Met het nieuwe label 'Handmade in Belgium' krijgen consumenten een authenticiteitsgarantie en krijgen ambachtelijke ondernemers erkenning voor hun werk. Bye bye stoffig imago!

De eerste vijf labels werden uitgereikt door Unizo. Zo kregen onder meer de Gentse modeontwerpster Aravinda Rodenburg, het handtassenatelier 'Atelier Deville' uit Rotselaar en houtbewerkersatelier 'Atelier Schrauwen' het label 'Handmade in Belgium' opgespeld.

Na de uitdeling van de eerste labels door Unizo, is het aan de ambachtslui zelf om elkaar te erkennen en belonen met het label. De eerste vijf nomineren er elk twee, en zo gaat de ketting verder. Door een systeem van elkaar erkennen en nomineren hoopt UNIZO dat er snel een HIB-community zal ontstaan en dat het label snel bekendheid krijgt.

"Voor ambachtelijke ondernemers is het niet makkelijk om op te boksen tegen de meer industriële producten", zegt Karel Van Eetvelt van Unizo. Door het toekennen van het label 'Handmade in Belgium' aan een product, weet de consument dat het op ambachtelijke wijze is vervaardigd. Dat betekent dat het een duidelijke stempel draagt van de maker, dat er niet meer dan twintig mensen werken in de onderneming én dat het product voor 50 % met de hand is gemaakt.

De consument moet zich er wel van bewust zijn dat het label 'Handmade in Belgium' geen kwaliteitslabel is, maar wel een teken van authenticiteit. (Belga/LVR)

Met het nieuwe label 'Handmade in Belgium' krijgen consumenten een authenticiteitsgarantie en krijgen ambachtelijke ondernemers erkenning voor hun werk. Bye bye stoffig imago! De eerste vijf labels werden uitgereikt door Unizo. Zo kregen onder meer de Gentse modeontwerpster Aravinda Rodenburg, het handtassenatelier 'Atelier Deville' uit Rotselaar en houtbewerkersatelier 'Atelier Schrauwen' het label 'Handmade in Belgium' opgespeld. Na de uitdeling van de eerste labels door Unizo, is het aan de ambachtslui zelf om elkaar te erkennen en belonen met het label. De eerste vijf nomineren er elk twee, en zo gaat de ketting verder. Door een systeem van elkaar erkennen en nomineren hoopt UNIZO dat er snel een HIB-community zal ontstaan en dat het label snel bekendheid krijgt. "Voor ambachtelijke ondernemers is het niet makkelijk om op te boksen tegen de meer industriële producten", zegt Karel Van Eetvelt van Unizo. Door het toekennen van het label 'Handmade in Belgium' aan een product, weet de consument dat het op ambachtelijke wijze is vervaardigd. Dat betekent dat het een duidelijke stempel draagt van de maker, dat er niet meer dan twintig mensen werken in de onderneming én dat het product voor 50 % met de hand is gemaakt. De consument moet zich er wel van bewust zijn dat het label 'Handmade in Belgium' geen kwaliteitslabel is, maar wel een teken van authenticiteit. (Belga/LVR)