Longines vloog mee met de luchtvaartpioniers

Amelia Earhart (Bettmann Archive) © Bettmann Archive

Wat hebben legendarische vliegeniers en ontdekkingsreizigers zoals Amelia Earhart, Paul-Émile Victor, Elinor Smith en Howard Hughes met elkaar gemeen? Ze vertrouwden op Longines om hen bij te staan op hun avontuurlijke tochten. Net als zij spitst het horlogemerk met de gevleugelde zandloper zich elke seconde toe op accuratesse. Die grensverleggende traditie tikt door tot vandaag. Met de Spirit-collectie brengt Longines een eerbetoon aan de pioniers die land, lucht en zee veroverden.

Wie zijn Amelia Earhart, Paul-Émile Victor, Elinor Smith en Howard Hughes? Welke prestaties zetten ze neer zodat hun namen nog steeds klinken als een klok? Telkens vijf wetenswaardige weetjes stomen je klaar voor een mogelijke vraag in De Slimste Mens ter Wereld.

Amelia Earhart (1897-1937)

1. Kort van stuk en kort van coupe. Maar klein en frêle van karakter is Amelia niet. Eén jaar nadat Charles Lindbergh de Atlantische Oceaan overvliegt, doet ze als eerste vrouw die recordvlucht in 1928 over.

2. Als ze na 20 uur landt in Wales, zegt ze down to earth: “Ik voel me geen kampioen, veeleer als een zak aardappelen.”

3. Tijdens de vlucht draagt ze een Longines chronograaf, in die tijd de enige beschikbare navigatiemiddelen in een cockpit.

4. In 1931 vestigt ze een hoogterecord met een autogyro (molenvliegtuig): 5.613 meter.

5. Amelia’s grootste avontuur wordt op een fatale manier haar laatste. Op 1 juni 1937 vertrekt ze vanuit Miami voor een vlucht rond de wereld langs de evenaar. De 47.000 kilometer lange trip eindigt op 2 juli in de Stille Oceaan. Vliegtuig en pilote zijn nooit teruggevonden.

Longines vloog mee met de luchtvaartpioniers

Paul-Émile Victor (1907-1995)

1. De zoon van een Franse pijpenmaker wordt een vliegende wetenschapper, met meer dan 150 poolexpedities op zijn naam.

2. Leeft tijdens zijn eerste avontuur (1934) een jaar lang al “als een Eskimo onder de Eskimo’s”.

3. Doorkruist in 1936 met hondensleden de ijswoestijn van Groenland van west naar oost. Schrijft later naar het hoofdkwartier van Longines in Saint-Imier: “Ik denk nog vaak terug aan de drie Longines chronografen die ik met me meenam. Ik berekende er onze lengtegraadpositie mee. Zij betekenden het verschil tussen mislukking en succes.”

Paule-Émile Victor
Paule-Émile Victor

4. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidt hij in dienst van de Amerikaanse luchtmacht een search and rescue-eskader dat neergestorte piloten redt in de ijzige vlakten van Alaska, Canada en Groenland.

5. De Longines uurwerken blijken ook bestand tegen zeewater en 49 dagen in arctische koude van -40 graden.

Diode SA - Denis Hayoun
Diode SA – Denis Hayoun

Elinor Smith (1911-2010)

1. Krijgt haar vliegbrevet op haar zestiende, wat haar officieel de jongste pilote ter wereld maakt.

2. Nog steeds amper zestien slaat ze iedereen met stomheid wanneer ze onder alle vier de bruggen in New York vliegt. Ze wordt daartoe uitgedaagd door een mannelijke piloot die niet was geslaagd in de stunt en haar verzekert dat het onmogelijk was.

3. Elinor verlegt grenzen in tijd en ruimte: in 1929 vliegt ze 42 uur aan een stuk dankzij tankbeurten in de lucht.

Elinor Smith (Photo by Austrian Archives/Imagno/Getty Images)
Elinor Smith (Photo by Austrian Archives/Imagno/Getty Images)© Getty Images

4. In 1930 vliegt ze hoger dan iedereen ooit deed: 8.357 meter en wordt Woman Pilot of the Year. Een jaar later haalde ze zelfs 9.929 meter.

5. Over dat eerste hoogterecord schrijft ze: “Ik ben blij je mee te delen dat Longines mij exclusief het hoogterecord bevestigde. De uurwerken functioneerden de hele tijd perfect.”

Howard Hughes (1905-1976)

1. Amerikaanse business tycoon wordt filmproducent wordt luchtvaartpionier. (Mooi verfilmd door Martin Scorsese in The Aviator (2004) met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.)

2. Howard vliegt in 1938 in 3 dagen, 19 uur en 14 minuten rond de wereld en verpulvert daarmee het wereldrecord met 4 dagen.

Howard Hughes (Photo by Pictures Inc./The LIFE Picture Collection via Getty Images)
Howard Hughes (Photo by Pictures Inc./The LIFE Picture Collection via Getty Images)© The LIFE Picture Collection via Getty Images

3. Tijdens de tussenlanding van die recordvlucht stuurt het Parijse kantoor van Longines vanop de luchthaven van Le Bourget (Parijs) een telegram naar Zwitserland: “Vliegtuig Howard Hughes exclusief uitgerust met chronometers en chronografen van Longines.”

4. In 1935 zet Howard het snelheidsrecord scherp op 566 km per uur. Het is de laatste keer in de luchtvaartgeschiedenis dat een snelheidsrecord wordt gevestigd door een vliegtuig dat door een privépersoon is gebouwd.

5. Als een van de rijkste – en excentrieke – mensen uit zijn tijd, schenkt Howard een groot deel van zijn fortuin aan goede doelen in de gezondheidszorg.