Deze zelfverdedigingstechnieken moet je kennen

Waar en hoe kan je je aanvaller op een efficiënte manier de wind uit de zeilen halen?

Niet dat we willen aanzetten tot geweld, maar het is belangrijk dat je weet wat je moet doen wanneer je plots overmeesterd wordt in een duistere steeg. De eerste reflex is natuurlijk je stembanden laten galmen, de hulpdiensten (stiekem) verwittigen en het op een lopen zetten, maar als iemand je echt bij de lurven heeft en je toch tot geweld moet overgaan, kan je maar beter zorgen dat je efficiënt te werk gaat.

Deze zelfverdedigingstechnieken moet je kennen
© iStock

1. Slechts een kleine tik tegen de ‘nervus vagus’, net onder het oor aan de nek, is goed voor een scherpe pijnsteek en spierspasmen.

2. Ook een harde mep met vlakke hand op het oor kan behoorlijk wat effect hebben.

3. Een neus breken kan je redelijk gemakkelijk door met de basis van je hand – aan de pols- in een opwaartse beweging tegen de tip van de neus te meppen. Je kan hetzelfde effect verkrijgen door een kopstoot, maar kijk uit dat je je gezicht hierbij naar beneden gericht houdt en dat je de kraag of schouders van je aanvaller te pakken krijgt voor stabiliteit.

4. Vergeet de ogen niet. Een welgemikte por in de ogen heeft zelfs topboksers en MMA fighters onderuit.

5. Een boks, knie- of kopstoot tegen de solar plexus (of zonnevlecht) van je aanvaller zal hem of haar even sterretjes doen zien. Weet overigens dat een uithaal met je elleboog vaak meer effect heeft dan een vuistslag met je hand.

6. In tegenstelling tot je geslachtsdelen of je gezicht, zijn je knieën moeilijk af te blokken. Geef je aanvaller dus een scherpe trap tegen de achterkant van zijn of haar knie – de kans is groot dat zijn of haar grip op jou vermindert, zodat je jezelf los kan rukken en weg kan rennen.

7. Toch zijn de geslachtsdelen zeker de moeite om te proberen, zeker wanneer je met een mannelijke aanvaller te maken hebt. Een opgehoffen knietje op kruishoogte kan onvoorstelbare pijn veroorzaken.

8. Wanneer iemand je bij de pols grijpt, probeer dan niet gewoon tegen te trekken. Draai in plaats daarvan je pols tot je duim aanleunt tegen waar je aanvallers duim zijn vingers raakt. Geef een scherpe ruk door je arm aan de elleboog te buigen en de kans op verlossing is groot.

Hieronder nog een instructiefilmpje met enkele extra bewegingen:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content