Kan deze gratis applicatie van Nike een dure personal trainer vervangen?

© NTC

Een applicatie die je niet alleen trainingen voorschotelt, maar ook nog eens naar jouw wensen en noden luistert en de trainingen op basis daarvan aanpast? Nike lanceert vandaag hun vernieuwde Nike+ Training Club applicatie, die behoorlijk dicht in de buurt komt bij een eigen personal trainer in je broekzak hebben.

Anno 2016 zitten we allemaal verwikkeld in een zodanig innige relatie met onze smartphone dat het scherm uit ons leven wegdenken, nuja, ondenkbaar zou zijn. We raadplegen foodblogs terwijl we in de keuken staan, tellen onze stappen wanneer we onderweg zijn en sluizen makkelijk geld over op de rekening van een vriendin die je een voorschot op jouw aangeschoten zijn heeft gegeven.

Ook wanneer we sporten is de smartphone vaak aan onze zijde. Fitnessapps en -programma’s worden ontzettend vaak geraadpleegd en ook ikzelf hing al vaak in plankpositie boven mijn scherm. Ze zijn dan ook bijzonder aantrekkelijk: ze beloven je doelgerichte oefeningen waar je eigenlijk niet eens je huis voor uit moet, expertise waar je anders een trainer 50 euro per uur voor moet betalen. 45 keer squaten terwijl je naar een aflevering van Game of Thrones kijkt? Eitje.

Het probleem met sporten op deze manier is dat je constant op jezelf aangewezen bent. Ja, die apps zullen je wel vertellen hoeveel calorieën je verbrand hebt of tonen een geinige tekening van hoe je de oefening vooral niet moet uitvoeren, maar het wordt lastig om Jillian Michaels te zeggen dat je écht nog niet klaar bent voor die hele reeks burpees -sterker nog, dat je PIJN had toen je ze probeerde uitvoeren- en Kayla Itsines zit heus niet te wachten op een relaas van je “epische vrijdagavond” waardoor je je training van zaterdag niet hebt kunnen uitvoeren. Dan toch maar die dure personal trainer?

Every body is an athlete

Kan deze gratis applicatie van Nike een dure personal trainer vervangen?
© NTC

Enter de vernieuwde Nike+ Training Club, een applicatie die tijdens de presentatie voorgesteld werd als een personal trainer in je broekzak. De eerste Nike Training Club app werd gelanceerd in 2009 en was uitsluitend getarget op jonge vrouwen, een visie waar ze bij Nike snel van af zijn gestapt aangezien het niet compatibel bleek met hun devies “every body is an athlete”. Na gesprekken met gebruikers, app-ontwikkelaars, atleten en trainers stampten ze een vernieuwde versie uit de grond die zowel voor mannen als vrouwen, ongeacht je fitnesslevel, te gebruiken valt en helemaal aan te passen is aan hoe jij, als individu, sport.

“Wij willen je de toegang bieden naar experts op vlak van beweging, een gepersonaliseerde relatie die evolueert samen met je fitnessniveau – geen monoloog maar een gesprek.” Mooie woorden, maar kan een stukje technologie echt een opgeleide begeleider vervangen? Tijd om de proef op de som te nemen, wijsvinger vooruit.

De training van Serena Williams of Alex Morgan

Wanneer je de app opent zie je meteen heel wat verschillende soorten trainingen die zich op een aangename manier in jouw dagelijkse leven willen nestelen: wil je werken aan je spieren of aan je lenigheid? Kan je je enkel maar vrijmaken voor een korte training van 15 minuten of heb je een heel uur om te sporten? Ben je momenteel in een fitnessclub en kan je heel wat materiaal gebruiken, of zit je in een piepkleine hotelkamer maar wil je toch wat beweging krijgen? Bovendien kan je er ook voor kiezen om een training te volgen die gebaseerd is op de training van jouw favoriete Nike-atleet, zoals Serena Williams of Alex Morgan.

De onderverdeling is origineel, maar de manier waarop de trainingen vervolgens getoond worden (via filmpjes of een drop down menu met foto’s en aantal herhalingen) verschilt nog niet waanzinnig met bestaande formules die reeds te downloaden waren, waardoor het nog steeds mogelijk is dat je te veel, te weinig of op een foute manier aan het sporten gaat.

Kan deze gratis applicatie van Nike een dure personal trainer vervangen?
© NTC

De feature die de nieuwe NTC-app onderscheidend maakt is het gepersonaliseerde trainingsplan, dat opgesteld wordt op basis van enkele persoonlijke vragen over je huidige fitnessniveau, hoe veel tijd je per week kan vrijmaken om te sporten en wat voor soort oefeningen je leuk vindt of wat je wil bereiken.

Het trainingsplan dat je vervolgens voorgeschoteld krijgt is telkens goed voor een week. Uiteraard kan je je schema nog volledig zelf indelen en je rustdagen kiezen, maar de app houdt ook rekening met trainingen die volledig worden overgeslagen of oefeningen die misschien te hoog of te laag gegrepen waren voor jouw niveau. Op het einde van iedere work-out moet je die work-out immers beoordelen op basis van de RPE (Rated Perceived Exertion)-schaal, waarbij 1 staat voor vingers in de neus en 10 voor niet meer kunnen praten en haast niet meer kunnen ademen. Op die manier krijgt het systeem een beter idee van van waar je je op sportief vlak bevindt en kan het je trainingsplan voor de volgende week eventueel aanpassen.

Niet meer, maar slimmer trainen

Kan deze gratis applicatie van Nike een dure personal trainer vervangen?
© NTC

Achter heel dit systeem, uiteraard niet zichtbaar voor de gebruiker, zit een ideaal totaal aan RPE voor het opbouwen van een bepaald fitnessniveau, ontwikkeld door bewegingsexperts en de Nike trainers die ook regelmatig samenwerken met topatleten. Het is dus niet de bedoeling om op iedere oefening aan te duiden dat het makkelijk was, zodat ze je extra zware work-outs geven, omdat sommige oefeningen er speciaal ingestoken zijn om de intensiteit van je training fors naar boven te halen – en vervolgens weer te laten dalen.

Intensiteit is uiteraard maar één van de steunpilaren van het plan die het systeem voor je aanpast: wanneer de app merkt dat je vaker vroegtijdig stopt met je krachttraining terwijl mobiliteitsoefeningen geen probleem zijn, dan zal het je subtiel wat meer oefeningen die trainen op je mobiliteit in je plan verwerken, tot je fysiek klaar bent voor intensievere krachtoefeningen. Wanneer je een week enkele trainingen hebt overgeslagen, dan kan het zijn dat je plan de volgende week wat makkelijker is en meer van je favoriete oefeningen bevat, zodat je niet afhaakt.

“We willen niet dat mensen harder of meer gaan trainen, maar we willen dat mensen slimmer gaan trainen. Wie slimmer traint gaat meer plezier halen uit zijn work-out, houdt die levensstijl langer vol en krijgt niet te maken met blessures”, klinkt het bij Nike. “We willen geen one size fits all, want dat bestaat niet. Iedereen zal een andere training krijgen, zelfs al voer je in het begin dezelfde gegevens in.”

Kan deze gratis applicatie van Nike een dure personal trainer vervangen?
© NTC

Ongeacht het aantal ervaren, professionele trainers eraan hebben meegewerkt en hoe uitgekiend en gepersonaliseerd het systeem ook mag wezen: een mobiele app kan natuurlijk nooit een vleesgeworden trainer vervangen, al komt de Nike+ Training app behoorlijk in de buurt. De app gaat geen rekening houden met de blessure aan mijn pols, en zal ook niet schreeuwen dat “die kont verdorie meer naar beneden moet tijdens het pompen”. Maar of ik voor dat laatste nu per se vijftig euro per uur over heb…

(KS)

Praktische informatie:

De Nike+ Training Club app is beschikbaar in 20 talen voor iOS en Android. Om de app te kunnen gebruiken moet je een Nike+ profiel hebben (hier aan te maken) waardoor NTC ook compatibel is met bijvoorbeeld je Nike Running app en ze informatie kunnen uitwisselen.

De app en de registratie bij Nike+ zijn volledig gratis en er zijn geen addertjes in de vorm van premium content die je in de app moet unlocken met behulp van je credit card.

De app biedt je ook de social sharing mogelijkheid waarbij je resultaten of foto’s op je social media kanalen of binnen de Nike+ Club feed gedeeld kunnen worden, houdt je op de hoogte van bepaalde populaire hashtags binnen de community en openbare live Nike Training Club events.

Meer info kan je hier terugvinden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content