De 8 must do’s in verrassend Luxemburg

Kazematten © Alfonso Salgueiro Lora

Wandelen, fietsen, een trendy museum bezoeken, genieten van een goed glas wijn… In Luxemburg, op amper een boogscheut van bij ons, is zovéél te doen dat je altijd tijd tekort komt. Maar hoe vermijd je keuzestress? Met dit lijstje van 8 must-do’s stel je in een oogwenk je reis samen.

1.Proef van werelderfgoed

Luxemburg-stad is klein, maar verovert je hart met Unesco Werelderfgoed en een pak artistieke en culturele schatten zoals de ondergrondse historische kazematten. Volg zeker de architectuurroute in de wijk Kirchberg, met als climax het sprankelende MUDAM-museum van toparchitect I.M. Pei. De Museumsmile rijgt op minder dan één mijl liefst zeven musea aan elkaar.

Mullerthal
Mullerthal© Pulsa Pictures

2.Waai lekker uit

De Luxemburgse natuur is veel spectaculairder dan je denkt. Trek in Luxemburgs Klein Zwitserland je stapschoenen aan en geniet op de Mullerthal Trail, één van de mooiste wandelroutes van Europa, van oogverblindende panorama’s en iconische rotsen zoals Predigtstuhl.

Kasteel van Vianden
Kasteel van Vianden© Pulsa Pictures

3.Pik een sprookjeskasteel mee

Het goed bewaarde kasteel van Vianden flitst je met z’n volledig ingerichte ridderzaal terug naar de tijd van graven en gravinnen. De wachttorens van Burcht Bourscheid bieden een adembenemend uitzicht op groene valleien, en in Esch-sur-Sûre bewonder je vanop de kasteelruïne het charmante stadje dat onder je ligt.

Mondorf-les-Bains
Mondorf-les-Bains© Domaine Thermale

4.Ga kuren in stijl

Het kuuroord Mondorf-les-Bains klinkt net zo chique als het eruitziet! Je struint er in stijl door een uitgestrekt kuurpark van 50 hectare met eigentijdse beeldhouwwerken. In Le Domaine Thermal geniet je van het weldadige warme water in een van de thermaalbaden, en daarna van een stomende saunasessie.

De 8 must do's in verrassend Luxemburg
© Andreas Kern

5.Spring in het zadel

Als fietser ben je écht koning in Luxemburg. Een netwerk van 600 kilometer fietspaden voert je langs pittoreske rivieren en rotsen, betoverende wouden en schilderachtige dorpjes en meren. Liever wat pittiger? Spring dan in het zadel en ga crossen over 700 km bewegwijzerde mountainbikeroutes door de bossen.

Moezel
Moezel© Pulsa Pictures

6.Sip van een lekker glas wijn

Riesling of Pinot Gris? In de Moezelregio groeien ze allebei op de glooiende hellingen. Tijdens drie Traumschleifen of droomwandelroutes tussen de wijnranken stop je af en toe om in een wijnkelder de lokale oogst te degusteren. Maar dé trots van Luxemburg is de feestelijke crémant, de verrukkelijke schuimwijn gemaakt volgens de traditionele champagnemethode.

Luxembourg House
Luxembourg House© Alfonso Salgueiro Lora

7.Shop local

Direct in de buurt van de Grand-Rue en de Rue Philippe II vind je in de hoofdstad een reeks foodmarkten waar je smult van smakelijke biologische producten zoals wijn, kaas en kruidenthee. Nog op zoek naar een cadeautje? Het niet te missen Luxembourg House is een conceptstore vol trendy producten van Luxemburgse ontwerpers, van rugzakken tot babykleertjes.

Summer in the city
Summer in the city© Claude Piscitelli

8.Tijd voor een zomerfestival!

Geen toffere tijd om Luxemburg-stad te bezoeken dan juni, juli en augustus. Tijdens het zomerevent Summer in the City proef je op elke straathoek van een bruisend sfeertje, met concerten, marktjes, openluchtcinema en straattheater op de meest pittoreske plekjes.

Ontdek veel meer Luxemburg via Visit Luxembourg.