Dompel je onder in de Kneippkuur in Duitsland

© Florian Trykowski

De kneippkuur veroverde vanuit Duitsland de hele wereld. Deze kuur, een vorm van hydrotherapie, werd genoemd naar de Duitse priester Sebastian Kneipp.

Sebastian Kneipp werd precies 200 jaar geleden geboren in het Duitse Stephansried. In het midden van de negentiende eeuw verfijnde deze priester en natuurgenezer de naar hem genoemde kuur in de Beierse landbouwgemeente Wörishofen. Nog steeds worden zijn principes toegepast. De gezondheidsleer van Kneipp is onvervalst erfgoed in de Duitse kuuroorden. Vanuit Duitsland veroverde de kneippkuur de hele wereld. In 2015 riep UNESCO Kneipps therapie zelfs uit tot immaterieel cultureel erfgoed.

Hoe bedacht de bescheiden weverszoon uit Allgäu zijn gezondheidsleer? Tijdens zijn theologiestudie werd hij als jongeman ernstig ziek. Hij liep tuberculose op, een gevaarlijke ziekte in die tijd. Hij ging op zoek naar een remedie en experimenteerde op zichzelf: hij nam korte duikjes in de ijskoude Donau en trok daarna een sprintje. Zijn waterkuur was een succes, want hij genas volledig van tuberculose. Sinds die dag legde Sebastian Kneipp zich volledig toe op de helende kracht van de natuur. Zo kreeg de jonge priester bijnamen als ‘cholerakapelaan’ en ‘waterdokter’. Hij hielp zieken snel en gratis, wat de gevestigde artsen en apothekers natuurlijk niet erg beviel. Zijn suggesties? Waterbaden voor de armen of voor het hele lichaam, wikkels voor de knieën en het voorhoofd, en ook kompressen. Hij raadde zelfs blotevoetenwandelingen aan!

Dompel je onder in de Kneippkuur in Duitsland
© Christoph Jorda

In 1855 werd de ‘kruidenpastoor’ – nog een bijnaam – overgeplaatst naar Wörishofen, waar hij zijn therapievormen en holistische geneeswijze voor lichaam en geest verder bleef ontwikkelen. Hij behandelde er lokale boeren, maar ook aristocraten, en soms kwamen die van heel ver! Zelfs paus Leo XIII vroeg de Duitse geestelijke om raad. Opmerkelijk is dat hij ooit een hele kudde vee van mond- en klauwzeer genas op basis van een watertherapie. Sebastian Kneipp bleef er kalm bij en schreef in 1886 een boekje over zijn ervaringen. In ‘Meine Wasserkur’ (Mijn waterkuur) beschreef hij tal van waterbehandelingen. Daarnaast bevat dit boek ook een hoofdstuk over kruidengeneeskunde. In 1889 bracht Kneipp een tweede boek uit: ‘So sollt Ihr leben’ (Zo moet je leven). Met dit boek zette hij zijn gezondheidsfilosofie op papier. Die bestaat uit vijf pijlers: water, voeding, planten, beweging en balans. In 1894 volgde nog ‘Mein Testament’ (mijn testament), met een samenvatting van al zijn bevindingen.

Kneipp anno 2021

In Duitsland bieden meer dan 80 van de 350 erkende kuuroorden kneippkuren aan. In Bad Wörishofen vind je de Kneippacademie, waar je curussen kunt volgen rond gezondheid. Er is ook een Kneippmuseum, in het dominicaanse slotklooster in Bad Wörishofen waar Kneipp actief was. Daar vind je ook KurOase, het originele Kneipphotel.

Ontdek de kuuroorden met traditionele therapieën op Germany Travel.