Zes bollarts sieren ingang Belgisch paviljoen

De ontwerpen van architecte Christine Conix en kunstenaar Patrick Villas vervolledigen de ‘Art Bollart’-collectie.

Niemand minder dan de architecte van het Belgische EU-paviljoen, Christine Conix, en beeldhouwer-designer Patrick Villas sluiten met hun bollartontwerp het rijtje af. De zes kunstwerken zijn op weg naar China, waar ze vanaf 1 mei de ingang van het Belgisch EU-paviljoen zullen sieren.

Met een kantoor met uitzicht op de Scheldekaai is het havenicoon een vertrouwd beeld voor architecte Christine Conix, hoofd van Conix Architects. “De meerpalen zijn een symbool van gastvrijheid. Met mijn ontwerp wil ik het multiculturele karakter van ons land benadrukken. De meetkundige patronen vormen dan ook een symbolische connectie tussen België en China”, verklaart de architecte.

Freeswerk

Om het ontwerp van Conix tot een goed einde te brengen, werd het onderzoekscentrum Sirrus ingeschakeld. Een robotarm bracht vakkundig het vijfhoekige freeswerk op de bolder, de volkse benaming van de meerpaal, aan.

Naast het ontwerp van Conix, zal de kunstbollart van Patrick Villas schitteren. Hij plaatste de bolder opnieuw in de schijnwerpers door de vorm in een hanteerbaar materiaal te vervaardigen. Door hem veranderde het Antwerpse symbool van verstandhouding in een handig zitobject.

Meerpaalgraffiti

“Door de eeuwen heen lieten heel wat Antwerpenaren en bezoekers een boodschap achter op de meerpaal. Hun gevoelens, soms blijdschap maar ook ergernis, penden ze neer op het havenicoon. Met mijn bollartontwerp wil ik ook de paviljoenbezoekers uitdagen om een bericht toe te voegen”, vertelt de beeldhouwer-designer over zijn meerpaalgraffiti.

Samen met deze twee ontwerpen zijn ook de bollarts van designer Nedda, kunstenaar Dr. Hugo Heyrman, auteur Marc Pairon en keramist Piet Stockmans tot eind oktober in China te bewonderen. Wie China net iets te ver vindt, kan de zes kunstwerken in mei bekijken in het Antwerpse designcenter ‘De Winkelhaak’.

Tiffany Philips

De zes ‘Art Bollarts’ worden vanaf 7 tot en met 26 mei tentoongesteld in het designcentrum ‘De Winkelhaak’ in de Antwerpse Lange Winkelhaakstraat.
Elke maandag van 10u tot 18u
Op zaterdag van 14u tot 18u


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content