Het jaar van de vrouw

Het jaar van de vrouw
Voor de 69ste editie zijn 3 van de 20 regisseurs die in aanmerking komen voor de Gouden Palm, vrouwen. Dat is er eentje meer dan vorig jaar... Maren Ade, Andrea Arnold en Nicole Garcia maken kans om Jane Campion - de enige regisseuse die ooit een Gouden Palm kreeg (voor The Piano) - te vergezellen. De Duitse Maren Ade (Toni Erdmann) is onder andere bekend voor haar afstudeerfilm The Forest for the Trees, die op het Sundance Film Festival in de prijzen viel, evenals voor Everyone Else, bekroond met een Zilveren Beer in Berlijn. © © D.P.A. / Reporters

© D.P.A. / Reporters

Voor de 69ste editie waren 3 van de 20 regisseurs die in aanmerking kwamen voor de Gouden Palm, vrouwen. Dat is er eentje meer dan vorig jaar... Maren Ade, Andrea Arnold en Nicole Garcia maakten kans om Jane Campion - de enige regisseuse die ooit een Gouden Palm kreeg (voor The Piano) - te vergezellen. De Duitse Maren Ade (Toni Erdmann) is onder andere bekend voor haar afstudeerfilm The Forest for the Trees, die op het Sundance Film Festival in de prijzen viel, evenals voor Everyone Else, bekroond met een Zilveren Beer in Berlijn.

© GF

De Britse filmmaakster Andrea Arnold (American Honey) won in 2005 met Wasp een Oscar voor beste live action kortfilm. Op de foto: Cannes 2012.

© GF

Vaste waarde Nicole Garcia (Mal de Pierres) maakte in 2014 deel uit van de jury.

© Reporters

Dit jaar waren 4 van de 9 juryleden vrouwen: Kirsten Dunst, Valeria Golino, Katayoon Shahabi en Vanessa Paradis. De Amerikaanse Kirsten Dunst kende als jonge tiener haar doorbraak in Interview with a Vampire met Tom Cruise en Brad Pitt. Een rol die haar een nominatie voor een Golden Globe opleverde. Op de foto ziet u haar in Cannes, 2011.

© GF

De actrice en regisseuse Valeria Golino is buiten Italië vooral bekend om haar rollen in Rain Man en Hot Shots! Hier ziet u haar tijdens Cannes 2015.

© allocine.fr

De Iraanse Katayoon Shahabi staat aan het hoofd van een van de belangrijkste productiehuizen en is een echte francofiel met een doctoraat in Franse literatuur.

© BELGA

De Franse actrice en zangeres Vanessa Paradis legde een mooi parcours af sinds Joe le taxi. Naast jurylid was ze tijdens deze editie ook de trotse mama van dochter Lily-Rose Depp, die in La danseuse meespeelt. U ziet haar op het Festival International du Film Francophone de Namur.

© Getty Images

Moeder en dochter delen naast acteertalent ook een gevoel voor stijl met voorkeur voor een 'coiffé-décoiffé'-kapsel, een trend die in de jaren 60 al werd geïnitieerd door Dessange.

© Getty Images

Op de affiche van de openingsfilm Café Society van Woody Allen stonden evenveel actrices als acteurs: Jeannie Berlin, Kristen Stewart, Blake Lively en Parker Posey. De Amerikaanse Jeannie Berlin werd ooit genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe.

© Getty Images

Kristen Stewart met nieuw platinablond kapsel. De liefde voor Soko - die meespeelt in La danseuse - zou alweer bekoeld zijn.

© Reporters / DPA

De zwangere Blake Lively, hier op Cannes 2014, zorgde voor pure Hollywoodglamour.

© Reporters / NewsPictures

Parker Posey was te zien in menig indiefilms en speelt nu voor de tweede keer in een film van landgenoot Allen. U ziet haar rechts op de foto, naast Woody Allen en Emma Stone, tijdens de première van Irrational Man (Cannes 2015).