welke staat of van welk merk dan ook, te recycleren. Ook verpakkingen van cosmetica zijn er welkom. In ruil krijg je een kortingsbon van 10 % om te spenderen in de winkel.

Zéro-Gâchis © iStock

Deze heel erg leuke app bestaat voorlopig helaas nog niet bij ons, maar met zijn verschijning in Huy komt hij alleszins wel al dichterbij. Het concept: Zéro-Gâchis weet dankzij een samenwerking met jouw supermarkt wat je allemaal hebt gekocht en hoe lang dat houdbaar blijft. Op het moment dat er iets dreigt te vervallen in je koelkast, krijg je een melding. Zo zal je nooit meer uit het oog verloren boontjes ontdekken nadat ze al lang verloren zijn.

Alternatieve stoffen © Bleed

Je hebt niet altijd water verslindend katoen nodig om kleren te maken. Dat weten we al langer door kleren van bijvoorbeeld hennep, vissenslijm en slachtafval, maar nu blijkt dat je ook van kurk een soort namaakleer kan maken.

Geen verpakkingen © iStock

In winkels als Ohne in Gent of Robuust in Antwerpen betaal je enkel voor je producten, niet voor de verpakkingen. Je neemt zelf enkele potten of zakjes mee van thuis of koopt die herbruikbare potten ter plekke aan. Zo blijf jij (én de aarde) niet achter met al die kilo's afval.