'Bio' linken we tegenwoordig automatisch aan smaak énkwaliteit. Dit kleine woordje op een verpakking boezemt vertrouwen in. Het officiële, Europese bio-label komt immers met een resem aan strikte voorwaarden. Voor dat logo op een verpakking mag staan, moet het product voldoen aan de Europese wetgeving. En dat wordt uitgebreid gecontroleerd. Bio-producenten moeten een gedetailleerd lastenboek bijhouden over elke stap in het kweek-, teelt- en/of productie- en verpakkingsproces.

Biolabels herkennen

· Het Europees erkende logo voor bio-producten is sinds 2010 een groenerechthoek met daarop een wit blaadje.

· 'Biogarantie' is een zuiver Belgisch label dat aan de Europese regels nog een aantal voorwaarden heeft toegevoegd die toezien op duurzaamheid, eerlijkheid en fair trade.

· Ook supermarkten gebruiken vaak een eigen bio-label voor hun huismerken. Omdat ze het woord 'bio' gebruiken, moeten ze de Europese wetgeving volgen.

· Het Demeter-logo geeft aan dat je een product koopt dat op biodynamische wijze werd geproduceerd. Biodynamische landbouw houdt rekening met de invloed van zon, maan en planeten op de aarde en haar gewassen.

· Het fairtrade-label kan ook bio zijn, maar toont voornamelijk aan dat de producent eerlijk is vergoed voor zijn werk.

· Sinds 1985 bestaat ook het vegetarische V-label, waardoor je zeker weet dat er geen dieren werden geslacht voor een bepaald product.

· Ecocert is een label voor biologische cosmetica dat garandeert dat de gebruikte plantaardige ingrediënten uit de biologische landbouw komen.

Termen als 'eco', 'natural' of 'organic' mogen vrij gebruikt worden, maar geven géén garantie op een bio-product dat aan de Europese wetgeving voldoet!

De prijs van kwaliteit?

Bio-landbouwers gebruiken geen chemisch-synthetische pesticiden of kunstmest. Groenten en fruit groeien daardoor minder snel dan in de reguliere landbouw. Door deze natuurlijke manier van werken kost het veel meer moeite om onkruid te wieden én af en toe mislukt er al eens een oogst. Biologisch gekweekte dieren krijgen meer ruimte en tijd om te groeien. De meerkost zit hier in de extra oppervlakte - zowel op het veld als in de stal - en het supplementaire veevoeder dat nodig is om de dieren goed te laten leven en groeien.

Verwerkte biovoeding wordt dan weer geproduceerd zonder de gangbare additieven zoals stabilisatoren en kleur- en smaakstoffen.

En zeker ook belangrijk: door biologisch te eten draag je ook bij aan je eigen gezondheid, en die is onbetaalbaar.

Meer lezen over biologisch eten? Ontdek de andere artikels in dit dossier hier.

'Bio' linken we tegenwoordig automatisch aan smaak énkwaliteit. Dit kleine woordje op een verpakking boezemt vertrouwen in. Het officiële, Europese bio-label komt immers met een resem aan strikte voorwaarden. Voor dat logo op een verpakking mag staan, moet het product voldoen aan de Europese wetgeving. En dat wordt uitgebreid gecontroleerd. Bio-producenten moeten een gedetailleerd lastenboek bijhouden over elke stap in het kweek-, teelt- en/of productie- en verpakkingsproces.Biolabels herkennen· Het Europees erkende logo voor bio-producten is sinds 2010 een groenerechthoek met daarop een wit blaadje.· 'Biogarantie' is een zuiver Belgisch label dat aan de Europese regels nog een aantal voorwaarden heeft toegevoegd die toezien op duurzaamheid, eerlijkheid en fair trade.· Ook supermarkten gebruiken vaak een eigen bio-label voor hun huismerken. Omdat ze het woord 'bio' gebruiken, moeten ze de Europese wetgeving volgen. · Het Demeter-logo geeft aan dat je een product koopt dat op biodynamische wijze werd geproduceerd. Biodynamische landbouw houdt rekening met de invloed van zon, maan en planeten op de aarde en haar gewassen.· Het fairtrade-label kan ook bio zijn, maar toont voornamelijk aan dat de producent eerlijk is vergoed voor zijn werk.· Sinds 1985 bestaat ook het vegetarische V-label, waardoor je zeker weet dat er geen dieren werden geslacht voor een bepaald product.· Ecocert is een label voor biologische cosmetica dat garandeert dat de gebruikte plantaardige ingrediënten uit de biologische landbouw komen.Termen als 'eco', 'natural' of 'organic' mogen vrij gebruikt worden, maar geven géén garantie op een bio-product dat aan de Europese wetgeving voldoet!De prijs van kwaliteit?Bio-landbouwers gebruiken geen chemisch-synthetische pesticiden of kunstmest. Groenten en fruit groeien daardoor minder snel dan in de reguliere landbouw. Door deze natuurlijke manier van werken kost het veel meer moeite om onkruid te wieden én af en toe mislukt er al eens een oogst. Biologisch gekweekte dieren krijgen meer ruimte en tijd om te groeien. De meerkost zit hier in de extra oppervlakte - zowel op het veld als in de stal - en het supplementaire veevoeder dat nodig is om de dieren goed te laten leven en groeien.Verwerkte biovoeding wordt dan weer geproduceerd zonder de gangbare additieven zoals stabilisatoren en kleur- en smaakstoffen.En zeker ook belangrijk: door biologisch te eten draag je ook bij aan je eigen gezondheid, en die is onbetaalbaar.Meer lezen over biologisch eten? Ontdek de andere artikels in dit dossier hier.