Ikea slaat handen in elkaar met Adidas, LEGO, Virgil Abloh en Sonos

De MARKERAD-stoel van ontwerper Virgil Abloh. © IKEA
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

Meubelgigant Ikea brengt in 2019 en 2020 nieuwe collecties uit in samenwerking met sportmerk Adidas, speelgoedmerk LEGO, ontwerper Virgil Abloh en elektronicabedrijf Sonos.

IKEA x ADIDAS

Om een gezondere levensstijl te kunnen creëren, zijn Adidas en Ikea op het idee gekomen om leefruimtes te combineren met sport. ‘Thuis is waar we levenslange gewoontes creëren’, zegt Marcus Engman, Head of Design bij IKEA of Sweden, ‘Door de samenwerking met Adidas willen we begrijpen wat welzijn betekent voor verschillende mensen en welke rol hun leefruimtes hierin spelen. Zo kunnen we een betere thuis creëren die actievere gewoontes mogelijk maakt.’

IKEA x LEGO

De samenwerking met LEGO is dan weer bedoeld om mensen samen te brengen met spel en om meer spel aan te moedigen. ‘Dat zijn twee aspecten die zowel voor ons als voor LEGO Group essentieel zijn op basis van onze visies, missies en waarden. Dat is waarom we willen onderzoeken wat er kan gebeuren als we samenwerken en meer mensen laten spelen’, vertelt Fredrika Inger, Business Area Manager for Children bij IKEA of Sweden.

IKEA x VIRGIL ABLOH

Amerikaanse ontwerper Virgil Abloh ontwierp de MARKERAD-collectie: een hoop must-have statementstukken die alledaagse tradities en gewoontes doorbreken. ‘Het gaat om anonieme, alledaagse iconen die we onopgemerkt gebruiken. Door een deurstop op een van de poten van een gewone stoel te zetten, creëren we iets onverwachts – een onderbreking’, vertelt Abloh.

IKEA x SONOS

Het electronicabedrijf Sonos werkte met IKEA samen aan de collectie SYMFONISK. Het doel was om van alle voordelen van een kwaliteitsvolle geluidsassortiment te genieten zonder storende draden, zonder zichtbare rommel en dus met extra ruimte.

IKEA x MARS DESERT RESEARCH STATION

Ikea neemt het begrip ruimte erg serieus, zo serieus dat ze vorig jaar een team naar het Mars Desert Research Station in Utah stuurden. Het doel? De werking van kleine ruimtes bestuderen, want in de toekomst zullen steeds meer mensen op kleinere oppervlaktes wonen. De RUMTID-collectie die hieruit voortvloeide brengt onder andere tools teweeg als luchtzuiveraars en meubels die uit lichtere materialen bestaan.

Daarnaast werkte Ikea ook samen met Deense kunstenaar Olafur Eliasson, die handige zonneproducten voor de collectie ontwierp. Duitse ontwerper Stefan Diez raakte voor zijn collectie geïnspireerd door de toekomst van werk. En tenslotte werkten ook Area Academy en Unyq aan een meubellijn die speciaal werd ontworpen voor het comfort van gamers.

Benieuwd naar meer details over de samenwerkingen? Bezoek dan de IKEA-website!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content