Zo stellen architecten zich de toekomst voor

Bouw mee aan morgen, het houdt wat in het midden tussen een reclameslogan of een devies van een politieke partij, maar voor architecten is het eigenlijk de perfecte taakomschrijving. Hun ontwerpen moeten namelijk steevast de tand des tijds doorstaan. Maar wat als architecten “ontwerpen voor de toekomst” iets te letterlijk nemen? Drie vergezochte hypothetische designs.

Rollende wolkenkrabbers

Zo stellen architecten zich de toekomst voor
© eVolo

Je woning niet kunnen verplaatsen wanneer je je uitzicht beu bent, het is een first world problem waar het Poolse architectenduo Damian en Rafal Przybyla dringend iets aan wilden doen. Voor de eVolo Skyscraper Competition in 2012 ontwikkelden ze de Migrant Skyscraper: een krankzinnig ambitieus project waarbij een wolkenkrabber in een soort gigantische band wordt gebouwd, waarin ook een motor op biobrandstof is geplaatst.

Op het moment dat er een burgeroorlog (of luide buurtbarbecue) losbreekt kunnen de bewoners gewoon de motoren in gang zetten en beweegt het wiel zich voort naar een nieuwe locatie.

Vertikale boerderijen

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Je hebt vast al wel gehoord van verticaal landbouwen: in plaats van akkers aan akkers in de breedte vol te zaaien wordt er nagedacht over hoe we in de hoogte kunnen cultiveren. Zo heeft architectenbureau Vincent Callebaut in 2010 een voorstel ingediend voor boerderijen in gigantische, zelfvoorzienende luchtschepen.

Onder de noemer Hydrogenase zou 1/3 van deze boerderij algen telen, een ander deel zou bestaan uit zeewierbedden die CO2 vangen en genoeg zuurstof uitstoten om ieder schip rechtopstaand te houden.

Tussen dit alles zouden enkele mensen leven om de boel draaiende te houden en genieten van het leven in een koolstofarm paradijs, kilometers boven het aardoppervlak. Van het aardoppervlak gesproken: voor de achterblijvers zou de Hydrogenase eruit zien als een zijwaarts gedraaide, groene zeppelin.

Wanneer het project genoeg gespijsd wordt denken de architecten dat de eerste Hydrogenase al tegen 2030 in de lucht zou kunnen krijgen

CO2-vretende torens

Zo stellen architecten zich de toekomst voor
© eVolo

Ideeën die de CO2 in onze lucht verminderen zijn Nobelprijzen waard, maar de gedachtekronkel van de Canadese architecten YuHao Liu en Rui Wu stevent meer af op een filmdeal. Een sci-fi film.

In 2014 kwam het tweetal namelijk op de proppen met een toren die broeikasgassen uit de lucht zou zuigen en daarmee zichzelf groter maken. Opgelet: deze toren is niet bedoeld om in te wonen, maar dient eerder als opslagplaats voor slechte lucht. Met een simpel kader vormen ze een structuur dat CO2 zou verzamelen en vasthouden op een redelijk willekeurige manier: afhankelijk van de wind en de regen.

Een kunstwerk dat constant verandert en de lucht zuivert, het is eens wat anders dan een One World brug natuurlijk.

Deze CO2-toren werd overigens tweede in de eVolo Skyscraper Competition van 2014. Bekijk hieronder de top 10

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content