Dynasty’s kostuumbezieler Norman Miller overleden

© reuters

Miller was het meest gekend om zijn grotesk geschouderde kledingstukken waarin hij Joan Collins, Linda Evas en Diahann Carrall liet rondtrippelen in de eightiesserie Dynasty.

Ontwerper Nolan Miller (79) is overleden aan de gevolgen van longkanker. Miller was het meest gekend om zijn grotesk geschouderde kledingstukken waarin hij Joan Collins, Linda Evas en Diahann Carrall liet rondtrippelen in de eightiesserie Dynasty.

Toen Miller in de jaren ’50 na een modeopleiding begon als bloemist in Beverly Hills leerde hij al snel Lana Turner, Joan Crawford, Betty Davis en beginnend scenarist Aaron Spelling kennen. Die contacten deden hem doorbreken in Hollywood, maar Miller was vastberaden om voor tv te gaan werken, aangezien het budget voor outfits in films in die tijd nog niet zo groot was.

Hij kwam terecht bij Dynasty,waar hij opgedragen werd kleding ontwerpen voor mensen die “heel heel heel rijk” zijn. We schrijven jaren ’80 en Miller had een -voor die tijd- ontzagwekkend budget van 35 000 dollar per show, dat hij gebruikte om echt bont en diamanten van Harry Winston uit te lenen. De kledingsstijl van de Dynasty-sterren werd een wereldberoemd fenomeen, zodanig dat de brede schouders en de bling ook Europa ging inspireren. Normaal was het Amerika die naar Europese designers keek, maar Dynasty wist de dynamiek even om te keren. Mensen hielden ‘Dynasty parties’ en kledingsstukken werden omschreven als ‘zo Dynasty’.

Miller was dan ook bijzonder streng voor zichzelf en zijn kleding, dat moest ook. Producer Aaron Spelling had hem immers op het hart gedrukt dat de personages geen enkele keer hetzelfde mochten dragen. Die werkhouding legde hem alvast geen windeiren. De serie én Miller kreeg een eigen kledinglijn die een enorme schare trouwe fans had tot halverwege de nineties. In 1984 won Miller ook een Emmy Award voor het kleden van de Dynasty sterren. Wellicht wordt er in Hollywood een memorial voor dit fenomeen van de eighties gehouden. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content