Hippe hobbywinkels voor creatieve fashionista’s

© Thinkstock

Vijf creatieve adressen voor wie graag zelf met naald en draad aan de slag gaat. Een absolute ‘must-see’ voor elke fashionista met een passie voor zelfmaak. Deze winkels zullen je ongetwijfeld inspireren en je zal er alles vinden om zelf een kledingstuk te maken.

Vijf creatieve adressen voor wie graag zelf met naald en draad aan de slag gaat. Een absolute ‘must-see’ voor elke fashionista met een passie voor zelfmaak. Deze winkels zullen je ongetwijfeld inspireren en je zal er alles vinden om zelf een kledingstuk te maken.

De Stoffenkamer in Gent

In dit stoffenwinkeltje in Gent kan je alles terugvinden om zelf een kledingstuk te maken – van patroon tot afwerking-. Er is een ruime keuze aan stofjes: met vrolijke prints, in felle kleuren, met bloemenmotief, met ruitjes, enzovoort. Iedereen kan hier een stof vinden dat bij zichzelf past.

Eigenares Liesbet is zelf helemaal gek op stoffen en de liefde voor ‘het creatieve’ kreeg ze van haar grootmoeder, die zelf een gepassioneerd naaister en stoffenverzamelaar was. Al snel werd de verzameling stoffen van Liesbet te groot en besloot ze om haar droom waar te maken: een eigen stoffenwinkel openen. En in mei van dit jaar kreeg Gent er een nieuw ‘creatief adresje’ bij: De Stoffenkamer. In dit winkeltje krijgen stoffen van bekende en minder bekende designers een plek. De stofjes zijn afkomstig uit alle hoeken van de wereld, met of zonder print, modern of retro. De stoffen hebben wel allemaal iets gemeen: ze zijn allemaal erg kleurrijk. Naast stoffen, waaronder ook de kwaliteitsvolle Japanse stoffen, kan je in De Stoffenkamer ook terecht voor lintjes, garen, knoopjes, patroontjes en allerhande fournituren.

Meer info: De Stoffenkamer

Workshop in Leuven

Workshop is meer dan een stoffenwinkel. Het is een soort van ‘open atelier’, waar je gebruik kan maken van naaimachines en beroep kan doen op de expertise van eigenares Marleen Eyckerman. Zij staat iedereen bij met raad en daad. Met een verleden als styliste heeft ze een oog voor ‘mooie dingen’. Dat vertaalt zich in de keuze van stoffen en breigaren die ze aanbiedt in de winkel. Je vindt er niet-alledaagse stoffen en uniek breigoed.

Daarnaast kan je er ook een heel aantal boeken en patronen, waaronder die van Colette, raadplegen. Er zijn ook knopen, lintjes, houten priemen en andere prullaria om mee aan de slag te gaan. Regelmatig worden er, naast het ‘open atelier’, ook workshops georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn een initiatie stikken of het breien van kerstversiering.

Meer info: Workshop
Hexagoon in Leuven

Hexagoon is de verborgen parel van Leuven. Dit is een echt snuisterwinkeltje en het is haast onmogelijk om buiten te stappen zonder iets te hebben gekocht. Je vindt hier ook veel meer dan enkel stof: er zijn ook parels, vilt, Japans papier, broches,… Kortom hier kan je terecht voor het totaalplaatje: de stof voor de jurk, de parels voor een bijpassend juweel en vilt voor een broche.

Hexagoon ademt creativiteit uit en straalt dit ook af op de bezoekers. Het is een klein winkeltje met veel prullaria ook, maar bovenal word je gestimuleerd om creatief te zijn. In de winkel hangen er steeds zelfgemaakte ‘dromenvangers’ of juwelen om de klant te laten zien hoe je de verschillende materialen bij elkaar kan brengen. Bij een vraag geven de eigenaars je graag ook een woordje uitleg. Een absolute aanrader tijdens een dagje creatief shoppen in Leuven.

Meer info: Hexagoon

Julija’s Shopin Antwerpen

Julija’s Shop ligt midden in het modehart van Antwerpen. Hier vind je heel wat stoffen met een ‘Franse ‘ look-and-feel. Dit vertaalt zich in bloemenmotieven, zachte kleurtjes en lichte stoffen. Wanneer we de website van de winkel bekijken merken we op dat de eigenares toch zelf een lichte voorkeur heeft voor breien. Je kan dan ook heel wat breigaren in haar winkel terugvinden.

Op verschillende plaatsen in de winkel hangen ‘voorbeelden’, zoals jasjes,truien of jurken, die de klanten kunnen inspireren. Julija’s Shop is meer dan enkel een stof- en breiwinkel, dit is ook een breicafĆ©. Een keer per maand opent de winkel de deuren om te transformeren in een cafĆ©. Mensen kunnen gezellig samen breien en kunnen er terecht voor al hun breivragen.

Meer info: Julija’s Shop

Online: Vermiljoenshop

Winkel je liever online, dan kan je voor stoffen onder meer terecht bij de webshop van Vermiljoen. Dit is uitgegroeid tot een gevestigde waarde binnen de ‘creatieve wereld’ in Vlaanderen. Vanuit Gent stuurt de eigenares stofjes naar creatievelingen die er verder mee aan de slag gaan. Iedereen kan hier een stof vinden in de kleur, patroon en samenstelling naar zijn keuze. Maar ook hier hebben ze vaak een vrolijke kleur gemeen. Het absolute walhalla voor de online-stoffenkoper!

Meer info: Vermiljoenshop

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content