Lauren Bacall: Stijlicoon van het zilveren scherm

Met haar wijde, perfect gestifte mond, mysterieuze blik en feilloze wenkbrauwen was Lauren Bacall een van de mooiste en meest getalenteerde actrices van Hollywood. Een echte grande dame uit de filmwereld die in de geschiedenisboeken zal gaan als een waardig icoon uit de Gouden Eeuw van de cinema.

Met haar wijde, perfect gestifte mond, mysterieuze blik en feilloze wenkbrauwen was Lauren Bacall een van de mooiste en meest getalenteerde actrices van Hollywood. Een echte grande dame uit de filmwereld die in de geschiedenisboeken zal gaan als een waardig icoon uit de Gouden Eeuw van de cinema.
Op 12 augustus 2014 namen we afscheid van Lauren Bacall, de Hollywoodster uit de Bronx. Naast haar fantastische vertolkingen als femme fatale, was ze ook bekend als heus stijlicoon.

Lauren werd geboren als Betty Joan Perske in New York. Haar beide ouders waren Joods en scheidden toen Betty vijf jaar oud was. De actrice had daardoor een erg hechte band met haar moeder die naar Californië verhuisde toen ze een grote filmster werd.

Pieken en dalen in de liefde
Een van de grote gebeurtenissen in het leven van Lauren Bacall was haar ontmoeting met Humphrey Bogart. In 1944 vertolkte ze de rol van Marie ‘Slim’ Browning in To Have or to Have Not van Howard Hawks. Humphrey Bogart werd gecast als haar tegenspeler. Zowel op als naast pellicule klikte het tussen de twee. De beroemde dubbelzinnige scène waarin ze haar tegenspeler leert fluiten werd iconisch. De zin ‘You know how to whistle, don’t you Steve? You just put your lips together and blow,’ is tot vandaag een van de meest legendarische en sexy filmquotes aller tijden.

In 1945 stapten de twee in het huwelijksbootje. Lauren was toen 20 en haar geliefde Bogey 45. Het koppel bleef gelukkig getrouwd tot Bogart in 1957 overleed aan de gevolgen van kanker. Het acteursstel had twee kinderen samen, Stephen en Leslie. Na de dood van Bogart had de actrice een relatie met Frank Sinatra, maar die zou abrupt afgebroken worden door de zanger. Hierna hertrouwde Bacall met Jason Robards, maar ook die relatie liep op de klippen. Met Robards kreeg ze nog een zoon, Sam.

Stijlicoon op en naast het scherm
De hese stem en knappe verschijning van Lauren Bacall deed heel wat mannen stotteren en stamelen. Maar ook vrouwen waren en zijn danig onder de indruk van de actrice. Dat heeft alles te maken met haar tijdloze klasse en Hollywoodlooks. Bacall was gezegend met goede genen en een neus voor stijl. Ultravrouwelijk en tegelijkertijd androgyn, met een flink stel benen en vuur schietende ogen: Lauren Bacall had zowel de looks van een pin-up als van een sterke leading lady waar niet mee gesold moest worden.

Op gebied van make-up hield ze het meest van de natuurlijke look, waarbij het lijkt alsof je bijna geen moeite hebt gedaan. Dat deed haar gezicht het best uitkomen. Voor foto’s liet ze zich onder handen nemen door make-up artists en stond ze toe dat er wat meer drama toe werd gevoegd aan haar gezicht. Maar in het dagelijkse leven hield ze het sober.
Volgens Norman Norell hield Bacall ook van een no nonsense aanpak in de kledingafdeling. ‘Je moet niet te veel doen met kleren behalve ze aantrekken,’ was het motto van de actrice. Prullaria werden geweerd uit haar kledingkast die ongetwijfeld vol hing met prachtige mantelpakjes uit tweed en flanel. Ook jumpsuits en broeken met een hoge taille waren alomtegenwoordig in de garderobe van de filmster. Voor feestjes en rode lopers haalde ze haar jurken uit de kast die, zeker op latere leeftijd, wel eens werden versierd met pailletten of veren. Haar vriendschappen met ontwerpers zoals Yves Saint Laurent zullen ongetwijfeld hebben bijgedragen aan haar gevoel voor mode dat we nu, na haar dood, kunnen herbeleven in de talloze foto’s van de Hollywoodactrice.

Met het overlijden van Lauren Bacall verliezen we dus opnieuw een icoon uit een vervlogen tijd. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content