Een dag in het leven van Karl Lagerfeld

© Reuters

Hij drinkt liters Cola Light, schildert in zijn nachthemd en houdt van wit, veel wit. Het Amerikaanse magazine Harper’s Bazaar bracht 24 uur door met Chanel-ontwerper Karl Lagerfeld.

De wereldbekende ontwerper staat al jaren aan het hoofd van het modehuis Chanel. Lagerfeld is niet bang om zijn leefwereld bloot te geven en liet een journaliste van Harper’s Bazaar binnen in zijn heiligdom: het huis waar hij slaapt en schetst.

“Ik slaap altijd 7 uur. Als ik om 2u ga slapen, sta ik om 9u op. Als ik om middernacht ga slapen, sta ik om 7u op. Het huis mag instorten, ik zal altijd zeven uur slapen. Ik draag een lang wit hemd dat speciaal gemaakt is voor mij uit ‘poplin imperial’ door Hilditch & Key in Parijs. Het hemd is gebaseerd op een ontwerp van een 17e-eeuws mannenhemd dat ik zag in het Victoria & Albert Museum.”

Shakes en Cola Light

“Het eerste was ik doe als ik opsta is ontbijten. Ik drink twee proteïne shakes die gemaakt zijn voor mij door mijn dokter. Ze smaken naar chocolade maar bevatten – natuurlijk – geen suiker. Daarnaast eet ik ook nog gestoomde appels. Dat is alles. Ik wil niets anders ’s ochtends. Ik drink nooit iets warm, want ik hou niet van warme dranken, heel vreemd. Ik drink Cola Light van de minuut dat ik opsta tot ik ga slapen. Ik kan het zelfs drinken in het midden van de nacht en toch zonder problemen slapen. Ik drink geen koffie of thee.”

Lezen doet Lagerfeld vooral ’s ochtends. Hij pluist Franse, Engelse, Duitse en Amerikaanse kranten uit in zijn sofa bij het raam waar hij ook kan genieten van een uitzicht op het Louvre en de Seine.

‘In wit kan je niets verbergen’

“Ik laat mijn haar verzorgen door een kapper omdat ik het haat om haar in mijn gezicht te hebben als ik schets. Mijn haar is niet echt wit, het is grijsachtig, maar dat kleur vind ik niet mooi. Dus ik laat het volledig wit kleuren. Ik kleed met niet aan of was me niet tot de lunch omdat schilderen en schetsen vuil werk is. Ik draag mijn lange nachthemd dat een soort van schilders jas wordt, daarna gaat het naar de droogkuis. Ik hou ervan dat alles wasbaar is, mijzelf inclusief. Ik hou ook van antiek kant, maar alles moet in het wit zijn. In wit kan je niets verbergen.”

De ontwerper van Chanel draagt zelf…Dior

“Mijn meest recente uniformen zijn een vestje speciaal gemaakt voor mij door Dior en een andere vest uit de nieuwe Dior mannencollectie. Verder draag ik jeans: momenteel zijn dat er uit mijn nieuwe collectie. Mijn kleedkamer is zo vol dat ik enkel kan dragen wat ik zie liggen.”

Twee huizen en twee chauffeurs

“Ik heb eigenlijk twee huizen. Dit is het huis waar ik in slaap en schets. Mijn ander huis is vlakbij en dient om te eten en gasten te ontvangen. Ik heb ook twee chauffeurs en verschillende auto’s. Ik heb een chauffeur die ’s morgens gaat winkelen voor mij en de kranten meebrengt. De andere chauffeur, Sébastien, is ook mijn secretaris.”

‘Ik krijg nooit genoeg van Parijs’

“Op weg naar de Chanel-studio kijk ik graag rond, ik kijk graag naar Parijs. Ik raak Parijs nooit beu. Er zijn veel mensen die constant aan het bellen zijn, ze zien niks meer. Ik ga van hier naar Galignani – mijn favoriete boekwinkel – dan naar Chanel en ten slotte naar Colette. Soms ga ik ook naar de Dior mannenwinkel. Ik ga niet naar veel winkels.”

Choupette

“Ik arriveer pas laat in de namiddag in de studio. Ik verkies om al mijn werk ’s avonds, ’s ochtends of in de weekends te doen. Ik ga niet veel uit want ik kom altijd te laat. Ik heb het zo druk en ik ben zo tevreden met wat ik doe, dat ik niet echt nood heb aan een sociale avond. Die tijden zijn voorbij, de mensen met wie ik uitging zijn dood of bestaan niet meer. Om te ontspannen lees ik soms een beetje of speel ik met mijn kat Choupette.” (RDM)

Lees hier het volledige interview op de website van Harper’s Bazaar.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content