Zo voelt je kat zich thuis in jouw interieur

Wie een dier in huis haalt moet beseffen dat dit dier je huis behoorlijk op zijn kop kan zetten. Zeker katten hebben bepaalde noden en eisen waar jullie leefruimte aan moet voldoen eer ze zich thuis kunnen voelen. Dit zijn de voornaamste:

Zo voelt je kat zich thuis in jouw interieur
© Amigurimi

Het is heel belangrijk dat je kat steevast enkele speeltjes binnen pootbereik heeft. Wanneer je zijn balletjes, muisjes of grijphengel enkel maar uit de kast haalt wanneer JIJ zin hebt om met hem te spelen creëer je een evenwicht waar je kat heel sikkeneurig van kan worden. Je kan online heel wat leuke speeltjes met een tof design vinden die echt geen smet worden in je interieur. Noot: hou echter wel altijd wat ‘exclusieve’ speeltjes achter de hand – of in de kast- want je kat zal al snel zijn interesse verliezen in de exemplaren die gewoon rondslingeren. Moeilijke en tegenstrijdige beesten? Nee toch.

Zo voelt je kat zich thuis in jouw interieur
© ManChildCreations

Wanneer katten krabben doen ze dat heus niet omdat ze kwaad in hun zin hebben. Het is hun manier om geur af te geven of een domein af te bakenen, hun nagels te vijlen en te scherpen en de spieren in hun rug en schouders te stretchen. Dat ze daarvoor toevallig jouw favoriete sofa hebben uitgekozen is bijzaak. Zorg dus zeker voor enkele plekken waar je kat kan en mag krabben, bij voorkeur op de plek waar je merkt dat hij nu al vaak zijn klauwen bovenhaalt (nogmaals: je favoriete sofa).

Toegegeven: er zijn niet zo heel veel fraaie exemplaren op de markt, maar er zijn enkele websites waar je echt wel je gading kan vinden, of maak desnoods zelf een krabplank met wat koord die je vervolgens aan de muur of op de grond bevestigt. Het belangrijkste is dat het ding lang genoeg is, zodat de rugspieren kunnen flexen

Zo voelt je kat zich thuis in jouw interieur
© –

Een kat heeft vaak nood aan me-time, en je moet er ook voor zorgen dat je huisdier die me-time kan opnemen. Je hoeft niet speciaal een designermand voor hem te kopen, maar zorg er wel voor dat er plekjes in je huis zijn waar je kat ongestoord kan relaxen en val hem daar dan ook niet lastig, hoe schattig het ook is als hij in die oude schoendoos onder de vestiairekast is gekropen: je kat is belangrijker dan je Instagramlikes.

Zo voelt je kat zich thuis in jouw interieur
© The Refined Feline

Je kat observeert graag dingen vanuit de hoogte. Het is dus essentieel dat je kat ergens (bovenop een kast, de schoorsteenmantel, …) plaats kan nemen om uit de hoogte te doen. Maak gewoon een plekje vrij op een bestaand rek en je dier is tevreden. Je kan natuurlijk ook zelf wandplankjes installeren – extra fijn is om deze dan te bekleden met iets zachts (om te soezen) of ruw (om te krabben).

Herinner je je nog hoe je in de lagere school reis rond de wereld speelde, of “alles is lava”? Het is ook het lievelingsspelletje van je kat, als ziet je viervoeter het niet als een spel. Wanneer katten wegvluchten van iets of zich snel uit de voeten willen maken doen ze dat het liefst zonder de grond te raken: ze springen van je boekenkast op je zetel over het aanrecht naar de eettafel om zo de kamer uit te snellen. Heeft je kat die optie niet? Plaats een leuke loopplank (of kleinere loopplankjes) over je interieur. Je kan deze in een opvallende kleur verven, of net neutraal houden om bij de rest van je inrichting te passen. Let op dat je geen boeken of snuisterijen op deze plankjes zet, want anders heeft je kat er niks aan.

Zo voelt je kat zich thuis in jouw interieur
© Asahi Kasei

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content