Winnaars Wim Ibensprijzen bekend

Octave Vandeweghe en Ria Lins gingen met de prijzen aan de haal.

De Wim Ibensprijs is is een huldebetoon aan beeldhouwer, goud- en zilversmid Wim Ibens (1934-1997) die de afdeling edelsmeedkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen stichtte.

Hij begeesterde enkele generaties opgroeiende kunstenaars in hun queeste naar vormgeving en techniek in het domein van de edelsmeedkunst. Het credo van Wim Ibens was onder meer de relatie tussen de drager en de vormgeving van het juweel en, misschien wel het belangrijkste credo, was het vakmanschap. De prijs is een initiatief van de vzw ARTos die als maatschappelijke doelstelling het aanmoedigen en ondersteunen van de jonge kunstenaar. Dit jaar werden er 28 kunstenaars geselecteerd, goed voor 48 werkstukken.

Zilversmeedwerk

De Wim Ibensprijs voor Zilversmeedwerk ter waarde van 2.000 euro werd gewonnen door Octave Vandeweghe voor de objecten ‘Oiltank’ en ‘Contemporary Silversmithing’. De jury kende hem deze prijs toe omwille van de artistieke kwaliteiten in een frivole compositie van trouvailles in combinatie met gehamerd zilverwerk en omwille van de nieuwe digitale techniciteit in een geplooide vorm in zilver. Een eervolle vermelding gaat naar Nico Van Hemelryck.

Juweelontwerp

De Wim Ibensprijs voor Juweelontwerp ter waarde van 1.000 euro is voor Ria Lins. De jury stelt dat “de drie halssnoeren opvielen door hun eenvoudig materiaal gebruik, door hun eenvormigheid in en variëteit, door hun sculpturaliteit en ook voor het niet trendy zijn”. Een eerste eervolle vermelding gaat naar ‘Pair of Tongs’ van Ina Sponselee. Een tweede eervolle vermelding is voor ‘Fille’ en ‘Dat verdient een bloemetje’ van Anne Droeshout.

De presentatie van de Wim Ibensprijs 2012 en de tentoonstelling ‘Patro(o)n’ zijn nog tot en met 24 oktober 2012 te bezoeken in het Zilvermuseum Sterckshof. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content