Niets leuker dan op een koude winteravond binnen te blijven en creatief te zijn. Met Kerstmis in het vooruitzicht zou je je deze maand kunnen bezighouden met het maken van kerstdecoratie. Er zijn tal van mogelijke decoraties voor Kerstmis, maar we kiezen voor het maken van een traditionele kerstkrans. Deze krans kan je nu al aan de voordeur hangen en verwelkomt bezoekers in jouw gezellige woning.

Stap per stap leggen we uit hoe je zelf zo'n traditionele kerstkrans kan maken. Het maken van een kerstkrans is helemaal niet moeilijk en na een half uurtje 'bricoleren' heb je een zelfgemaakt stukje gezelligheid voor Kerstmis.

Wat heb je nodig?
1. Piepschuim in een ronde vorm, diameter naar eigen keuze
2. Platmos
3. Extra groensel naar keuze (wij gebruikten dunne groene draadjes)
4. Decoratiemateriaal naar keuze: rode sierdraad, een namaak hulsttak, decoratieve dennenappels
5. Wattenstof
6. Lijm en dunne (groene) ijzerdraad

Voor het knutselmateriaal kan je terecht in doe-het-zelf zaken, hobbywinkels of tuinwinkels, bijvoorbeeld bij Aveve.

Aan het werk

Nadat je al het materiaal bij elkaar hebt gesprokkeld en je een rustig plek hebt gevonden, kunnen we aan de slag. Je start met het aanbrengen van de mos rond de witte ring uit piepschuim. Je kan dit doen op twee manieren: je kan de mos vastlijmen of aanbrengen door middel van ijzerdraad. Goed aantrekken is dan wel de boodschap. Vervolgens brengen we het andere 'groensel' aan op het mos. Dit is vooral om de lichtere plekken of waar het wit van het piepschuim nog zichtbaar is op te vullen met groen. Door het aanbrengen van extra groen krijg je ook een 'vollere' krans.

Nadat we het groen hebben aangebracht en we geen enkel wit plekje meer zien van het piepschuim kunnen we beginnen met het aanbrengen van de decoratie. We beginnen met het vastpinnen van de dennenappels (in bloemvorm). Nadien maak je strikjes van het rode lint en die breng je lukraak aan in de krans. Daarna verknippen we de rode bolletjes van de (nep) hulsttak en die brengen we ook aan in de krans. Laat telkens nog een klein stukje tak (ijzerdraad in het geval van de nep tak) aan de bolletjes zodat je ze met die stukjes tak kan bevestigen in de krans.

Afwerken doen we met rode hartjes die we van een decoratief lint hebben geknipt. We lijmen ze op de krans. Nu is het tijd voor de finishing touch: her en der breng je wat wattenstof aan in de krans om het 'sneeuweffect' te verkrijgen. De allerlaatste stap is het bevestigen van een stukje ijzerdraad aan de achterkant van het kerstkrans. Een nageltje kloppen in je voordeur en de krans kan opgehangen worden.

Laura Van Roey

Niets leuker dan op een koude winteravond binnen te blijven en creatief te zijn. Met Kerstmis in het vooruitzicht zou je je deze maand kunnen bezighouden met het maken van kerstdecoratie. Er zijn tal van mogelijke decoraties voor Kerstmis, maar we kiezen voor het maken van een traditionele kerstkrans. Deze krans kan je nu al aan de voordeur hangen en verwelkomt bezoekers in jouw gezellige woning. Stap per stap leggen we uit hoe je zelf zo'n traditionele kerstkrans kan maken. Het maken van een kerstkrans is helemaal niet moeilijk en na een half uurtje 'bricoleren' heb je een zelfgemaakt stukje gezelligheid voor Kerstmis. Wat heb je nodig? 1. Piepschuim in een ronde vorm, diameter naar eigen keuze 2. Platmos 3. Extra groensel naar keuze (wij gebruikten dunne groene draadjes) 4. Decoratiemateriaal naar keuze: rode sierdraad, een namaak hulsttak, decoratieve dennenappels 5. Wattenstof 6. Lijm en dunne (groene) ijzerdraad Voor het knutselmateriaal kan je terecht in doe-het-zelf zaken, hobbywinkels of tuinwinkels, bijvoorbeeld bij Aveve. Aan het werk Nadat je al het materiaal bij elkaar hebt gesprokkeld en je een rustig plek hebt gevonden, kunnen we aan de slag. Je start met het aanbrengen van de mos rond de witte ring uit piepschuim. Je kan dit doen op twee manieren: je kan de mos vastlijmen of aanbrengen door middel van ijzerdraad. Goed aantrekken is dan wel de boodschap. Vervolgens brengen we het andere 'groensel' aan op het mos. Dit is vooral om de lichtere plekken of waar het wit van het piepschuim nog zichtbaar is op te vullen met groen. Door het aanbrengen van extra groen krijg je ook een 'vollere' krans. Nadat we het groen hebben aangebracht en we geen enkel wit plekje meer zien van het piepschuim kunnen we beginnen met het aanbrengen van de decoratie. We beginnen met het vastpinnen van de dennenappels (in bloemvorm). Nadien maak je strikjes van het rode lint en die breng je lukraak aan in de krans. Daarna verknippen we de rode bolletjes van de (nep) hulsttak en die brengen we ook aan in de krans. Laat telkens nog een klein stukje tak (ijzerdraad in het geval van de nep tak) aan de bolletjes zodat je ze met die stukjes tak kan bevestigen in de krans. Afwerken doen we met rode hartjes die we van een decoratief lint hebben geknipt. We lijmen ze op de krans. Nu is het tijd voor de finishing touch: her en der breng je wat wattenstof aan in de krans om het 'sneeuweffect' te verkrijgen. De allerlaatste stap is het bevestigen van een stukje ijzerdraad aan de achterkant van het kerstkrans. Een nageltje kloppen in je voordeur en de krans kan opgehangen worden. Laura Van Roey