Frittatensuppe: runderbouillon met pannenkoekenreepjes

Voor 4 pers. - bereidingstijd 30 min.

© Oe WAMA, Christian Kremser

Ingrediënten

  • 1 liter runderbouillon
  • 2 el fijngehakte bieslook
  • 1/2 l melk
  • 2-3 eieren
  • 100 g tarwebloem
  • 60 g boter of margarine

Bereiding

1. Meng de bloem met 2 el melk en de eieren. Voeg geleidelijk alle melk toe tot je een dun vloeibaar beslag krijgt.

2. Verhit een koekenpan en laat oe el boter smelten. Giet ongeveer OE van het beslag in de pan en verdeel gelijkmatig. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudgeel op een laag vuur. Bak de andere pannenkoeken op dezelfde manier.

3. Maak de bouillon en voeg de schoongemaakte en gesnipperde bieslook toe.

4. Rol de pannenkoeken op en halveer de rollen in de lengte. Snij die helften in reepjes van ongeveer 3 mm tot 'Frittaten'.

5. Neem vier soepborden en schik in elk bord een portie 'Frittaten'. Schenk hierover de bouillon en bestrooi met extra stukjes bieslook.

* 'Frittaten' komt van het Italiaanse woord ' frittata' en betekent 'gebakken'.

***

Käsespätzle: kaasgerecht uit de bergen

Voor 2-3 pers. - bereidingstijd 40 min.

© Tourismus Salzburg GMBH

Ingrediënten

  • 250 g bloem ? 250 ml water
  • 1 ei
  • 200 g bergkaas uit Oostenrijk
  • 3 el olie
  • 5 el boter
  • 2 uien
  • peper uit de molen
  • zout

Bereiding

1. Maak een halfvast deeg uit de bloem, het ei, het water en een snuifje zout. Meng niet te lang, het deeg mag niet kleverig worden maar moet langzaam van de lepel afdruipen.

2. Duw het deeg door een speciale 'Spätzlezeef' in kokend water. Als je die niet hebt, kun je een pastazeef, metalen vergiet of grove rasp met gaten van 58 mm gebruiken. Laat de Spätzle koken tot ze bovendrijven. Giet af en laat even schrikken onder koud water.

3. Doe de Spätzle samen met de grof geraspte bergkaas en wat kookvocht in een hete pan en roer goed door. Breng op smaak met zout en grof gemalen peper.

4. Snipper de uien en bak ze goudbruin in de olie.

5. Overgiet het geheel met gebruinde boter en sauteer nog even in de pan.

Tip: Serveer met kropsla en de gestoofde uien als side-dish.

* 'Käsespätzle' of 'Kasnockn' zijn het 'nationale' gerecht van deelstaat Vorarlberg. Heerlijk na een actieve dag in de buitenlucht.

***

Salzburger Nockerln: luchtige dessertsoufflé

Voor 2-3 pers. - bereidingstijd 45 min.

© Tourismus Salzburg GmbH

Ingrediënten

  • 5 eiwitten
  • 3 eidooiers
  • 40 g kristalsuiker
  • 10 g poedersuiker
  • 20 g fijne bloem
  • geraspte citroenschil ('zest')
  • 1 el vanillesuiker
  • 60 ml melk
  • 40 g zachte boter

Bereiding

1. Verhit de boter, poedersuiker, melk en vanillesuiker in een ovenvaste schaal.

2. Klop de eiwitten met kristalsuiker op.

3. Schep de eidooiers, de fijne bloem en de schil van een citroen er snel, maar voorzichtig doorheen. Er mogen geen gele strepen te zien zijn.

4. Vorm de 'Nockerln' met grote lepels, leg ze in de ovenvaste schaal en bak 7 minuten in de oven op 180° C, tot de bovenkant goudbruin ziet.

5. Bestrooi de 'Nockerln' met een mengsel van poedersuiker en vanillesuiker, en serveer direct.

* De typische vorm en het laagje poedersuiker van dit warme dessert zijn een knipoog naar de besneeuwde bergtoppen rond de stad Salzburg.

Meer lekkere recepten uit Oostenrijk op austria.info.

Voor 4 pers. - bereidingstijd 30 min.IngrediëntenBereiding1. Meng de bloem met 2 el melk en de eieren. Voeg geleidelijk alle melk toe tot je een dun vloeibaar beslag krijgt.2. Verhit een koekenpan en laat oe el boter smelten. Giet ongeveer OE van het beslag in de pan en verdeel gelijkmatig. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudgeel op een laag vuur. Bak de andere pannenkoeken op dezelfde manier.3. Maak de bouillon en voeg de schoongemaakte en gesnipperde bieslook toe.4. Rol de pannenkoeken op en halveer de rollen in de lengte. Snij die helften in reepjes van ongeveer 3 mm tot 'Frittaten'.5. Neem vier soepborden en schik in elk bord een portie 'Frittaten'. Schenk hierover de bouillon en bestrooi met extra stukjes bieslook.* 'Frittaten' komt van het Italiaanse woord ' frittata' en betekent 'gebakken'. ***Voor 2-3 pers. - bereidingstijd 40 min.IngrediëntenBereiding1. Maak een halfvast deeg uit de bloem, het ei, het water en een snuifje zout. Meng niet te lang, het deeg mag niet kleverig worden maar moet langzaam van de lepel afdruipen.2. Duw het deeg door een speciale 'Spätzlezeef' in kokend water. Als je die niet hebt, kun je een pastazeef, metalen vergiet of grove rasp met gaten van 58 mm gebruiken. Laat de Spätzle koken tot ze bovendrijven. Giet af en laat even schrikken onder koud water.3. Doe de Spätzle samen met de grof geraspte bergkaas en wat kookvocht in een hete pan en roer goed door. Breng op smaak met zout en grof gemalen peper.4. Snipper de uien en bak ze goudbruin in de olie.5. Overgiet het geheel met gebruinde boter en sauteer nog even in de pan.Tip: Serveer met kropsla en de gestoofde uien als side-dish.* 'Käsespätzle' of 'Kasnockn' zijn het 'nationale' gerecht van deelstaat Vorarlberg. Heerlijk na een actieve dag in de buitenlucht.***Voor 2-3 pers. - bereidingstijd 45 min.IngrediëntenBereiding1. Verhit de boter, poedersuiker, melk en vanillesuiker in een ovenvaste schaal.2. Klop de eiwitten met kristalsuiker op.3. Schep de eidooiers, de fijne bloem en de schil van een citroen er snel, maar voorzichtig doorheen. Er mogen geen gele strepen te zien zijn.4. Vorm de 'Nockerln' met grote lepels, leg ze in de ovenvaste schaal en bak 7 minuten in de oven op 180° C, tot de bovenkant goudbruin ziet.5. Bestrooi de 'Nockerln' met een mengsel van poedersuiker en vanillesuiker, en serveer direct.* De typische vorm en het laagje poedersuiker van dit warme dessert zijn een knipoog naar de besneeuwde bergtoppen rond de stad Salzburg.