Wonderbaarlijke tuigen: de rekenmachine
Is dit toestel nog wat waard? Hoe oud?
Vintage rekenmachine: een kantoor- of winkelrelikwie
Kantoormachines zijn boeiende verzamelobjecten met een verhaal. Bovendien werden ze ooit intensief gebruikt om daarna te verdwijnen op een zolder. Voor de eeuwigheid, tot er een verzamelaar langskomt….
De rekenmachine heeft trouwens een fascinerend verhaal dat verder in de geschiedenis wortelt dan je denkt. Want al in 1623 bouwde de Duitse astronooom Wilhelm Schickard een mechanische rekenmachine die liefst zes cijfers kon optellen of aftrekken. Er zat zelfs een bel op…. Hij was dus vroeger dan de beroemde wiskundigen Blaise Pascal en Gottfried Wilhelm Leibniz die een twintig jaar later ook zoiets uitvonden om astronomische tabellen mee uit te rekenen. Jammer genoeg ging dit toestel verloren. Heel lang heeft men gedacht dat Blaise Pascal dé uitvinder was van de rekenmachine. In 1645 bouwde hij zijn ‘Pascaline’, een rekenmachine die ook kon vermenigvuldigen en delen. In 1673 bouwde Leibniz een machine die ook wortels kon trekken. Deze tuigen waren uiteraard zeldzaam en duur.
Pas eind 19de eeuw werden rekenmachines goedkoper. In 1887 verscheen de eerste commerciële rekenmachine op de markt, de Comptometer. Dit ging natuurlijk samen met de industriële revolutie die de gehele commercialisering van de wereld in gang zette en ook de komst van de echte winkel introduceerde. Deze rekenmachine is een laat exemplaar. Je moet weten dat de rekenmachine tussen 1890 en 1970 amper evolueerde en nadien van de markt verdween door de opkomst van de electronische machines. Deze is van net daarvoor. Het object heeft een geringe verzamelwaarde: 60 euro. Maar is toch altijd het bijhouden waard, misschien kan je er een verzamelaar plezier mee doen!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier