‘Lichaamsbeeld vrouwen vandaag positiever dan in het verleden’

Groep vriendinnen na een sportsessie. © Getty Images/iStockphoto

Onrealistische schoonheidsidealen zorgen vaak voor negatieve nieuwsberichten. Maar af en toe is er ook een sprankje hoop. Een nieuwe studie toont aan dat vrouwen vandaag positiever zijn over hun lichaam dan de voorbije decennia.

Aan de universiteit van Wooster onderzochten researchers het lichaamsbeeld van vrouwen en mannen tussen 1981 en 2012. Er werden 250 studies, die 100.228 proefpersonen verzamelden, onder de loep genomen. De studie werd voorgesteld tijdens de 124ste jaarlijkse American Psychological Association’s Convention.

‘Hoewel vrouwen gedurende al die jaren minder tevreden waren over hun lichaam dan mannen, kunnen we zien dat het ongenoegen gedurende de jaren is afgenomen’, legt onderzoeker Bryan Karazsia uit.

Vruchten plukken van body positivity campagnes

‘De laatste twee decennia hebben we gezien dat er, vooral voor meisjes en vrouwen, meer aandacht is gegaan naar de acceptatie van lichaamsbeeld en dat er een groter bewustzijn heerst rond acceptatie van het eigen lichaam’, klinkt het verder. De onderzoekers vermoeden dat deze positieve aandacht en vrouwen die als rolmodel optreden, zoals beroemde plus-size modellen, de stijging in acceptatie hebben bevorderd.

‘Men zou verwachten, aangezien overgewicht een groot probleem is in de Verenigde Staten, dat de ontevredenheid over het eigen lichaam zou stijgen de laatste jaren.’

Voor mannen werd er geen trend opgetekend. Hun visie op hun lichaam bleef de laatste dertig jaar vrijwel ongewijzigd. De onderzoekers merken op dat een groot deel van de proefpersonen uit de Verenigde Staten komt. ‘Men zou verwachten, aangezien overgewicht een groot probleem is in de Verenigde Staten, dat de ontevredenheid over het eigen lichaam zou stijgen de laatste jaren, maar het omgekeerde is dus het geval voor vrouwen en ook voor mannen zien we geen stijging.’

Spiermassa

Aangezien mannen vaak ontevreden zijn over hun spieren, en de algemene studie voornamelijk focust op de aan- of afwezigheid van vet, keken de onderzoekers ook naar specifieke studies die de mening van mannen en vrouwen over hun spiermassa in kaart brachten. In dit geval kon men zien dat mannen minder vrede hadden met hun lichaam op gebied van spieren dan vrouwen. Voor zowel mannen als vrouwen bleven de niveaus van tevredenheid op gebied van spieren redelijk consistent de laatste veertien jaar. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content