Fotograaf: Heikki Verdurme, heikki.be - @heikkiverdurme

Kippenbouten die ingesmeerd worden met schoensmeer, een toefje haarlak dat elk gerecht afwerkt en dat niets wat je op de foto's ziet ook echt eetbaar is. 'Indianenverhalen! Vandaag is het net belangrijk dat je aan de slag gaat met superverse ingrediënten.' Trucjes of kleurstoffen komen er niet aan te pas. 'Op een kommetje ijswater na, daarin worden soms wat groentesnippers of kruiden ondergedompeld zodat ze hun felle frisse kleur behouden.' Qua gefoefel valt dat wel mee. 'Eigenlijk is het echt simpel. Je maakt lekker eten, je dresseert je gerecht en daar neem je à la minute foto's van.'

Liefst uit de hand, dan kun je sneller manoeuvreren en creëer je meer betrokkenheid. Tijd verprutsen is geen optie, 'dan loopt er meteen jus uit het vlees of de vis en kruiden verlebberen, want dat gaat zeer snel. Alleen ijs mag je wat laten rusten zodat je het net op het smeltpunt kunt vastleggen.' En mocht je nog niet helemaal tevreden zijn, dan kan 'wat grof zeezout of zwarte peper, bij wijze van afwerking, wonderen doen.'

De hoofdboodschap: hou het simpel en wees snel. 'Het moment waarop de saus wordt uitgegoten, is veel interessanter dan saus die gewoon in een bord ligt.'

TRENDS

- Meer licht!
Donker was een tijdje de norm, maar we keren terug naar het licht. Heldere beelden dus.

- Welke filters?
Bij foodfotografie zijn filters meer dan ooit uit den boze. Als je een filter nodig hebt, dan zag het origineel er waarschijnlijk niet echt goed uit en had je die foto eigenlijk al niet moeten nemen.

- Ga voor patisserie
Patisserie is in. Van topwerken door meesterpatissiers tot chocoladeverleidingen door amateurbakkers.

- Groenten in de hoofdrol
Groenten en inventieve groentegerechten en -bereidingen worden alleen maar belangrijker.

TIPS & TRICKS

1. Werk een gerecht af waar je het fotografeert, zo hoef je dat bord niet te verhuizen en vermijd je geklungel. Schenk sauzen en soepen ter plekke in.

2. Fotografeer niet in de zon, kies voor indirect licht of tegenlicht en vermijd verschillende lichtbronnen. Geen daglicht met kunstlicht mengen dus.

3. Geen groothoeklens, opteer voor een closer beeld of ga voor een detail.

4. Werk samen met een goede foodstylist of chef of zorg zelf voor een perfecte afwerking.

5.Hou het simpel. Een eenvoudig bord, geen servetten, wel de pure essentie op een natuurlijke ondergrond (marmer, steen, hout,...).

Instagram Influencer: Gilles Draps,@gillesdraps

Kun je een foodfoto op Instagram vergelijken met een stilleven uit een klassiek schilderij?

'Beide hanteren in ieder geval dezelfde compositieregels. Je vertrekt van het centrale onderwerp, een bord of de ingrediënten die je dient te fotograferen, en bouwt zo een beeld op, spelend met kleuren, decoratie en servies.'

Aan welke regels houd jij je?

'Ik laat me sterk inspireren door de modetrends, zowel wat kleuren als wat materialen betreft. Op dit moment primeren oranje, geel, mosterdtinten en wat marineblauw. De bedoeling is dat je eindigt met een soort monochroom resultaat in verschillende nuances, bijna een kunstwerk. Texturen voegen dan weer diepte en reliëf toe.'

Welke genres zijn het meest populair?

'De hashtag #vegan is niet alleen een trend, maar echt een levensstijl geworden. Naast recepten met #healthy duiken ook de fastfoodfans op met #foodporn. Geen contradictie, variëren mag. En sowieso zijn ook ingrediënten uit eigen streek belangrijk, net als het korteketenverhaal.'

Hoe gebruik jij Instagram?

'Als een professionele tool. Het is mijn etalage waarin ik mijn werk toon en waarmee ik nieuwe klanten bereik. Tegelijkertijd is Instagram ook een bron van inspiratie. Dankzij de accounts die ik volg, weet ik wat er leeft, en dat zowat overal ter wereld.'

#foodporn #healthy #foodgasm #instagood

TIPS & TRICKS

1. Ga voor daglicht en vermijd direct zonlicht. Schaduwen zijn minder agressief dan een flits of kunstlicht.

2. Kies voor een topshot. Fotografeer het bord dus van bovenuit, vanop een bepaalde hoogte, zo beheers je beter wat je ziet.

3. Om diepte en reliëf toe te voegen, maak je een compositie op verschillende niveaus. Het gerecht, bepaalde ingrediënten en het tafelkleed.

4. Werk met ton sur ton tonen en kies een kleur uit die terugkeert in het servies of de ingrediënten. Dat zorgt voor een zekere harmonie.