WoonMachine: spookwoning over wonen

© Laurent Liefooghe

De WoonMachine functioneert net als een echte woning, maar dan zonder bewoners.

Plots sluiten de gordijnen en springt het licht aan. Het water van de douche begint te lopen. Automatisch, zonder menselijke tussenkomst. De WoonMachine functioneert net als een echte woning, maar dan zonder bewoners.

Toch heb je als bezoeker het gevoel dat je binnentreedt in iemands privéwoning. De WoonMachine spreekt je zintuigen dan ook aan: je hoort iemand over de houten vloer lopen, ritselende kleren vallen op de grond, krekels sjirpen op de achtergrond.

In een sequentie van 37 minuten heeft architect en bedenker Laurent Liefooghe het verloop van een doordeweekse dag geënsceneerd. Hij ontwikkelde de wonderlijke installatie in het kader van ‘Design by Performance’ in Z33. Met de WoonMachine wil hij de grens tussen ‘echt’ wonen en het opvoeren van wonen onderzoeken.

De komende dagen staat de WoonMachine in Hasselt, daarna verhuist ze naar het Huis aan de Werf in Utrecht. Daar zal Laurent Liefooghe samen met Sanja Mitrovic een performance opvoeren in de WoonMachine. In Hasselt zijn al enkele try-outs te zien.

Elien Haentjens

De WoonMachine staat nog tot 8 augustus op Theater op de Markt in Hasselt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content