Laudomia Pucci ontvangt artistieke onderscheiding

De dochter van Emilio Pucci mag zich nu Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres’ noemen.

Laudomia Pucci, dochter van de Italiaanse ontwerper Emilio Pucci, wordt door de Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterrand tot ridder van de Franse Orde van Kunst en Letteren geslagen. Laudomia Pucci, vicevoorzitter van het modehuis van haar familie, zal binnenkort door het leven gaan als een ‘Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres’. Die titel wordt haar toegekend door het Franse ministerie van Cultuur tijdens een ceremonie op vrijdag, en is bedoeld voor mensen die zich onderscheiden door hun artistieke of literaire creaties.

‘Ik ben erg gelukkig met deze onderscheiding,’ verklaarde Pucci aan Womens Wear Daily. ‘Ik zie het als een grote stimulans voor mezelf. Ik zal blijven nieuwe doelstellingen nastreven, door trouw te blijven aan ons erfgoed maar door me ook te richten naar de toekomst. Ik heb een tweede Franse ziel, waardoor ik me nog meer vereerd voel door de benoeming.’

Na het overlijden van haar vader in 1992 blies Laudomia Pucci het familiebedrijf nieuw leven in, en dat werd meteen zichtbaar tijdens de Pucci show in Milaan in 1998. Ze haalde grote namen binnen als Christian Lacroix en Matthew Williamson en zette daarmee het merk op de modekaart. De identiteit van Pucci is te herkennen aan psychedelische patronen, rekbare stoffen en felle, vrolijke kleuren die geïnspireerd zijn door het exotische en mediterrane leven.

Voorgangers Laudomia Pucci is niet de eerste in de modewereld die gaat lopen met de prestigieuze titel. Marc Jacobs, Yohji Yamamoto en Nathalie Rykiel gingen haar voor en werden eerder ook tot ridder van de Franse Orde van Kunst en Letteren geslagen.

Yamamoto kreeg in 1986 al de hoogste artistieke onderscheiding voor zijn avant-gardistische silhouetten. Met zijn donkere en minimalistische collecties rekent hij al jaren de artistieke intellectuele elite van Parijs onder zijn aanhang. ‘Het voelde aan alsof ik geadviseerd werd om op pensioen te gaan,’ zei Yamamoto na de benoeming. ‘Ik ben normaal gezien niet het type persoon dat zulke onderscheidingen ontvangt, maar mijn moeder zal er blij mee zijn.’ De 95-jarige moeder van Yamamoto is nog steeds aanwezig tijdens de Paris Fashion Week om de laatste creaties van haar zoon te bewonderen.

Ook ontwerpers Marc Jacobs en Nathalie Rykiel – dochter van, en artistiek directeur bij Sonia Rykiel – werden dit jaar blij verrast door minister Frédéric Mitterrand. Met zijn trendsettende visie weet Jacobs seizoen na seizoen precies wat vrouwen willen dragen. Sinds 1997 ontwerpt hij ook voor Louis Vuitton en in 2010 haalde hij de TIME Magazines lijst van 100 meest invloedrijke personen ter wereld . De stijlvolle Française Nathalie Rykiel is creatief leider van het merk van haar moeder Sonia en creëerde in 2002 het ‘Rykiel woman concept’ dat draait rond sensualiteit en plezier. In 2010 ontwierp ze de succesvolle collectie ‘Sonia Rykiel pour H&M.’

De Franse Orde van Kunst en Letteren wordt door de Franse minister van Cultuur voorgezeten en werd in 1957 ingesteld ter onderscheiding van verdienste op het gebied van kunst en letterkunde. Bij de benoeming tot ridder hoort naast de titel een ereteken. (YU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content