Gwyneth Paltrow verdedigt controversiële uitspraak over werkende moeders

© Reuters

Enkele weken geleden kwam Gwyneth Paltrow in een netelige positie terecht na een interview waarin ze beweert dat werkende moeders het minder zwaar hebben dan zij. De actrice verdedigt zichzelf door te stellen dat haar uitspraken uit de context werden gerukt.

Enkele weken geleden kwam Gwyneth Paltrow in een netelige positie terecht na een interview waarin ze beweert dat werkende moeders het minder zwaar hebben dan zij. De actrice verdedigt zichzelf door te stellen dat haar uitspraken uit de context werden gerukt.

Onder de titel ‘Ending the Mommy Wars’ lucht Gwyneth Paltrow haar hart via een blogpost op haar lifestylewebsite Goop. Ze roept op om minder agressief te reageren op de keuzes van andere vrouwen en haar uitspraken binnen de context van het interview te plaatsen.

Verkeerde interpretatie ‘Tijdens een interview werd ik gevraagd waarom ik maar een film per jaar maak sinds ik kinderen heb. Mijn antwoord ging als volgt: Werken in de filmbusiness zorgt ervoor dat je heel weinig thuis bent en bestaat uit werkdagen van 12 tot 14 uur per dag. Dit maakt het moeilijk om de lunch van de kinderen te voorzien, hen naar school te brengen en hen in bed te stoppen. Daarom vind ik het gemakkelijker als moeder om filmjobs de uitzondering te maken en mijn 9-5 job de regel,’ schrijft ze in een post op haar website. ‘Deze uitspraak werd om de een of andere reden geïnterpreteerd als de stelling dat een 9-5 job gemakkelijker is en dat werd me erg kwalijk genomen,’ aldus de actrice en moeder van Apple en Moses.

Oorlog

Het waren vooral andere werkende moeders bij wie dit voorval in het verkeerde keelgat schoot. Een zekere Mackenzie schreef een open brief naar de New York Post waarin ze haar ongenoegen over de uitspraken van Gwyneth Paltrow op papier zet.

‘Ik ben verwonderd over hoe weinig begrip we opbrengen voor elkaar,’ reageert Gwyneth hierop. ‘We geven elkaar afkeurende blikken als het gaat om borstvoeding (Te lang? Niet lang genoeg?) of over wanneer we terug aan het werk gaan of toch thuis blijven om te zorgen voor de kinderen. Is het niet moeilijk genoeg om onze kinderen bedachtzaam op te voeden en bij te dragen aan het huishouden? Waarom voelen we ons gerechtvaardigd om onze negatieve opinies over andere vrouwen te uiten? Misschien omdat er zoveel druk is om het allemaal te doen en het bovendien goed te doen en tegelijkertijd (onmogelijk),’ besluit de ‘Iron Man’-ster. Ze sluit haar betoog af met een boodschap aan alle single moeders, waar ze sinds haar split van Chris Martin ook toe behoort: ‘Ik wens jullie een fantastische Moederdag toe.’

Geen groentje Het is niet de eerste keer dat Gwyneth in opspraak komt omwille van controversiële uitspraken over moeders. In het decembernummer van Red, waarvoor Gwyneth Paltrow gastredacteur van dienst was, uitte ze haar ergernis dat werkende vrouwen constant bestookt worden met advies. ‘Het maakt me woest. Ik ben persoonlijk van mening dat de balans tussen werk en privé voor een vrouw exact moet zijn waar zij zich goed bij voelt. En niemand kan haar tijdschema kiezen voor haar. Niemand kan haar vertellen hoeveel uren per week ze zich moet bezig houden met dit of dat. Fuck wat de rest zegt,’ schreef de actrice toen.

We zijn benieuwd of de ‘Mommy Wars’ met haar laatste blogpost ten einde zijn, of dat er nog een staartje komt aan de hetze. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content