Gucci versus Gucci

Modehuis Gucci ligt in de clinch met de kleindochter van zijn stichter over het gebruik van de beroemde familienaam.

In Italië is een gevecht van Gucci tegen Gucci aan de gang. Aan de ene kant: het luxemerk geliefd bij celebrities en fashionista’s. Aan de andere kant: de achterkleindochter van de stichter van het imperium.

Het modehuis – dat intussen in Franse handen is- diende klacht in tegen Elisabetta Gucci nadat ze deze maand haar plannen ontvouwde om een reeks van veertig internationale hotels onder haar naam te lanceren. De klacht ligt bij de rechtbank in Firenze, zo schrijft de Britse krant The Independent. Het eerste, een luxueus boetiekhotel van 87 kamers in Dubai, opent dit jaar.

Verbod op gebruik familienaam

Elisabetta Gucci is op geen enkele manier betrokken bij het modehuis van haar overgrootvader. Ze is artistiek directeur van een Italiaans interieur-en accessoirebedrijf. Modehuis Gucci wil zich dan ook distanciëren van de “Elisabetta Gucci Hotels en Resorts” en vraagt dat het de Gucci-telg verboden wordt haar familienaam te gebruiken voor haar project.

Luxemerken azen op DubaiEen Elisabetta Gucci-hotel in Dubai zou het gras voor de voeten van Gucci wegmaaien. Want luxemerken zijn erop uit de kleine Arabische staat te veroveren. Giorgio Armani opende in april al een luxehotel in Burj Khalifa, ’s werelds hoogste wolkenkrabber. En volgend jaar kunnen gasten in Dubai logeren in het Palazzo Versace.

Geen schuld aan beroemde naam

“Elisabetta kan haar familienaam of achtergrond niet afschaffen”, reageerde Lorens Ziller, algemeen directeur van Elisabetta Gucci Hotels, ten overstaan van persbureau Bloomberg. “Het is haar schuld niet dat ze een beroemde naam heeft. We proberen hem sowieso al niet te vaak te gebruiken.”

Gevoelig voor imago

Modehuis Gucci is erg gevoelig voor zijn imago. Eerder voerde het ook al een succesvol proces tegen de Chinese schoenenfabrikant Senda, dat het Gucci-logo illegaal gebruikte. Vorig jaar verloor het echter een rechtszaak teggen een kleine winkel in Birmingham. Gucci vond dat de naam van de winkel -‘Duccio’- klanten in verwarring kon brengen. Maar daar was de rechter het niet mee eens.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content