‘Het tijdperk van de supermodellen komt nooit meer terug’

© Reuters

Volgens de Duitse fotograaf Peter Lindbergh komt het fenomeen van het ‘supermodel’ uit de jaren negentig nooit meer terug. Dat vertelde hij in een interview met de Britse krant The Telegraph.

Volgens de Duitse fotograaf Peter Lindbergh komt het fenomeen van het ‘supermodel’ uit de jaren negentig nooit meer terug. Dat vertelde hij in een interview met de Britse krant The Telegraph.

Cindy Crawford, Christy Turlington, Linda Evangelista, Naomi Campbell en Kate Moss: allen poseerden ze met de regelmaat van de klok voor de lens van topfotograaf Lindbergh. ‘Ze waren meer dan gewoon een groepje modellen. Die meisjes waren buitengewoon, ze droegen een boodschap met zich mee’, aldus Lindbergh. ‘Zij hadden ‘brains and balls’, ze waren niet enkel mooi.’

Fris en onafhankelijk

Zijn zwart-wit foto’s staan erom bekend vrouwen op hun puurst af te beelden met eenvoudige outfits en met een minimum aan make-up. ‘De vrouwen zelf zijn voor mij altijd het belangrijkst geweest. Elke foto is een portret, de kledij is louter om de boodschap te helpen overbrengen’, vertelt Lindbergh aan The Telegraph. Samen met visionaire designers als Karl Lagerfeld en Calvin Klein en met de hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue Anna Wintour stond Peter Lindbergh aan de wieg van het begrip ‘supermodel’.

Anna Wintour staat sinds 1988 aan het hoofd van de US Vogue. ‘Zij zag mijn foto’s en zei dat dit exact was wat ze wilde gaan doen met het magazine. In het begin zorgden deze vrouwen voor een ware revolutie. De tien belangrijkste gezichten regeerden in de fashionwereld, maar naderhand werden zij net het slachtoffer van de fashionindustrie. Ze verloren hun frisheid, hun onafhankelijkheid en werden net zoals de meisjes die voorheen in de bladen stonden’, gaat Peter Lindbergh verder.

Vandaag geen vernieuwing

Lindbergh ziet tussen de modellen van vandaag geen equivalent voor Evangelista, Campbell of Crawford. ‘Lara Stone, Gisele Bundchen of eender welk model betekenen geen vernieuwing voor de modellenwereld.’ Ziet de fotograaf nog een uitkomst? ‘Mocht de industrie de huidige modellen aan de kant schuiven en dé vijf nieuwe gezichten vinden, die ons idee over schoonheid helemaal veranderen, dan kan er iets veranderen.’ (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content