Een onderbroek tijdens het sporten, is dat écht nodig?

© iStock

Je onderkleding tijdens het sporten is even belangrijk, zo niet belangrijker dan je bovenkleding, maar waar de sportbh heel wat aandacht krijgt wordt de slip een beetje uit het oog verloren. Dat kant en satijn niet de beste keuzes zijn weet iedereen, maar wat draag je dan wél onder zo’n strakke short of legging?

Katoenen slips:

Katoen is licht en ademend, uitstekende kwaliteiten dus voor een materiaal dat je vagina moet beschermen tijdens het sporten. Katoenen ondergoed wordt dan ook aangeraden voor sporten waarbij je niet uitermate veel zweet, zoals yoga, krachttraining of LISS cardio. Wanneer je echter een HIIT training op het menu hebt staan zoals crossfit, hardlopen of spinning dan zal katoen al je zweet absorberen, zwaar worden en beginnen verschuiven, waardoor er irritaties ontstaan.

Strings:

Strings zorgen ervoor dat je jezelf geen wedgie geeft en dat de naden van je slipje niet zichtbaar zijn, maar het is niet de beste keuze als je inzit met je gezondheid. Een string zit dicht op de huid en kan bij bepaalde bewegingen van de benen en het onderlichaam van voren naar achteren schuiven. Niet alleen kan je zo irritatie oplopen: de string verplaatst zo ook bacteriën van je anus naar je vagina waardoor je een pijnlijke blaasontsteking of vaginale infecties kan oplopen.

Helemaal geen slipje:

Commando is een zeer geprefereerde stijl bij sporters: je ziet geen naden van ondergoed waardoor hun getrainde achterste mooi uitkomt. Bovendien is het hygiënischer. Schimmelinfecties zijn immers geen lachertje, en hoewel we onze sportbroek meteen uitdoen na een zweetsessie is de kans groot dat je dezelfde onderbroek aanhoudt. Nee, dan liever helemaal geen onderbroek – al moet je ook daar opletten. Zorg ervoor dat je sportbroek van een dik, zweetdoorlatend materiaal is zodat je geen infecties oploopt wanneer je je neer laat zakken op een toestel, en dat-ie een speciale ingebouwde patch ter hoogte van het kruis heeft (die ook bedoeld is om vocht weg te werken). Het is dan uiteraard wel van vitaal belang om je sportbroek elke avond te wassen.

Het enige nadeel van commando gaan is dat je geen extra beschermlaag hebt waardoor je legging kan gaan schuren. Vrouwen die ervoor kiezen om alles regelmatig weg te scheren of te harsen zijn sowieso al gevoeliger voor irritaties daar beneden, en een regelmatige wrijving doet daar geen deugd aan.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content