Studie: ontbijt zet obese mensen aan tot bewegen

© iStock

Ontbijt zet mensen met obesitas aan tot actie. Daardoor kunnen ze gewicht verliezen.

Gezondheidswetenschappers van de Universiteit van Bath (Groot-Brittanniƫ) onderzochten zes weken lang twee groepen mensen met obesitas. De ene groep kreeg de hele voormiddag geen ontbijt, alleen water. De andere groep kreeg wel ontbijt: tegen 11 uur moesten ze minstens 700 calorieƫn eten.

De groep die ontbeet, deed meer fysieke activiteiten in de voormiddag. Later op de dag at deze groep ook minder, melden de onderzoekers in het American Journal of Clinical Nutrition.

Het is belangrijk om ermee rekening te houden dat niet iedereen hetzelfde reageert op hetzelfde ontbijt en dat niet alle ontbijten gelijk zijn.

“Het is belangrijk om ermee rekening te houden dat niet iedereen hetzelfde reageert op hetzelfde ontbijt en dat niet alle ontbijten gelijk zijn”, zegt Enhad Chowdhury. “De effecten van een suikerhoudend granenontbijt zijn waarschijnlijk helemaal anders dan die van een ontbijt dat rijk is aan proteĆÆnen.”

Ontbijt kan helpen

Het onderzoek over het verband tussen ontbijt en obesitas maakt deel uit van een ruimer onderzoeksproject aan de Universiteit van Bath over het belang van ontbijt. Het gaat om een van de grootste studies tot dusver over de invloed van deze maaltijd op onze gezondheid.

“De meningen over de vraag of je moet ontbijten of niet, lopen uiteen”, zegt hoofdonderzoeker James Betts. “Tot op heden is er een gebrek aan stevig wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt hoe, en of, ontbijt onze gezondheid kan veranderen. Onze studies zetten een aantal van deze effecten in de verf, maar hoe belangrijk ontbijt is, hangt nog steeds erg af van het individu en van zijn persoonlijke doelstellingen.

Tot op heden is er een gebrek aan stevig wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt hoe, en of, ontbijt onze gezondheid kan veranderen.

“Als het bijvoorbeeld vooral om gewichtsverlies gaat, dan bestaan er weinig gegevens om te zeggen dat ontbijt een verschil zal maken. Maar als je kijkt naar andere markers van een gezonde levensstijl, zoals actiever zijn en het controleren van je bloedsuikerspiegel, dan is er bewijs dat ontbijt kan helpen.”

In 2014 waren er wereldwijd 1,9 miljard mensen met overgewicht, meer dan 600 miljoen van hen waren obees.

Volgens experten zal het globale percentage van mensen met obesitas stijgen van 13 naar 17 procent in 2025. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content