Ontdek deze 7 culinaire toppers uit de Oost-Vlaamse Leiestreek

7892873

In de Oost-Vlaamse Leiestreek koken ze met hun hart, en dat proef je. We laten de chefs, gastheren en – vrouwen zelf aan het woord en piepen ook even binnen in de warme interieurs van deze topzaken.

In de Oost-Vlaamse Leiestreek koken ze met hun hart, en dat proef je. We laten de chefs, gastheren en – vrouwen zelf aan het woord en piepen ook even binnen in de warme interieurs van deze topzaken.

1. Au Bain Marie

‘Verfijning met respect voor het product’

Ontdek deze 7 culinaire toppers uit de Oost-Vlaamse Leiestreek

De voormalige dokterswoning ‘De Landing’ is een ontwerp van de toparchitect Henry Van de Velde. “De villa ademt nog steeds de sfeer van de jaren dertig”, zegt zaakvoerder en chef Marc Nevejans. Medezaakvoerster Isabel Deboel staat in voor de ontvangst en goede service van de klanten. Vanop het terras aan de Leie kijk je uit op de weiden van kasteeldomein Ooidonk. Chef Marc en zijn team maken van het tafelen een heerlijke belevenis. “In onze menu’s staat verfijning centraal, maar steeds met respect voor het product”, klinkt het.

Emiel Clauslaan 141, Astene (Deinze). Gesloten op dinsdagavond, woensdag en zondagavond.www.aubainmarie.be

2. Gasthof Halifax

‘Unieke mix van kader, sfeer en lekker eten’

Ontdek deze 7 culinaire toppers uit de Oost-Vlaamse Leiestreek

“Wij staan vooral bekend om onze côte à l’os op de geurige grill in het open haardvuur”, weet chef Vincent Vergracht. Samen met zijn team staat hij in voor de gevarieerde menukaart van Gasthof Halifax aan de boorden van de Leie. Het gasthof beschikt over een verwarmd terras met prachtig uitzicht. “Jong en oud voelt zich aangetrokken tot onze unieke mix van kader, sfeer en lekker eten.” Gasten kiezen zelf hun wijn in de wijnkamer waar de mooiste Chateaus staan opgesteld.

Emiel Clauslaan 143, Astene (Deinze) – elke dag open –www.gasthofhalifax.be

3. Restaurant De Karper

‘Kaart bewust bescheiden houden’

Ontdek deze 7 culinaire toppers uit de Oost-Vlaamse Leiestreek

Het terras van restaurant De Karper kijkt uit over de Leie. “We houden onze kaart bewust bescheiden, waarbij de aandacht vooral gaat naar dagverse producten”, zegt chef Nic Coppens. Aan de muur hangen werken van kunstenaar Martin Wallaert, wiens atelier zich wat verder in de straat bevindt.

Karperstraat 16, Machelen-aan-de-Leie (Zulte). Gesloten op maandag, dinsdag en zaterdagmiddag.www.restaurantdekarper.be

4. Jan Verhelst

‘Topkwaliteit met een kwinkslag’

Ontdek deze 7 culinaire toppers uit de Oost-Vlaamse Leiestreek

“We hebben maar één menu waaruit we putten naargelang de invoer en de kwaliteit van de dag”, zegt gastvrouw Ine Claeys. Haar man Jan Verhelst is chef en verbond zijn naam aan het restaurant. “We vragen de gasten om het aantal gangen te kiezen: vier, vijf of zes.” Ine omschrijft de zaak als puur, open en eerlijk. “Er mag al eens een grapje gemaakt worden. Dat is volgens mij toch het restaurant van de toekomst: topkwaliteit met een kwinkslag.”

De veelzijdigheid van de chef vind je ook terug in de wijnkeuze. “We kiezen voor originele wijnen, wijnen met een verhaal en persoonlijkheid.”

Stationsstraat 33, Eke (Nazareth). Gesloten op maandag en dinsdag.www.janverhelst.be

5. Baarle 90

‘Creatieve toets aan klassiekers’

Ontdek deze 7 culinaire toppers uit de Oost-Vlaamse Leiestreek

De Leiebocht in Baarle is een bijzondere brok natuur. Zaakvoerders Jérôme De Vriese en Greet Van Meensel van Baarle 90 konden zich geen mooier uitzicht wensen. Chef Jérôme zweert naar eigen zeggen bij brasseriekeuken. “Wij serveren een klassieke Europese keuken, maar met een eigen creatieve toets.” Elke vrijdag na de kantooruren heerst een gezellige sfeer in de bar van Baarle 90. Je kan er genieten van hippe en traditionele drankjes en bits & bites.

Baarle-Frankrijkstraat 90, Sint-Martens-Latem. Elke dag open. www.baarle90.be

6. Fou d’O

‘Kwalitatieve totaalbeleving’

Ontdek deze 7 culinaire toppers uit de Oost-Vlaamse Leiestreek

Brasserie Fou d’O kreeg een grondige restyling. Restaurantgids Gault&Millau bekroonde Fou d’O terecht met de titel van ‘mooiste terras’. Het grote zomerterras kijkt uit over de Leie. “Wij proberen de mensen een totaalbeleving te bezorgen”, zegt eigenaar Alex Maes, al jarenlang actief in de Gentse horeca. “Wij zorgen voor een warme ontvangst en een vlotte en vriendelijke bediening in een warm gezellig kader. We werken met seizoensgebonden suggesties en waken continu over de kwaliteit van de producten.” De zaak beschikt over een ruime parking en een aanlegsteiger voor plezierboten en -jachten.

Snepkaai 40, Gent. Gesloten op zondag.www.foudo.be

7. Patyntje

‘Pretentieloze gerechten’

Ontdek deze 7 culinaire toppers uit de Oost-Vlaamse Leiestreek

“Wij zijn een klassieke brasserie waar het leuk vertoeven is”, zegt Vera de Breyne van restaurant Patyntje. Bezoekers stappen hier zo het koloniale verleden binnen. De prachtige villa langs de Gentse Leie-arm beschikt over een overdekt terras en riant zomerterras. “We profileren ons als brasserie met pretentieloze gerechten. De kaart biedt voldoende variatie om een breed publiek tevreden te stellen: paling in ’t groen, kabeljauw royal, vol-au-vent… tot een Simmenthal filet pur. Kortom, goede Vlaamse keuken zoals het hoort!”

Gordunakaai 91, Gent. Elke dag open.www.patyntje.be

Een lijst met toprestaurants in de Leiestreek vind je opwww.toerisme-leiestreek.be/toprestaurants

Lees hier de andere artikels van dit dossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content