‘Ik heb ontdekt dat sporten echt een levensstijl is’ – Sofie De Niet, Natural High Magazine

© Natural High Magazine

Sofie De Niet begon een jaar geleden met haar webzine Natural High om haar liefde voor sport en de levensstijl die daarrond hangt met het grote publiek te kunnen delen. “Als journalist voel je altijd dat je een verhaal te vertellen hebt, maar het is me pas vorig jaar duidelijk geworden welk verhaal het mijne is.”

Natural High is dus een digitaal sportmagazine?

Sofie De Niet: “Ja, maar niet in de klassieke betekenis van het woord. Het is geen forum voor voetbaluitslagen ofzo (lacht). Ik benader sport echt vanuit een lifestyle invalshoek, test nieuwe fitnesstrends en richt me op mensen die zich zowel uiterlijk als innerlijk goed willen voelen en daar ook wel wat voor over hebben.”

Er staan inderdaad ook recepten en getuigenissen op je webzine…

De Niet: “Ik heb ontdekt dat sporten echt een levensstijl is, het is meer dan bewegen. Toen ik negen jaar geleden intensief begon te sporten was dat eigenlijk vooral om mijn hoofd vrij te maken en stiekem omdat ik dacht dat ik dan ongestraft frietjes mocht blijven eten. Het is me echter snel duidelijk geworden dat je op die manier je workout echt wel boycot en dat het belangrijk is om te weten welke voeding je voor het sporten moet eten, en welke erna. Dat is niet enkel voor freaks: je merkt gewoon dat fastfood de avond voor je gaat joggen je prestaties beïnvloedt.”

Je wilt voeding die je energie geeft, geen voeding die je moe maakt

“Met eens zondigen is niets mis en ik drink nog altijd graag een glas wijn, maar als je sport voel je de gevolgen gewoon beter. Je wilt voeding die je energie geeft, geen voeding die je moe maakt. Maar ook je mindset telt. Daarom interview ik eveneens topatleten, zoals Elodie Ouedraogo. Ik hoop dat mensen zo inzien dat sporten altijd om grenzen verleggen gaat, op elk niveau. Zo word je ook mentaal sterker.”

Ik zie ook een sectie beauty, een beetje bizar misschien in combinatie met sport?

De Niet: “Voor mij is dat heel logisch. Ik ben een echte smeermadam, en in mijn sportclub is het de gewoonte om na het douchen uitgebreid te smeren en crèmes te vergelijken. Feel good, look good op alle vlakken dus. Daarom komt ook sportkledij aan bod. Ik was het namelijk beu om steeds in dezelfde zwarte broek naar de sportschool te trekken. Wie zoveel moeite doet om er goed uit te zien mag er toch ook goed uitzien terwijl ze dat doet? “

'Ik heb ontdekt dat sporten echt een levensstijl is' - Sofie De Niet, Natural High Magazine
© Natural High Magazine

Healthy living is momenteel bijzonder trendy dus je bent echt met je beide in sportschoenen gehulde voeten in een gat in de markt gesprongen. Heb je dat gevoel ook?

De Niet: “Goh, een trend of hype suggereert dat het van voorbijgaande aard is en het lijkt mij heel vreemd dat mensen die, nadat ze eindelijk de stap hebben gezet naar een gezond leven, daar plots mee ophouden. Je merkt heel snel wat voor effecten de juiste voeding en voldoende beweging hebben op je levenskwaliteit, dus waarom daarmee stoppen?”

Ik zou healthy living geen hype noemen, omdat dat een voorbijgaande aard suggereert. En waarom zou je stoppen met iets wat zoveel effect heeft op je levenskwaliteit?

“Als je het globaler bekijkt is healthy living wel overal. Denk aan grote modehuizen die vandaag uitpakken met een active collection, de opmars van veganistische alternatieven en toonaangevende sportclubs met een hoogstaande persoonlijke training. Maar dat is puur oorzaak-gevolg denk ik en peanuts vergeleken met de enorme gezondheidscultuur in Los Angeles of Sydney…

In bepaalde Amerikaanse steden moet je al je best doen om de gezondheidspolitie te kunnen ontlopen, hoe is het gesteld in België? Wat zie jij als je naar de supermarkt of op restaurant gaat bijvoorbeeld?

De Niet: “Ik merk vooral dat hoe gezonder je leeft, hoe minder tijd je in de klassieke supermarkt kunt doorbrengen. Het aantal rayons met kant-en-klare of verwerkte voeding dat ik negeer is groot. (lacht) Er is dus nog heel wat werk aan de winkel – letterlijk. Ook gezond op restaurant gaan is en blijft een uitdaging. Zeker omdat je snel in de verleiding komt om weer in de suikerval te trappen, terwijl er zoveel lekkere alternatieven zijn. Ik merk wel dat mensen zelf het heft in handen beginnen nemen, bijvoorbeeld model Amelie Lens die met een eigen havermoutlijn is gestart. Of rawfoodchef Julie. Ze vullen dus zelf de vraag naar gezonde alternatieven wat in.”

Tot slot: lezers kunnen bij jou ook terecht voor specifieke fitnessoefeningen. Wat is jouw favoriet?

De Niet: “Het is moeilijk om er maar eentje te kiezen en vooral herhaling is je sleutel tot succes, maar ik hou wel van de mountain climber, waarbij je vanuit plankpositie aan je benen één voor één naar voren brengt aan een hoog tempo. Je traint er heel wat spiergroepen mee, maar tegelijkertijd sluipt er ook een behoorlijke cardio workout in. Een topoefening!”

Sofie De Niet tekent voor Knack Weekend de reeks #betterbodybetterlife15 op, een acht weken durend experiment waarbij de focus op gerichte beweging en gezonde voeding ligt. Haar eigen tips, tricks en inspiratiebronnen vind je op haar webzine www.naturalhighmag.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content