5 Duitse stadjes voor een droomweekend in Nedersaksen

Het Celle-kasteel © Celle Tourismus und Marketing GmbH - K.Behre

Zin om even helemaal van omgeving te veranderen? Nedersaksen begint net voorbij de Nederlandse grens en serveert meteen gulle porties Duitse levenskunst. Vijf kleine en al wat grotere steden leveren er vakwerk voor elke tussendoorvakantie, of je nu van shoppen, natuur of kunst houdt.

Rizzi Haus in Braunschweig
Rizzi Haus in Braunschweig© Braunschweig Stadtmarketing GmbH – Christian Bierwagen

Voor vrolijke vriend(inn)en

Braunschweig is even groot als Gent en de ideale plek om de Duitse urban culture op te snuiven. Ernst verandert hier in vrolijkheid in een vingerknip. Aan de technische universiteit wordt baanbrekend onderzoek verricht, maar de ijverige studenten brengen ook een jonge, bruisende sfeer in de stad en haar uitgestrekte parken. Je kan shoppen in winkels en passages, pauzeren in een hippe koffiebar of oergezellige kroeg en verdwalen tussen de vakwerkhuizen in het historische Magniviertel. Aan de rand van de oudste stadswijk bots je opeens op het Happy Rizzi House: een kantoorgebouw dat zo uit een tekenfilm komt. De New Yorkse artiest James Rizzi creëerde absurd kleurrijke gevels in popartstijl. Daar word je gegarandeerd vrolijk van!

Burgplatz in Braunschweig
Burgplatz in Braunschweig© Braunschweig Stadtmarketing GmbH – Christian Bierwagen

Eigenlijk is Braunschweig ontstaan uit vijf stadsdelen. Waarom één Grote Markt als je overal historische pleinen met kerken en paleizen kan hebben? Zodat je stad happy wordt als Rizzi’s huis, en extra indruk maakt. Rond de Altstadtmarkt staan de mooiste gotische gebouwen. Op de Burgerplatz, naast de Domkerk en de Burcht Dankwarderode, waakt de fiere leeuw van Braunschweig. En op het Residenzschloss rijdt een vierspan, zoals in Berlijn op de Brandenburger Tor.

In het Herzog Anton Ulrich Museum kan je op regenachtige dagen schuilen tussen topwerken van Rubens, Rembrandt en Vermeer. De hertog van Braunschweig had een keurige kunstsmaak! Op mooie dagen geniet je van het Duitse parkleven bij het Okerinsel. Peddel op het kronkelende riviertje, picknick op het gras, zak onderuit in de strandstoel van de zomerbar.

Voor vredelievende types

De Duitse Nicole (eentje zonder Hugo) won ooit het Eurovisiesongfestival met Ein Bisschen Frieden. Voor heel veel vrede zit je goed in Osnabrück. Historisch, in de stad en in de natuur. Op de trap van het Rathaus werd in 1648 de Vrede van Westfalen afgekondigd, die de Tachtigjarige Oorlog tussen Nederland en Spanje beëindigde. Op de gezellige terrasjes na is de Markt weinig veranderd. Het Stadhuis kijkt nog altijd uit op trapgevels en kasseien, en op de stoere toren van de domkerk. Middeleeuwse pakhuizen herbergen inmiddels galeries, bistro’s en cafés.

Osnabrück is omringd door natuur. Voor een stad met 165.000 inwoners is dat best uitzonderlijk. Spring op de fiets en trek het Natuur- en Geopark TERRA.vita in. Geologen lezen het landschap hier als een geschiedenisboek. Heuvel na heuvel, rots na rots, aardlaag na aardlaag. Dinosauriërs lieten sporen na in Bad Essen. Mensen bouwden hunebedden en molens. Thema’s genoeg voor je fietstocht, of wandeling. Geniet van de ongerepte stilte in een landschap dat rust heeft gevonden.

Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück
Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück© Osnabrück Marketing und Tourismus – Uwe Lewandowski

Uiteraard heeft niet iedereen vrede gekend. De Duitse schilder Felix Nussbaum woonde en werkte in België toen hij in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Daar werd hij vermoord. Zijn geboortestad Osnabrück herdenkt hem met het Felix Nussbaum Haus, ontworpen door de Amerikaanse sterarchitect Daniel Libeskind. Bewonder zijn fascinerende werken en ontdek de tragische geschiedenis van de Europese Joden in het Derde Rijk.

Panorama Mittelallee in Hildesheim
Panorama Mittelallee in Hildesheim© Hildesheim Marketing – Daniel Fröbrich

Voor duurzame reizigers

Al eens van cathedral thinking gehoord? Het betekent: samenwerken aan een groot project waar niet jij, maar de generaties na jou baat bij hebben. In Hildesheim, een rustige stad vlak bij Hannover, weten ze er alles van. Aan de vroeg-romaanse Mariendom is 200 jaar getimmerd. De St. Michaeliskerk was in een rotvaart klaar – op amper 30 jaar – en prijkt samen met de kathedraal op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Al duizend jaar zijn ze de trots van de stad.

Het Dommuseum slaat je met verstomming. Gouden schrijnen, zilveren kandelaars, wandtapijten, beelden… sommige kerkschatten zijn zo oud als de kerk zelf. In de Sint-Michaeliskerk kan je zomaar omvallen van verbazing terwijl je het dertiende-eeuwse beschilderde plafond bewondert. Zeker als je weet dat de kerk in 1945 helemaal in puin lag. Het plafond was tijdig in veiligheid gebracht, de kerk werd nauwgezet heropgebouwd.

Hildesheim puilt uit van de schatten. Het Roemer- und Pelizaeus-Museum bezit een van de belangrijkste Egypte-collecties van Europa, maar de grootste stadsschat is de legendarische duizendjarige rozenstruik op de binnenplaats van de kathedraal. Die moet nog generaties mee. Net als de machtige, piekfijn onderhouden vakwerkhuizen aan de Marktplatz. Om toekomstige generaties wereldwijd een betere kansen te bieden behaalde Hildesheim het label van Fairtrade-stad.

Voor autofans en stiltezoekers

Bier, automobielen en vakwerkhuizen: het kleine, vriendelijke stadje Einbeck is de heimat van al wat je Duits vakwerk kan noemen. De beeldschone vakwerkhuizen die de straten en pleinen aflijnen, zijn al technologische hoogstandjes. Let op het fijne houtsnijwerk van het Eickescheshaus. Tel de beschilderde vakwerkgevels in de Tiedexer Strasse, de langste intacte vakwerkstraat in Nedersaksen. De oude stad is ook bezaaid met historische kroegen en brouwhuizen. Einbeck domineerde als Hanzestad de middeleeuwse biermarkt en vond het Bockbier uit, een typisch Duitse bierstijl. Bestel een fris getapte Einbecker en de befaamde schnitzel met streekmosterd in het Brodhaus, het oudste restaurant van Nedersaksen (sinds 1552).

PS. Speicher in Einbeck
PS. Speicher in Einbeck© Kulturstiftung Kornhaus

PS.SPEICHER heeft van Einbeck het mekka voor fans van auto’s, motoren en oldtimers gemaakt. In een fraai gerenoveerde graansilo in de stadsrand snor je door twee eeuwen geschiedenis op wielen. Bewonder stijlvolle staaltjes van mobiel vakwerk en kruip achter het stuur van een Porsche Carrera 911 in de gratis toegankelijke fullmotion-racesimulator. Toch niet zo’n petrolhead? Zuig je longen vol zuivere boslucht en geniet van stille vergezichten in het Naturpark Weserbergland, een paradijs voor wie van wandelen, fietsen, varen of klimmen houdt.

Vakwerkhuizen in Celle
Vakwerkhuizen in Celle© Celle Tourismus und Marketing GmbH – Marco Bredekamp

Voor Bauhaus- en vakwerkfans

In Celle staan bijna 500 vakwerkhuizen gewillig te poseren – het meest intact bewaarde ensemble van Duitsland en dus Europa. De meest gefotografeerde steeg is de Kalandgasse, die uitgeeft op de toren van de Stadtkirche. Op de gevel van het Hoppener Haus dansen dwaze, duivelse wezens over de houtbalken. Pure vakwerkromantiek dus? Niet alleen dat. Celle kan ook als filmdecor voor de jaren 1920 dienen. Draailocatie: de sociale wijken en gebouwen in Bauhausstijl die architect Otto Haesler ontwierp, een van de pioniers van het nieuwe bouwen. Topattracties zijn de Glasschule, een iconisch gebouw, en de kleurrijke tuinwijk Italienischer Garten.

Siedlung Italienischer Garten
Siedlung Italienischer Garten© Celle Tourismus und Marketing GmbH – Klaus Lohmann

Proef van het prinsheerlijke leven van de Welfendynastie in het Residenzmuseum. De staatsievertrekken van de laatste hertog van Celle zijn versierd met barok pleisterwerk en de paleiskapel is een juweeltje van renaissanceschilderkunst. Wie van kunst houdt, kan 24 uur op 24 terecht in het Kunstmuseum Celle. Een wereldprimeur! Lichtkunst van wereldklasse lost ’s nachts de collectie moderne en hedendaagse kunst af die je overdag kan bezoeken. Celle is tot slot de ideale uitvalsbasis voor de Lüneburger Heide, het meest uitgestrekte heidelandschap in Europa. Na de paarse bloeiperiode in de zomer trekt de heide haar gele en rode herfstjas aan. Elk seizoen is op zijn manier adembenemend mooi.

Check voor het afreizen steeds de huidige Corona-maatregelen op https://www.vakantieland-nedersaksen.nl/