Evy Gruyaert lanceert boek en platform over yoga: ‘de perfecte mix tussen sport en ontspanning’

Evy Gruyaert © -

Evy Gruyaert wil met haar pas verschenen boek ‘Yoga met Evy’ en haar online platform bewijzen dat yoga helemaal niet zweverig is. Wij spraken met de presentatrice over de clichés en voordelen van de geestverruimende sport.

In het handboek ‘Yoga met Evy’ ontdek je meer dan 85 yogaposes, stap voor stap toegelicht. Bestel het via de webshop van Lannoo of ontdek het in de boekhandel. Op 1 september wordt ook een heus yogaplatform gelanceerd. Hou het nu al in de gaten via deze link.

Hoe ben je op het idee gekomen om een boek over yoga uit te brengen?

Ik ben toevallig in de yogawereld beland. In 2009 is mijn knieschijf uit de kom gegaan in de ondergrondse parking van de VRT. Het gevolg was dat ik een paar maanden niet kon hardlopen en zelfs amper kon stappen. Een jaar lang moest ik revalideren in het UZ in Gent, waar ik drie keer in de week oefeningen deed zodat ik terug te kon stappen en uiteindelijk ook lopen. Ik werd gek van het stilzitten en ging op zoek naar een sport die ik toch kon doen ondanks mijn kwetsuur.

Evy Gruyaert
Evy Gruyaert© –

Een vriendin van mij zei dat hangmatyoga iets voor mij zou zijn. ‘Dat is double trouble’, dacht ik. Van yoga had ik het beeld dat het een sport was die enkel in het rusthuis werd beoefend omdat mijn oma dat deed. Hangmatyoga leek me al helemaal vreemd: liggen hummen tussen de wierook. Ik liet me overhalen en heb het uiteindelijk twee jaar lang gedaan. Een van de redenen daarvoor was dat het een super leuke, down to earth lesgeefster was die het erg toegankelijk bracht. Dit overtuigde me, samen met het plezier en het resultaat dat ik ondervond, om het te blijven doen.

Na die twee jaar ben ik andere vormen gaan uitproberen en ontdekte ik dat vinyasa-yoga en yin-yoga het best bij me passen. Ondertussen doe ik al zo’n zestal jaar aan yoga. Eerst recreatief, maar vorig jaar heb ik me ingeschreven in een teacher training van een jaar. Ik heb recent mijn diploma behaald en ben van plan om erg veel te oefenen. Ik wil driehonderd procent zeker zijn dat ik het beheers vooraleer ik les begin te geven.

Kan iedereen aan yoga doen?

Ja, eigenlijk wel. Er zijn zodanig veel soorten yoga dat er voor iedereen wel een variant bestaat. Je kan kiezen voor yoga die focust op ademhaling en het meditatieve, maar je kan ook heel actieve vormen doen. Er is voor iedereen een soort die tof is en die je lichamelijk aankan.

Is yoga eerder sport of ontspanning?

Voor mij is het echt the best of both worlds, een combinatie van de twee. Ik vind yoga een soort van mindfulness in beweging. Het geestelijke aspect bestaat erin dat je bewust beweegt en je focust op wat je aan het doen bent. Daardoor pak je je stress aan en is het niet mogelijk om af te dwalen naar al die ’to do’ lijstjes in je hoofd. Toch kan het ook een work-out zijn, waar je je lichaam mee kan transformeren. Afhankelijk van de vorm zal je meer of minder op een typisch westerse manier werken met je lichaam.

Er wordt wel eens gezegd dat yoga een vrouwensport is. Klopt dat?

Absoluut niet. Toen yoga ontstond in het oude India waren het enkel de hogere kasten die aan yoga mochten doen, namelijk militairen en priesters. Vrouwen waren zelfs nog niet toegelaten in het prille begin. Toen yoga aan een opmars begon in het Westen en het in de voormiddag op televisie werd uitgezonden, werd het voor het eerst voornamelijk door vrouwen beoefend. Dat komt omdat in die periode vrouwen nog veelal thuisbleven en mannen buitenshuis gingen werken. Vrouwen deden toen letterlijk tussen de soep en de patatten aan yoga. Zo is het misverstand dat yoga een vrouwensport is ontstaan. Mannen zijn inmiddels aan een inhaalbeweging bezig. Er is zelfs een term voor: broga.

Evy Gruyaert
Evy Gruyaert© –

Welke tips geef je aan beginners?

De meest toegankelijke vorm om mee te beginnen is volgens mij vinyasa-yoga. Zo wordt het clichébeeld dat yoga een sport is voor in witte gewaden gehulde hummende yogi meteen ontkracht. Je ontdekt dat yoga effectief een sport is.

Als je bij een goede lesgever terecht komt, zal die je goed begeleiden en kan je meteen heel wat verschillende poses uitproberen. Daarom geef ik altijd als raad om niet meteen op te geven na één les. De studio, de lesgever, de andere deelnemers en je eigen toestand kunnen je een verkeerd beeld geven van yoga. Probeer dus verschillende studio’s en vormen uit.

Cover 'Yoga met Evy'
Cover ‘Yoga met Evy’© –

Is het belangrijk om les te volgen of kan je yoga ook op eigen houtje proberen?

De bedoeling van het boek en het platform is om op een sporttechnisch onderbouwde manier de poses juist aan te leren.

Je kan het online platform zien als een ‘start to’-pakket voor beginners. Op 21 dagen leggen we een basis voor nieuwe gewoontes. Alle basisprincipes en -poses worden er uitgelegd. In de video’s worden de lessen gegeven door iemand die al jaren in het vak zit en voer ik de bewegingen uit. Na deze beginnersvideo’s kan je overschakelen naar een maandabonnementformule. Je kan de lessen volgen waar en wanneer je wil.

Toch raad ik aan om zeker ook eens naar een studio te gaan en lessen in groep te volgen. Zeker in het begin is het aangeraden om de twee te combineren.

Ik wil een gemeenschap creëren van enthousiaste yogi, net zoals bij het lopen het geval is. Mensen kunnen daarom ook ervaringen delen en vragen stellen op het platform.

Is het ook een geschikte sport voor mensen met een zittende job?

Ja, absoluut. Het is een cliché dat de meeste poses van yoga zittend zijn. En zelfs in de zittende poses zet je je spieren aan het werk. Het is een goede sport om je te bewust te maken van je lichaamshouding. Door heel de dag achter de computer te zitten, leven we voorovergebogen met een kromme rug. We bewegen bijna niet en dat heeft nadelige gevolgen. Yoga maakt een tegenbeweging en gaat je rekken en strekken langs alle kanten.

Wat zijn de meest positieve effecten op lichaam en geest?

Ik ben een inwendige stresskip en yoga helpt me geestelijk tot een soort mindfulness te komen. Ik ben gestopt met multitasken en doe nu aan monotasken. Daardoor werk ik veel efficiënter. Je leert jezelf beter kennen dankzij yoga. Het is ook goed om je eigen grenzen, zowel mentaal als fysiek, te leren kennen. Bovendien word je je bewuster van wat je doet. Als je even bewust met je gedachten leert omgaan als je poses uitvoert, kan je echt tot rust komen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content