Willow Patern

Graag had ik wat uitleg over dit bord (chinees?). Gekregen van een tante die ze al lang in haar bezit heeft. Diameter 24,5cm. Onderaan 2 letters “L” in het blauw en een “P”.Dank je, Stef

Willow Patern.

Het bord ziet er inderdaad helemaal Chinees uit, maar het werd vermoedelijk in ons land vervaardigd! Het oorspronkelijke patron gaat terug op 18de eeuwse Chinees Cantonporselein, ook wel Mandarijnporselein genoemd, maar werd eind 18de eeuw industrieel herwerkt door de Engelse keramiekfabrikant Thomas Minton. In 1790 bracht hij dit Willow Patern of Blue Willow uit, het patroon met de treurboom dus. Aan de afbeelding zit er volgens sommigen wel een verhaal. Het zou gaan om de uitbeelding van een amoureuze fabel.

Thomas Minton.

De door Thomas Minton geproduceerde borden werden niet meer beschilderd, zoals het Chinese porselein, maar voorzien van een drukdecor, een zgn transferprinting. Er werd ook geen porselein gebruikt maar een soort faience. Dit serviesgoed had enorm succes, tot nu, want het decor wordt nog steeds geproduceerd. Het werd in de 19de eeuw ook in ons land gefabriceerd, onder Engelse licentie. Soms kan je amper het verschil zien tussen Britse en Belgische borden. Een volledig servies is wel wat waard, tot een paar honderd euro, maar een enkel bord is slechts goed voor 4 euro. Dit bord is bovendien beschadigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content