Wolkenkrabber vangt regen op

Poolse architectuurstudenten ontwierpen een wolkenkrabber die regenwater opvangt en opslaat.

De Poolse architectuurstudenten Ryszard Rychlicki en Agnieszka Nowak kregen een speciale vermelding voor hun voorstel in de recentste Skyscraper wedstrijd. Zij ontwierpen een gigantische wolkenkrabber die het regenwater opvangt om zo zijn bewoners van water te voorzien.
Omdat het waterverbruik de laatste jaren fenomenaal is toegenomen, ontwierpen de Poolse architectuurstudenten een wolkenkrabber, waarvan de structuur het toelaat zo veel mogelijk regenwater op te vangen en te verwerken.

De wolkenkrabber heeft een dak en extern schild die met behulp van geulen het regenwater opvangen. Zo kan ongeveer de helft van de 150 liter water die een inwoner dagelijks nodig heeft van het opgevangen regenwater komen.

Ingenieus systeem

Dankzij een netwerk van geulen vangt niet alleen het dak water op, maar ook de zijwanden van het gebouw. Daardoor kan ook dat water opgevangen worden in een reservoir onder de wolkenkrabber.

Onder het dakoppervlak bevinden zich waterreservoirs in de vorm van een grote trechter en rietvelden. Die werken als een hydro-botanische eenheid die het regenwater omzet in bruikbaar water. Daarna wordt het water verdeeld over de verschillende appartementen.

De inwoners kunnen het gerecycleerde water gebruiken voor het doorspoelen van een toilet, wassen, poetsen en andere huishoudelijke taken. In ons regenlandje zou de ‘regenverzamelaar’ in ieder geval niet misstaan.

Aïsa Knockaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content