Kickbokskampioene ontwerpt hoofddoeken waarmee je kan sporten

© Bahareh Hosseini

Sporten is voor heel wat moslimvrouwen niet zo vanzelfsprekend, omdat ze dan hun hoofddoek moeten uitdoen. Daarom komt de Britse kickbokskampioene Ruqsana Begum met hijabs op de markt waarmee je zo de sportzaal binnenwandelt.

Voor heel wat moslimvrouwen is het niet kunnen dragen van hun hoofddoek een reden om sportcentra te mijden. Hijabs zijn namelijk niet voorzien op intensieve beweging. Dat is jammer, vond ook de Britse kickbokskampioene Ruqsana Begum. Hoewel ze zelf geen hoofddoek draagt, ontging die problematiek haar niet. Ze creëerde – zonder hulp van grote modelabels – een collectie hoofddoeken waarmee je gemakkelijk aan sport kan doen. ‘Ik wil een hele nieuwe generatie van zusters aanmoedigen om te sporten, zonder schaamte’, vertelt Begum in een interview met Vice.

Haar hoofddoeken zijn gemaakt uit ademende lycra, die je bovendien niet vast hoeft te pinnen met een veiligheidsspeld, omdat dat gevaarlijk is tijdens het sporten. De stof valt gemakkelijk rond het gezicht, en je kan hem zonder al te veel moeite weer uittrekken. De inspiratie voor haar eigen hoofddoeken-collectie haalde ze bij professionele atleten. ‘Voor hen was het al langer mogelijk om een hijab op maat te laten maken die ze konden dragen tijdens het sporten, maar voor de gewone mensen of jonge meisjes kon dat nog niet’, legt Begum uit aan Vice.

Check out my new range of sports hijab. Order yours now by messaging me. My sorts hijab website will go live in May.

Een foto die is geplaatst door Ruqsana Begum (@ruqsanabegum_mt) op

Begum moest zelf ondervinden dat het niet gemakkelijk is om als moslima aan sport te doen en tegelijk de gelovige waarden van je familie te koesteren. ‘Jarenlang moest ik geheimhouden dat ik aan kickboks deed’, vertelt ze. ‘Ik wil jonge meisjes inspireren die met dezelfde barrières als ik te maken krijgen.’

(SDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content