Een stofvrij huis dankzij de smartphone

Niet alleen tv-toestellen worden slimmer. Ook de stofzuiger en andere huishoudtoestellen kunnen steeds meer. Je laat ze onder mekaar informatie uitwisselen en stuurt ze aan met de smartphone, dankzij een handige app. Handig toch, een stofvrij huis door je smartphone een commando te geven, waar je je ook bevindt.

Technologie geeft ons leven al decennia lang vorm. Producenten van huishoudtoestellen zoeken voortdurend naar manieren om onze levenskwaliteit te verbeteren. Dat doen ze door onder meer robots te ontwikkelen, die lastige en tijdrovende huishoudelijke karweien in onze plaats op te knappen. De toestellen presteren niet alleen steeds beter, ze zien er ook steeds knapper uit.

Getuige daarvan de robotstofzuiger. Slimme productontwikkelaars slaagden erin zulke toestellen op de markt te brengen die het huis stofvrij houden zonder dat er nog een mens aan te pas komt. Waar je je ook bevindt, kan je met een compatibele smartphone de stofzuiger in gang zetten. Je kunt zelfs volgen of hij zijn werk goed doet en waar hij reeds gereininigd heeft.

De design robotzuigers van vandaag staan in schril contrast met de allereerste logge stofzuiger die begin jaren 1900 op de markt kwam. Het peperdure, logge toestel dat maar liefst 100 kg woog , was door zijn grootte niet handig in gebruik. De robots van vandaag zijn licht, zuigen krachtig en geraken moeiteloos in de kleinste hoekjes van het huis.

Een stofvrij huis dankzij de smartphone

Grote zuigkracht

“Onze gesofisticeerde Powerbot is makkelijk wendbaar en zuigt stof op de kleinste plekjes.” legt Jan Van Riet, Product Manager bij Samsung uit, “Deze krachtige stofzuiger reinigt automatisch vloeren en tapijten. Hij is uitgerust met speciale wielen en krachtige sensoren, zodat hij eventuele obstakels als tapijten, draden en deurdrempels ziet en erover geraakt. Hij manoeuvreert vlotjes langs kasten en tafelpoten en komt niet vast te zitten. Bovendien zuigt hij tot zestig maal krachtiger dan de conventionele robotstofzuiger. De hoge centrifugale kracht haalt stof en vuil uit de lucht. Gecombineerd met speciale borstels, weet je dat de Powerbot grondig reinigt tot in de kleinste hoekjes.”

Bij de keuze van dergelijk toestel is het dus belangrijk grondig te bekijken wat het allemaal kan, want tussen stofzuigerrobots is er een enorm kwaliteitsverschil en ze evolueren snel. Samsung lanceerde zijn eerste robotzuiger al begin jaren 90 en deed uitgebreide ervaring op door te experimenteren met diverse technologieƫn.

Een stofvrij huis dankzij de smartphone

Het resultaat mag er dan ook zijn. De Powerbot heeft maar liefst zeven zuigprogramma’s en sensorfuncties. Je bepaalt dus zelf je reinigingsmethode en programmeert je reinigingstijden met de smartphone als je niet thuis bent. Uitgerust met een uitgekiend gps-systeem, stippelt de stofzuiger de meest efficiĆ«nte route uit.

Jan Van Riet geeft nog een extra tip: “Waar veel robots mee in de problemen geraken, is de autonomie. Wij ontwikkelden hiervoor een zelf opladende batterij. Als die bijna leeg is, keert de robot terug naar zijn basisstation voor een oplaadbeurt om daarna meteen terug aan de slag te gaan.”

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/