‘Het is echt mogelijk dat mannen zich zieker voelen dan vrouwen door de griep’

© gifblob

Elke vrouw heeft ongetwijfeld al een verkouden, grieperige man geplaagd met zijn gejammer. Nu blijkt uit een wetenschappelijk studie dat deze ‘man flu’ (mannengriep) ook echt een bestaand fenomeen zou kunnen zijn.

Researchers van de John Hopkins University in Baltimore ontdekten dat de man flu niet noodzakelijk verzonnen hoeft te zijn, dat mannen ook effectief meer last hebben van een griep of een zware verkoudheid. Een cruciaal element is het hormoon oestrogeen, waarvan vrouwen significant meer in hun lijf hebben.

Tijdens de studie werden celletjes uit de neuzen van mannen en vrouwen met de griep geselecteerd. Deze cellen bracht men in contact met oestrogeen en geneesmiddelen die de cellen ontvankelijk maken voor oestrogeen. De vrouwelijke neuscellen konden beter weerstand bieden tegen de griep dan hun mannelijke tegenhangers, zelfs met de toevoeging van oestrogeen aan beide celgroepen. Dit betekent dat de antivirale kwaliteiten van oestrogeen enkel specifiek werken bij vrouwelijke cellen.

Naast het erkennen van de pijntjes van je mannelijke huisgenoot betekent dit ook dat wetenschappers ook beter inzicht krijgen in het bestrijden van de griep. ‘We zien een potentieel in het ontwikkelen van therapeutische oestrogenen, die nu gebruikt worden om onvruchtbaarheid en de menopauze te behandelen, voor de bescherming tegen de griep’, klinkt het in het artikel. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content