
Zo maakt u zelf een broodplank
Bij de foto’s leest u stap voor stap hoe u uw eigen broodplank kan maken. We zetten alvast de benodigdheden op een rijtje:
– winkelhaak – schuurpapier #80 – schuifmaat – beitel – hamer – klokboor – kroonboor – fijne handboormachine – kniptang – combinatietang – duimstok – sergeant – messingdraad 0,6 mm – eiken plank – borden – geodriehoek
Ter inspiratie: twee boeken om verder aan de slag te gaan.
– ReadyMade: How To Make (Almost) Everything. Ikea’s Billy beu gezien? Probeer eens zelf een boekenrek te maken van oude schuiven. Geen ruim budget voor een tafel? Ontwerp er zelf met een losse deur van op zolder. ReadyMade legt u helder uit en fraai vormgegeven uit hoe u er aan begint. (Shoshana Berger en Grace Hawthorne, isbn: 978-0500513385 )
– Low Cost Design. Van een wasmachineraam als fruitschaal over een tuinstoel als bagagedrager tot een snee wit brood aan een kleerhanger om het vocht uit uw kleerkast te houden. Een ode aan de menselijke inventiviteit in beeld gebracht. (Daniele Pario Perra; isbn: 978-8836616657 )
Geert Zagers (bew. Elien Haentjens)
In januari maakte Studio Simple 27 dagen op rij elke dag een ontwerp onder de noemer Day Sign. Tot 16 april kan u het volledige resultaat bekijken in galerie Valerie Traan.
Jeroen: “Eerlijke materialen zijn belangrijk. Je hoeft de plank ook niet af te werken met vernis: als je het juiste hout kiest (eik uit de buitenste lagen van de boom) zal het niet krom trekken. De schors van de eik mag er zeker aan blijven: dat hoort zelfs zo. Tegelijk is het esthetische heel belangrijk. Dit is niet zomaar wat knutselen, het zijn ontwerpen die tot in de puntjes moeten kloppen. De details moeten juist zijn, en het moet goed gemaakt zijn. Een soort ode aan de ambachtelijkheid, zonder ouderwets te willen zijn.”
Jeroen: “Hedendaags design is vaak heel weinig inzichtelijk. Je koopt het, maar je hebt geen idee hoe het gemaakt wordt. Het blijft ver van je af staan. Design draait ook vaak om technische vernieuwing: het is dus ook de bedoeling dat je niet weet waar het vandaan komt. Wij hanteren een andere filosofie. Kijk naar onze ontwerpen, en je begrijpt hoe ze gemaakt zijn. We houden het bewust eenvoudig.’
Jeroen: “Het vastnaaien van porselein is een eeuwenoude techniek uit China om borden te herstellen. We zagen het ooit in een museum _ ik denk dat de inspiratie voor dit ontwerp daarop teruggaat. Tegelijk zit hier ook een meerwaarde die traditioneel design al eens durft vergeten: het plezier van het maken en het zoeken naar oplossingen om technische problemen op te lossen. Het gevoel dat je zelf een broodplank hebt gemaakt, dat is onze toegevoegde waarde.”
Jeroen: “Natuurlijk mogen mensen dit namaken. Daar gaat het ons zelfs om. Meer dan verkopen, willen wij mensen inspireren. Design wordt vaak te eng bepaald door de economische waarde van de producten. Daarom rust er ook zo’n taboe op namaken: omdat het die economische waarde aantast. Terwijl dat zakelijke niet opweegt tegen het plezier voor ons. Zonder winstbejag kun je je ontwerpen veel simpeler houden. En laat net dat nu de doelstelling van Studio Simple zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier