DIY met Astrid-Fia: crafty brunch met zelfgemaakte placemat en bananenbrood

© Lannoo

Astrid-Fia weet met weinig materiaal de mooiste, vrolijkste en lekkerste feestitems te creëren. Knutsel mee en verras je lief of vrienden met een originele zondagsbrunch.

“Ik presenteer met trots MIJN FEESTBOEK! Jawel, een boek over feest, en hoe je ‘een feest maakt’. Feestjes hoeven echt geen voorgekauwde kost te zijn. Ik maak er een erezaak van om van elk feestje een uniek festijn te maken, waarbij echt álles klopt. Met weinig materiaal en heel veel creativiteit en originaliteit! Laat je met dit boek volop inspireren en verras je gasten! Elke reden is goed genoeg om te feesten én om te feesten in stijl! It’s your party, laat de confetti maar knallen!” – Astrid-Fia

In ‘It’s My Party‘ werkt knutselaar en hobbykok Astrid-Fia acht themafeesten uit, van exotisch ijsjesfeest tot tête-à-tête brunch. Wij sloegen het hoofdstuk over de brunch open en delen met jullie de handleiding voor het knutselen van een collageplacemat en het bakken van een kruidig bananenbrood.

Richtprijs: 24,99 euro.

PLACEMAT

Bewaar jij ook al die kleine restjes stof? Dan kun je ze in dit projectje eindelijk gebruiken én je kunt ze nog dagelijks bewonderen ook. Je maakt het vakjespatroon zo eenvoudig of ingewikkeld als je wilt. Experimenteer naar smaak met stofrestjes volgens kleur, thema of print. Alles kan gewoon!

Nodig

DIY met Astrid-Fia: crafty brunch met zelfgemaakte placemat en bananenbrood

patroonpapier

liniaal, tekendriehoek en potlood

stofrestjes voor de voorkant

schaar en spelden

niet-strijkbare tussenvoering of dunne fleece, naaimachine en strijkijzer

garen in passende en in contrasterende kleur reuzenzigzaglint/kantje biaisband voor decoratie / 1 stuk stof van 40 x 50 cm voor de achterkant

brede schildersplakband

2 stukken stof van 30 x 30 cm voor het servet

Stap-voor-stap

1. Teken op een stuk patroonpapier een rechthoek van 32 x 44 cm. Verdeel die onder in vakjes en nummer ze. Je hoeft natuurlijk niet precies het voorbeeld te volgen dat we hier beschrijven; je kunt het aantal vakjes en de afmetingen helemaal zelf bepalen. Zorg er dan wel voor dat het vakje rechts onderaan (waar het serveten bestekhoudertje komt) minstens 10 cm breed is.

2. Puzzel met restjes stof een mooi en evenwichtig geheel uit volgens je eigen smaak. Klaar met puzzelen? Neem dan even een foto van je ontwerp; dat is handig voor straks.

3. Knip de papieren vakjes uit.

4. Gebruik de papieren vakjes als patronen: speld ze op de stukjes stof, samen met een stukje tussenvoering. Voeg steeds 1,5 cm naadwaarde toe en knip ze uit.

5. Leg alle stukjes weer in de juiste volgorde uit (volgens de nummering), dat werkt gemakkelijker.

6. Start linksboven met het eerste ‘blok’. Houd de stof en tussenvoering goed bij elkaar met spelden langs de open randen. Speld deel 1 tegen deel 2 en stik de naad op 1,5 cm. Strijk de naden open en doe vervolgens hetzelfde met deel 3 en 4.

7. Herhaal dit voor het tweede blok: speld en stik de naad van deel 6 en 7 en strijk de

naden open. Naai vervolgens blok 1 en blok 2 aan elkaar en strijk de naden open.

8. Speld en stik de naad van deel 5 tegen de samengevoegde blokken 1 en 2. Strijk de naden open.

9. Begin met blok 3: speld en stik de naad van de kleine deeltjes 8 en 9, strijk de naden open en zet ze vervolgens aan deel 10.

10. Speld en stik de naad van deel 11 tegen deel 10 en strijk de naden open. Werk vervolgens de rand van deel 11bis af: stik die om of werk af met een zigzaglint of een kantje. Speld deel 11bis goed vast op deel 11.

11. Speld blok 3 tegen blok 2 en stik de naad. Strijk de naden goed open

12. Speld het reuzenzigzaglint vast langs de onderzijde van de placemat en vouw aan de uiteinden de hoekjes naar beneden toe om. Naai het lint vast op 1 cm naadwaarde en stik dan rondom de placemat.

13. Leg de vakjesbovenkant en de stof voor de onderkant met de goede kanten op elkaar, met daarbovenop een of twee laagjes tussenvoering. De onderkant mag goed stevig zijn. Speld alle lagen op elkaar en knip uit langs de bovenkant van de placemat zodat alle lagen even groot zijn. Maak ze weer los.

14. Stik nu de onderkant van de placemat door. Speld de stof en de tussenvoeringlaagjes goed op elkaar vast. Gebruik eventueel een stuk brede schildersplakband om te markeren: plak die schuin over de stof en stik langs de randen van het plakband. Verplaats de plakband dan voor een volgende lijn. Kies zelf of je verticale lijnen, horizontale lijnen, diagonalen of ruiten stikt.

15. Speld de doorstikte onderkant en de bovenkant van de placemat weer met de goede kanten op elkaar. Markeer aan de zijkant een opening van ongeveer 10 cm, dat zal dienen om het geheel te keren. Naai alle lagen samen met 1,5 cm naadwaarde.

16. Knip de hoekjes schuin bij.

17. Keer de placemat naar de goede kant via het keergat. Gebruik een potlood of een eetstokje om de hoekjes goed uit te duwen. Strijk de hele placemat mooi op.

18. Speld het keergat dicht en stik de hele placemat rondom smal op de rand door, zo naai jemeteen het keergat dicht.

19. Speld de twee lapjes voor het servet tegen elkaar en naai en keer ze op dezelfde manier als in stappen 15, 16, 17 en 18 beschreven staat.

BANANENBROOD

Nodig

DIY met Astrid-Fia: crafty brunch met zelfgemaakte placemat en bananenbrood

1 bakblik voor cake

4 rijpe/overrijpe bananen

1/2 cup bruine suiker

1 zakje vanillesuiker (optioneel)

1 theelepel bakpoeder

1/3 cup gesmolten boter of kokosolie

2 eieren

1 theelepel grof zeezout

1 theelepel nootmuskaat

1 theelepel kaneel

11/2 cup (volkoren)bloem

Bereiding

X Verwarm de oven voor op 175 °C en vet het bakblik in.

x Prak de bananen met een vork en voeg de bruine suiker en (eventueel) vanillesuiker toe. Strooi het bakpoeder over dit mengsel en roer alles om met een houten lepel.

x Voeg de boter, de eieren, het zout en de specerijen toe en meng goed.

x Zeef de bloem erbij en roer een laatste keer goed om.

x Schep het beslag in het bakblik en bak 60 minuten op 175 °C. Controleer na deze baktijd of het brood gaar is door erin te prikken met een breinaald of een smal mes. Het brood is gaar als de breinaald/het mes er schoon uitkomt.

Smullen maar!

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content