Italiaanse Vogue-hoofdredactrice wordt Franse ridder

© Belga

Franca Sozzani ontvangt één van Frankrijks hoogste erkenningen.

Franca Sozzani mag zich binnenkort naast hoofdredactrice van Vogue Italia, stijlrebel en herrieschopper ook ridder van de “ordre national de la Légion d’honneur” noemen.

Met deze ronkende titel wordt haar lange en extravagante carrière bekroond. Sozzani heeft sinds 1988 de touwtjes van de Italiaanse Vogue in handen. Onder haar leiding ontpopte het magazine zich tot het meest kunstzinnige en experimentele zusje van de Vogue-familie. Tegelijk schreef Sozzani heel wat boeken over mode en design, en treedt ze op als curatrice van kunsttentoonstellingen in heel Italië.
Controverse
Sozzani staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen en is verantwoordelijk voor meer dan één controverse. Vorig jaar joeg ze de hele modewereld tegen zich in het harnas door het openlijk voor John Galliano op te nemen, ondanks diens antisemitische uitval.

Ook met haar “slavenoorringen” shoot maakte ze geen vrienden. Onlangs liet ze een graatmagere Karlie Kloss voor Vogue Italia poseren, terwijl ze al jaren campagne voert tegen anorexia.

Zwak voor vrouwen

Ondanks de kritiek heeft Sozzani veel invloed. Vogue Italia mag dan een relatief “kleine” oplage hebben, insiders wijzen het aan als barometer voor de grote namen van morgen.

Je kan ook op haar rekenen om een onderwerp op de radar te zetten. Na de olieramp in de Golf van Mexico in 2010, liet ze model Kristen McMenamy opdraven in met olie doordrenkte haute couture. Iedereen schreeuwde moord en (olie)brand, maar tegelijk werd haar stoutmoedigheid bewonderd.

En nu dus ook bekroond met een belangrijke Franse onderscheiding. Op 13 maart wordt ze tot ridder geslagen door president Nicolas Sarkozy, die een zwak blijkt te hebben voor stijlvolle Italiaanse vrouwen… (IVDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content