Je gewicht beïnvloedt je jobkansen – vooral als je een vrouw bent

© Getty Images/iStockphoto

Dat discriminatie op uiterlijke kenmerken nog steeds welig tiert op de arbeidsmarkt is geen verrassing. Een nieuwe studie bewijst dat vrouwen met een normaal gewicht – neigend naar overgewicht – sneller aan de kant geschoven worden dan mannen met daadwerkelijk overgewicht, zo schrijft Science of Us.

Het is triest maar waar: mensen die worstelen met overgewicht krijgen te maken met heel wat discriminatie, al zeker wanneer ze op zoek gaan naar een job. Een nieuwe studie bewijst dat bovenstaande vooral waar is als je een vrouw bent, en dat je daar zelfs helemaal geen overgewicht voor moet hebben. Sterker nog: voor klantgerichte jobs werden al sneller mannen met overgewicht aangenomen dan vrouwen die zich aan de zwaardere kant van een gezond gewicht bevonden.

PLOS ONE researchers lieten 120 mensen (waarvan de helft mannelijk, de andere helft vrouwelijk) foto’s van 40 vreemden onder de loep nemen. Ze werden opgedragen dat de kandidaten voor hun neus allemaal even geschikt waren voor de job en dezelfde kwalificaties hadden – maar dat zij moesten bepalen welke personen zij zouden kiezen voor een taak waarbij deze mensen met klanten zouden moeten interageren, en welke personen meer achter de schermen zouden moeten werken.

Vier mannen en vier vrouwen zaten twee keer in de reeks foto’s: één keer met hun eigenlijke gewicht, een andere keer met een foto die digitaal aangepast was om hen zwaarder te doen lijken. Het waren uiteraard deze vier foto’s waar de onderzoekers het meest in geïnteresseerd waren, maar ze voegden mensen met verschillende leeftijden en uiterlijke kenmerken aan de reeks toe zodat hun proefkonijnen niet doorhadden dat de studie over gewicht ging.

De foto’s van de vier vrouwen werden zodanig gemanipuleerd dat hun uiterlijk ongeveer overeenkwam met een BMI van 24,6 – nog normaal en gezond op de BMI-schaal die aanduidt dat een BMI tussen de 18.5 en 24.6 gezond is. De mannen kregen een uiterlijk dat overeenkwam met een BMI van 26.47 – overgewicht dus volgens het BMI meetsysteem.

Noot: BMI is een behoorlijk omstreden methode om een “gezond” gewicht vast te stellen, maar dat is niet relevant voor deze studie.

De onderzoekers merkten een heel duidelijk verschil op bij de beoordeling van de vrouwenfoto’s – waarbij de zwaarder gemaakte vrouwen minder werden aangenomen om klantgericht werk te verrichten- terwijl er bij de mannen geen significant verschil te zien was: beide types werden even vaak aangenomen voor jobs op de voorgrond. Simpel gesteld: vrouwen met een normaal gewicht – neigend naar overgewicht krijgen meer te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt dan mannen met overgewicht.

Noot: deze studie omvatte enkel aangepaste gezichten van blanken. De onderzoekers wilden de verschillende variabelen limiteren maar beloven in de toekomst ook verschillende rassen en huidskleuren op te nemen zodat discriminatie op gewicht, huidskleur en andere uiterlijke kenmerken duidelijk in kaart kan worden gebracht.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content