Lady Gaga siert septembereditie Vogue

Lady Gaga zal op het septembernummer van de Amerikaanse Vogue prijken, traditioneel de belangrijkste en meest baanbrekende editie van het jaar. De controversiële zangeres stond al op de cover in maart 2011 en dat deed de verkoopcijfers danig stijgen. Het is dus niet verrassend dat Vogue nu opnieuw voor het op controverse beluste popicoon kiest. In afwachting van wat zonder twijfel een zeer opvallende cover wordt, zetten we de meest baanbrekende voorpagina’s van Vogue op een rijtje.

Innovatief was in juli 1932 alvast de eerste fotocover van de Britse editie van Vogue. Voordien bestonden de covers van het modemagazine immers steevast uit illustraties. De Luxemburgse fotograaf Edward Steichen was verantwoordelijk voor het zomerse beeld, al werd hij niet vernoemd. Ruim een decennia later greep het invloedrijke modemagazine echter terug naar een tekening, toen Vogue het naar koninklijke normen erg bescheiden huwelijk van toenmalige prinses Elizabeth met prins Philip aankondigde. Slechts twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zou de huidige Queen haar rantsoenkaartjes bijeen gespaard hebben om het huwelijkskleed te financieren.

Donyale Luna is het eerste zwarte Voguemodel, Helmut Berger het eerste mannelijke Voguemodel Pas in 1966 plaatste Vogue voor het eerst een model met een donkere huidskleur op de cover. Model en actrice Donyale Luna kreeg de twijfelachtige eer toebedeeld. Naast haar Afrikaanse genen zou Luna ook Mexicaanse, Indonesische en Ierse roots gehad hebben. Opnieuw vier jaar later schitterde de Oostenrijkse acteur Helmut Berger als de eerste man ooit op de frontpagina van Vogue. Wel moest hij de spotlight delen met de Amerikaanse actrice Marisa Berenson. Elton John, Manolo Blahnik, Johny Borrell en Robbie Williams traden in zijn voetsporen. Deze laatste deed er een schepje bovenop door in bijzijn van de bevallige Gisele Bündchen halfnaakt voor het Amerikaanse vrouwenmagazine te poseren.

Het leven van Diana in Voguecovers Ook de mijlpalen in het leven van prinses Diana gaan gepaard met enkele Voguecovers. Net voor haar huwelijk poseerde Diana voor een editie van het modemagazine dat de focus legde op haar trouwjurk. Zandra Rhodes, Bellville Sassoon en Jean Muir schetsten een ontwerp dat gepubliceerd werd in het nummer. In oktober 1997 bracht Vogue een sobere voorpagina uit als herdenking aan de pas overleden ‘queen of hearts’.

Van supermodellen tot de vrouw in de straat

Het Afro-Amerikaanse supermodel Naomi Campbell droeg Chanel voor haar allereerste Voguecover In december 1987. Nog acht keer zou ze op de frontpagina van het modemagazine verschijnen. Zo ook naast Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington en Cindy Crawford op de cover van januari 1990, die het zogenaamde supermodellentijdperk vastlegde.

Een nieuwe modetijdperk werd dan weer ingeluid, toen Kate Moss in 1993 voor het eerst op de cover van Vogue verscheen. Onder invloed van het Britse model kende de modewereld een grote invloed van de grunge scene. Nog hetzelfde jaar poseerde de voormalige presidentsvrouw Carla Bruni voor Vogue. Op dat moment was ze nog een van de best betaalde modellen ter wereld en deed ze opdrachten voor Christian Dior, Yves Saint Laurent en Givenchy.

Het waren echter niet de supermodellen, maar wel de vrouw in de straat die het best verkopend Voguenummer tot nog toe voortbracht. De spiegelende cover van de millenniumeditie van het maandblad had als effect dat elke vrouw ter wereld zich enkele minuten lang een supermodel waande.

Cover met Adele bekend om weinig benijdenswaardige reden Al houdt niet elk covermodel even goede herinneringen over aan zijn of haar opdracht voor Vogue. De oktobereditie van de Britse Vogue met Adele op de cover haalde dit jaar nog het nieuws om de weinig benijdenswaardige reden dat het de verkoopcijfers tot een nog maar weinig gezien dieptepunt deed kelderen. Hoofdredactrice Alexandra Shulman trachtte het nieuws te nuanceren door te stellen dat sterren uit de muziekwereld het nooit goed doen op covers.

“Ik denk dat lezers een band moeten voelen met de persoon op de cover, los van hoe die persoon eruit ziet”, voegde Shulman er nog aan toe. De Britse zangeres stond in maart ook nog op de Amerikaanse cover van Vogue, maar van dat nummer werden nog geen verkoopcijfers bekendgemaakt. Wel ontstond er controverse rond het feit dat er net iets te enthousiast omgesprongen was met het fotobewerkingsprogramma Photoshop. Dat net Adele zo fel werd bijgewerkte, zette kwaad bloed bij de lezers. De Britse zangeres staat ondanks haar ronde vormen immers bekend om haar zelfbewuste houding.

Vogue promoot een gezonder lichaamsbeeld met 19 baanbrekende covers

Vogue kwam opnieuw op een positieve manier naar buiten met de 19 internationale Vogue-edities die in het teken van gezondheid stonden. In mei van dit jaar ondertekenden de 19 hoofdredacteurs van Vogue ‘The Health Initiative’. Het invloedrijke modemagazine wil een gezonder lichaamsbeeld promoten en spoort modeontwerpers dan ook aan hun onrealistisch kleine maten, de zogenaamde ‘sample sizes’, te heroverwegen.

Zelf beloofden de hoofdredacteurs niet meer te werken met modellen onder de leeftijd van zestien jaar. The Health Initiative moet er ook voor zorgen dat de modellen die voor Vogue werken goed verzorgd worden op de shoots. Tenslotte wil Vogue de modellen leren hoe ze zorg kunnen dragen voor hun eigen gezondheid. Als rolmodel voor het initiatief koos de Franse editie van Vogue voor het Braziliaanse topmodel Gisele Bündchen. Met haar perfecte rondingen ziet ze er inderdaad gezonder uit als sommige van haar uitgemergelde collega’s.

Lady Gaga siert het belangrijkste nummer van 2012

De maarteditie van Vogue met Lady Gaga op de voorpagina werd het tweede bestverkopende nummer van 2011. In september van dit jaar zal het popidool opnieuw te zien zijn op de cover van Vogue. Gelijktijdig met die editie brengt Gaga haar eerste eigen parfum uit. Het geurtje krijgt de naam ‘Monster’ mee en ruikt volgens de zangeres naar ‘bloed en sperma’. Alvast een onderwerp waarover de journalist in kwestie enkele vragen kan stellen.(JK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content