In vorm met yoga

© iStockphoto

21 juni is Internationale Dag van de Yoga. En omdat 21 juni tevens de zomer inluidt, een tijd voor groeien, rijpen én in vorm te geraken, treden wij buiten de gebaande yogapaden.

21 juni is door de Verenigde Naties Internationale Dag van de Yoga verklaard. Wereldwijd worden tal van events georganiseerd om yoga te vieren en te promoten en zo ook in België. En omdat 21 juni tevens de zomer inluidt, een tijd voor groeien, rijpen én in vorm te geraken, treden we ook buiten de gebaande yogapaden.

Want yogastudio’s schieten als paddenstoelen uit de grond en nieuwe yogastijlen liggen voor het oprapen. Na een eerste grote doorbraak in het Westen in de jaren 60, kende de eeuwenoude yogaleer rond de eeuwwisseling een herleving. De eerste golf kwam uit Indië, via de Beatles zeg maar, de tweede broeide in Amerika, denk Madonna, en overspoelde ook onze contreien waar yoga vooral gezien wordt als een wondermiddel tegen stress, een goede stretch of zware training. Al dan niet met een spirituele dimensie — het is soms zoeken naar een evenwicht tussen mystiek gebrabbel en platte commerce, tussen het zweverige en het registreren van handelsmerken — die we hier laten voor wat ze is.

In vorm met yoga
© iStockphoto

En inderdaad, yoga als ademhalings- en lichaamsoefeningen om tot bewuste ontspanning te komen en zo de gezondheid te bevorderen biedt een brede waaier aan mogelijkheden. Net daarom komen er — naast de traditionele vormen van yoga en afgeleide stromingen — alsmaar meer varianten bij. Met andere woorden, voor elk wat wils. Heiligschennis voor de een, tof alternatief voor de ander maar hoe verschillend de methodes ook mogen zijn, alle streven ze in meer of mindere mate naar de eenheid van lichaam, adem en geest.

Trillen

TRE® (Tension & Trauma Releasing Exercises) zijn oefeningen die je lichaam doen trillen om opgekropte stress en emoties los te maken. Het idee erachter is dat ons zenuwstelsel geprogrammeerd is om te gaan trillen wanneer we stress ervaren en ons lichaam zich opspant maar dat we dat van kleins af aan onderdrukken om ons niet kwetsbaar op te stellen. De Amerikaanse met Italiaanse roots Maria Alfaro inspireerde zich op de TRE-techniek van David Berceli voor het ontwikkelen van Neurogenic Yoga™ waarbij het yogaposes en ademhalingsoefeningen zijn die het lichaam aan het trillen zetten. Het is een zachte vorm van yoga die vooral de lage rug en heupen wil ontspannen en stressontlading stimuleren.

Lachen

Lachen zonder reden maar met redenen: om stress, pijn en angst te verminderen, het immuunsysteem te versterken, de bloeddruk te reguleren… en vooral goed gezind te worden want het lichaam maakt geen verschil tussen spontaan of geforceerd lachen. Lachyoga heeft eigenlijk weinig met yoga te maken tenzij misschien de ademhalingsoefeningen en -technieken en (lach)meditatie die eraan te pas komen.

Wandelen

Wandelyoga kan gaan van een meditatieve vorm van lopen naar het afstemmen van de ademhaling tot het incorporeren van lichaamsoefeningen en yogatechnieken tijdens het wandelen. Sommigen gaan graag voor of na een yogasessie wandelen, hier neem je je yogapraktijk naar buiten. Het is dus ideaal voor wie liever in de openlucht vertoeft zoals de Française Peggy Ménager die een eigen choreografie — Yogiwalkie® — ontwikkelde om de weldaden van het stappen te combineren met de rustgevende effecten van yoga in beweging. Houding, adem en ritme zijn belangrijk maar ook balans zoals tijdens het lopen met gesloten ogen meteen duidelijk wordt of het loslaten van belastende emoties die je naar boven laat komen om ze dan (met hulp van een dennenappel) weg te gooien. Naast haar studio is Peggy ook verbonden aan het eco-hotel en spa van Yves Rocher La Grée des Landes in Bretagne. Binnenkort lanceert ze een app zodat je waar je ook bent samen met haar op stap kan gaan.

In vorm met yoga
© iStockphoto

Met de fiets

Lessen zoals bijvoorbeeld Yoga Ride of Cycle Yoga starten met ongeveer een halfuur intens trappen op een spinningfiets of fietstrainer en eindigen met een sessie yoga om te stretchen maar ook de spieren die tijdens het spinnen niet gesolliciteerd werden te versterken. Dat het om een fitnessaanpak gaat is duidelijk, zeker als je weet dat de Amerikaanse Kimberly Fowler die met haar Yoga and Spinning® sportscholen en lessen het concept sinds 2001 verspreidt ook de auteur is van boeken zoals The No Om Zone en de New York Times bestseller Flat Belly Yoga!

Met de ogen

Dat yoga voor de ogen het gezicht zou verbeteren is niet bewezen. Maar specifieke oefeningen kunnen inderdaad soelaas brengen bij vermoeide ogen en worden soms ingezet om het bewustzijn naar binnen te richten. Uitzonderlijk wordt er in sommige lessen ook beroep gedaan op inzichten van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), een techniek die eind jaren 80 ontwikkeld werd om trauma’s te helpen verwerken en bijvoorbeeld ingezet wordt bij het behandelen van Post-Traumatic Stress Disorder (PSTD). Maar doorgaans gaat het gewoon om oefeningen om de ogen te ontspannen en zodoende het hele lichaam. Paul McCartney is alvast fan en op YouTube (Paul McCartney Teaches Yoga for Our Eyes) laat hij zelfs zien hoe het moet.

Met de stem

Bij Vocal Yoga of Voice Yoga worden oosterse ademhalings- en stemtechnieken gecombineerd met westerse methodes om (beter) te leren zingen, zonder angst in het openbaar te spreken maar ook gewoonweg om je eigen stem te leren appreciëren of er tenminste even bij stil te staan. Sommigen zien een verband tussen stem en stemming en willen je daarom aanzetten je stem vrij te gebruiken om te laten horen wat er in je leeft, anderen willen haar simpelweg inzetten om je dankzij haar trillingen te helpen relaxen. Er komen vaak mantra’s aan te pas maar zingen hoeft niet per se. Zo kan je bijvoorbeeld bij traditionele yogaoefening tijdens het uitademen gewoon je stem op een ongedwongen manier laten meedoen: ahhh.

In het park

De tweede editie van Brussels Yoga Day valt dit jaar samen met de Internationale Dag van de Yoga. Met de leuze “Any body. Anywhere. Anytime. Any Yoga.” willen de organisatoren zo veel mogelijk nieuwsgierigen en enthousiasten naar het Ter Kamerenbos lokken om er de voordelen van yoga te (her)ontdekken. Afspraak om 10 uur, in witte kledij, voor anderhalf uur gratis yoga met ademhalingsoefeningen, houdingen en ontspanning in de openlucht. Voor de gelegenheid wordt ook een exclusief T-shirt met Yoga Smurf van Peyo verkocht. De opbrengst van de verkoop gaat naar het Jules Bordet Instituut en zijn kankeronderzoek.

In het museum

In het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen kan je elke tweede donderdag van de maand in het unieke kader van de tentoonstellingen een yogasessie volgen onder professionele begeleiding. De yogasessies lopen van 19:30 tot 20:30 en de deelnameprijs bedraagt 3 euro. Reserveren is verplicht via Lot.Wens@muhka.be.

In vorm met yoga
© iStockphoto

In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel hangen zes monumentale werken van Gao Xingjian, Franse kunstenaar van Chinese afkomst, speciaal op maat gemaakt van de Bernheimzaal waarin ze tentoongesteld worden. De schilder en Nobelprijswinnaar in de literatuur in 2000 beschouwt zichzelf als een ’tussenpersoon’ tussen Oost en West en toont hier representaties van een ‘ontluikend bewustzijn’, de ideale setting om je yogamatje uit te rollen. Geen ervaring vereist, wel enig geduld: de sessies zijn uitverkocht en het is dus afwachten of er nieuwe zullen worden ingelast. In haar studio in Brussel doceert Laia Puig Escandell, de lerares van deze reeks, ook Yoga of the Hart® die speciaal ontworpen is voor o.a. hart- en kankerpatiënten of mensen met een verhoogd risico of hartaandoeningen.

Op een festival

Van 21 tot en met 23 augustus 2015 vindt op het domein rond het Diocesaan Centrum Groenhove in Torhout het Yogalandlandfestival plaats. Op de affiche staan yogaleraars uit binnen- en buitenland die zorgen voor een uitgebreid aanbod aan lessen, workshops, lezingen, concerten… en yogastijlen met o.a. Aerial yoga, Acroyoga en Hanging Belt yoga. Er is ook een Kids Village voorzien evenals een workshop Start-to-Yoga voor yogi’s in spe.

Op een plank

Een merkwaardige trend is allicht SUP oftewel Stand up Paddleboard Yoga ook wel Paddle Board Yoga of Boga genoemd. In plaats van staand op een surfplank op het water te peddelen zoals je Cameron Diaz, Jennifer Aniston en Matthew McConaughey dat in magazines ziet doen, ga je er yoga op uitoefenen met de nadruk op kracht en balans al maakt het rustgevende natuurelement voor velen de extra inzet goed. In Knokke en elders aan de kust worden hier en daar in surfclubs lessen georganiseerd maar ook in het binnenland zoals bijvoorbeeld in Mechelen.

Delphine Stefens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content