Yixing steengoed

Ik heb eeb teepotje en het komt uit Shanghai China. Het potje en de deksel zijn bezet met tin. de giettuit is van tin. Het potje zelf lijkt mij van klei of iets dergelijks te zijn. Is dit toeristisch spul of van oudere datum. en eventueel een waarde. In de stempel staan ook een reeks chinese tekens. Het potje is zwart van buiten en binnen in.Dank U

Yixing.

Dit donkerrode theepotje van Chinese makelij is van zgn. yixing steengoed. Dit steengoed wordt gemaakt van tuhao, purper zand en is een gemakkelijk te bewerken kleisoort, lezen we in het naslagwerk ‘De Chinese verleiding’ van auteur Nicole De Bisscop. Deze tentoonstellingskatalogus verscheen in 2010 naar aanleiding van een uitstekende tentoonstelling over Chine de Commande in de Kunsthal van de Gentse Sint-Pietersabdij. De catalogus is nog steeds verkrijgbaar en is een aanrader voor al wie ge├»nteresseerd is in Chinese exportgoederen.

Deze rode theepotjes worden sinds de zestiende eeuw vervaardigd en werden vooral in China gewaardeerd omdat ze de smaak van de thee goed tot hun recht laten komen. Maar ze werden in de 17de en 18de eeuw ook een succes in Europa en werden hier door tal van porseleinmanufacturen nagebootst, zoals Meissen. Dit potje is al 20ste eeuws. Het is decoratief, maar heeft geen echte antiquarische waarde, goed voor 15 euro. Maar het hoort wel in een keramiektraditie thuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content