Is soja duurzaam? Wij zochten het voor je uit

Op donderdag 22 april vieren we Earth Day. In aanloop daar naartoe zetten we maar al te graag een plan(ee)taardig dieet in de kijker. Want ja hoor, bijna een derde van onze ecologische voetafdruk wordt bepaald door hoe we eten, aldus Tessa Avermaete, professor aan de KU Leuven. Een ideaal voedingsmiddel dat goed is voor lichaam én planeet? Soja!

Soja staat al jaar en dag bekend als alternatief voor dierlijke zuivel. Eerst voor wie een lactose-intolerantie of -allergie had, maar langzaam maar zeker ook voor wie een gezonder of ecologischer alternatief zocht voor z’n bekende melkproducten. Want dat is nodig. Alleen als we meer gaan kiezen voor plantaardig op ons bord, kunnen we blijven genieten van wat Moeder Aarde ons biedt.

Het is geen geheim dat Alpro een grote fan is van soja. Het merk zet sojabonen al 40 jaar in als een van haar meest gebruikte ingrediënten en daarvoor hebben ze bij Alpro zo hun redenen. De sojaboon is er eentje om u tegen te zeggen. Ze draagt bij aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon én, niet onbelangrijk, de soja die Alpro gebruikt is duurzaam.

Is soja duurzaam?

Je hoort maar al te vaak dat soja geen duurzaam gewas is. Zo zou het genetisch gemodificeerd (GMO) zijn en zou het dé boosdoener zijn voor het kappen van de regenwouden. Hierbij is het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen soja voor dierlijke consumptie en soja voor menselijke consumptie.

Wist je dat het grootste deel van de soja die geteeld wordt niet voor menselijke consumptie dient? Amper 6 % van de wereldwijde sojaproductie wordt geoogst als volledige bonen die worden gebruikt voor menselijke consumptie.

Is soja duurzaam? Wij zochten het voor je uit

Alpro koopt zijn soja voornamelijk lokaal aan in Europa en voor een stukje in Canada, vanwaar ze het milieuvriendelijk transporteren per boot. Bovendien zijn alle Alpro-producten ProTerra, een certificaat dat garandeert dat de gebruikte sojabonen GMO-vrij zijn én van niet-ontboste gebieden komen. Soja is trouwens goed voor de bodem en biodiversiteit. De planten halen stikstof uit de lucht en hebben hiervoor dus geen kunstmest nodig.

Is soja gezond?

Dat soja bovendien gezond is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Vaker kiezen voor plantaardig op je bord is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je gezondheid. Sojabonen bevatten alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft én de eiwitten die ze bevatten zijn evenwaardig aan dierlijke eiwitten. Bovendien is soja ook rijk aan calcium én zijn de Alpro-sojadrinks ook nog eens verrijkt met calcium.

En last but not least: volgens onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie bleek 47 % van alle sterfgevallen in Europa in 2014 te wijten aan hart- en vaatziekten. Soja is rijk aan goede, onverzadigde vetzuren en bevat maar weinig verzadigd vet. Het vervangen van verzadigd door onverzadigde vet zorgt voor het behoud van normale cholesterolwaarden in het bloed en verkleint daarbij je risico op hart- en vaatziekten.

Is soja duurzaam? Wij zochten het voor je uit

Tips voor een flexitarisch dieet

Nooit meer het vliegtuig nemen of je dak vol zonnepanelen leggen zijn meteen grote stappen naar een groene aarde. Maar aanpassingen moeten helemaal niet gigantisch zijn om al een mooie positieve impact te hebben op onze planeet. Wij geven je enkele tips om plantaardige alternatieven voor zuivel te integreren in je dagmenu.

  • Ontbijt: kies je vanaf nu dagelijks voor Alpro Haverdrink in je havermout dan bespaar je 492 douches van 8 minuten.
  • Lunch: doe in je soep een scheutje Alpro Plantaardig Alternatief voor Room. Net zo smeuïg als room, beter voor lichaam en planeet én minstens even lekker.
  • Diner: deze vegetarische lasagne met Alpro Plantaardig Alternatief voor Room en Alpro Sojadrink Zonder Suikers is zalig lekker én als je ‘m minstens een keer in de week prepareert in plaats van je klassieke recept, bespaar je op een jaar tijd genoeg water om 68 keer je toilet door te spoelen.
  • Dessert: deze chocolademoelleux met Alpro Sojadrink Choco smaakt naar méér. Zo leer je ook meteen bakken met plantaardige alternatieven.

Bronnen: https://eatforum.org/eat-lancet-commission/. FAO & WHO.2019.Sustainable healthy diets. Guiding principles.Rome, USDA Nutrient Database (release 2018), number 16108, WHO. ‘European Food and Nutrition Action Plan 2015-2020. Regional Committee for Europe, 64th SESSION, Copenhagen, Denmark, 15-18 September 2014.’ 2014