Kate Moss viert 40e verjaardag

Een leven vol seks, drugs, rock-‘n- roll, maar bovenal veel glamour en schoonheid.

Een leven vol seks, drugs, rock-‘n- roll, maar bovenal veel glamour en schoonheid.

Kate Moss mag vandaag 40 kaarsjes uitblazen. Maar op het Britse model, dat kan beschouwd worden als hét bekendste Britse model van de eerste generatie topmodellen, lijkt eigenlijk geen leeftijd te staan.

Al meer dan 20 jaar weet ze de grootste modehuizen te verleiden en blijft ze tal van campagnes binnenhalen (denk hierbij aan Rimmel of Versace). Kate Moss werd ontdekt in 1988 op 14-jarige leeftijd tijdens de aankomst in de luchthaven van New York na een vakantie op de Bahama’s. Het begin van een mooi, maar turbulent verhaal.

Haar leeftijd nu lijkt van geen tel, al is er wel een jongere generatie die staat te drummen om de plaats van Kate Moss in te nemen. Zo is er een relatief nieuwe ster aan het firmament van de Britse modellenindustrie: Cara Delevingne. Zij groeide uit tot een van de bekendste Britse jonge modellen van het moment en we zijn dan ook vrij zeker dat ze zal groeien tot ze een gelijke status als Kate Moss heeft bereikt. Maar Kate Moss is nog lang niet uitgespeeld en ze blijft ‘on top of her game’.

Modellencarrière

De 40e verjaardag van Kate Moss leek ons het geschikte moment om eens in het leven van het model te duiken en opmerkelijke momenten boven te halen. Want naast haar carrière als model, wordt ook haar privéleven breed uitgesmeerd in de media.

Kate Moss heeft sinds het begin van haar carrière als model al voor de grootste modehuizen geposeerd en op de catwalk gestaan. Denk aan campagnes voor Calvin Klein, Gucci, Dolce & Gabbana, Chanel en Bulgari. Het was vooral de campagne van Calvin Klein in 1993 die haar bekendmaakte bij het grote publiek, sinds dat moment kwam haar carrière in een stroomversnelling terecht.

Naast tal van campagnes sierde ze ook meermaals de cover van Vogue of Elle en werkte ze samen met topfotografen als Peter Lindbergh, Mario Testino, Mert and Marcus, Mario Sorrenti en Juergen Teller.

Stijlicoon

Kate Moss is door haar fragiele looks uitgegroeid tot echt stijlicoon. Ook op vlak van mode is ze erg vernieuwend en niet-conventioneel. De skinny-jeans heeft zijn populariteit ook een beetje te danken aan Kate Moss, sinds er ermee werd gespot op een festival werd het meteen massaal geïmiteerd.

Ook haar passage bij Topshop staat in ons geheugen gegrift. Ze ontwierp een collectie voor de Britse keten en ging om deze te promoten zelf in de etalage staan met een van haar ontwerpen om het lijf. Van een geslaagde promostunt gesproken. Ook de mode-industrie zelf herkent haar invloed op het modelandschap. Zo werd ze geëerd op de British Fashion Awards 2013 voor haar bijdrage aan de mode tijdens haar carrière.

Pilletje

Maar hoe succesvol Kate Moss ook is als model, soms kende ze ook minder glansrijke periodes. Zo werd ze betrapt met cocaïne en de foto’s verschenen op de cover van The Daily Mirror. Op de foto was Kate Moss te zien die cocaïne snuift in een Londense studio. Hoewel Kate Moss meteen aan aanklacht indiende tegen het medium, en deze ook won, werd ze toch meteen aan de deur gezet door de Zweedse modeketen H&M. Ook Chanel en Burberry zetten de campagnes met Kate Moss stop.

Een zware dobber voor het model, die toen besliste om haar toenmalig vriendje Peter Doherty, die werd gezien als de aanstoker van het gebruik, aan de deur te zetten. Ondanks dit jammerlijke vooral wist Kate Moss vrij snel haar naam alweer te zuiveren en begon het tweede luik van haar carrière. Het was dankzij Roberto Cavalli dat het model een comeback wist te maken en nadien ging het beter dan ooit met de carrière van Moss: nooit eerder werd zo zoveel gevraagd.

Huisje en huwelijk

Van 1994 tot 1998 heeft ze een relatie met acteur Johnny Depp. De relatie komt tot een einde, maar amper vier jaar later bevalt Kate Moss van een dochter, Lila Grace. Vader van het meisje is Jefferson Hack, de uitgever van het Britse tijdschrift Dazed & Confused. Ook deze relatie blijft niet duren en Kate gaat haar hart uitstorten bij Peter Doherty, de zanger van de band The Babyshambles. Deze relatie werd erg breed uitgesmeerd in de media en het koppel leek hieraan onderdoor te gaan. Ook deze stormachtige relatie komt ten einde na het cocaïneschandaal.

Vandaag is Kate Moss getrouwd met Jamie Hince, gitarist bij The Kills. Ze verloofden zich in 2011, na een relatie van vier jaar, en Kate stapte op 37-jarige leeftijd in het huwelijksbootje in een prachtige jurk van John Galliano. Sinds haar huwelijk met Hince lijkt het op privévlak een heel stuk rustiger te zijn bij de familie Hince-Moss en laten de paparazzi het koppel met rust. Toch wil ze de dingen soms nog wat pikant maken, zo poseerde ze ter ere van de 60e verjaardag van Playboy in het januarinummer 2014.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content