Zaha Hadid tekent nieuw Antwerps Havenhuis

De Londense toparchitecte Zaha Hadid ontwierp het nieuwe Antwerpse Havenhuis.

De Haven van Antwerpen heeft een ontwerp van de Londense toparchitecte Zaha Hadid gekozen voor het nieuwe Havenhuis aan het Kattendijkdok. Het plan omvat een bovenbouw in de vorm van een diamant, die bovenop de bestaande en beschermde brandweerkazerne aan Kaai 63 wordt geplaatst. Het Havenbedrijf wil in de nieuwe hoofdzetel administratieve en technische diensten samenbrengen. Het project kost 31,5 miljoen euro.

Het ontwerp van Zaha Hadid Architects (ZHA) kwam als winnaar uit de bus na een Open Oproep van de Vlaamse bouwmeester in 2007. Het is spectaculair, met een tweede volume dat bovenop het bestaande gebouw komt. De voormalige brandweerkazerne blijft in het ontwerp behouden, een van de voorwaarden omdat het om een beschermd pand gaat.

Het nieuwe Havenhuis wordt op zijn hoogste punt 46 meter groot. De bovenbouw steunt op drie pijlers en ligt evenwijdig met het Kattendijkdok. De gevels zijn opgebouwd uit glazen driehoeken en zorgen dankzij de facetopbouw voor reflectie van de lichtinval. Er is ook aandacht voor duurzaam bouwen, met onder meer de mogelijkheid om (deels) te verwarmen met dokwater. Het Havenbedrijf gebruikt die techniek nu al in een ander dienstgebouw.

In 2013 zou het nieuwe Havenhuis klaar moeten zijn.

Ann Heylens/Belga.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content